Linkuri accesibilitate

Ce șanse sunt să se deblocheze negocierile cu ”soluția” Orban. Tensiuni în PNL, refuz de la USR-PLUS


Ludovic Orban Florin Citu
Ludovic Orban Florin Citu

Negocierile pentru formarea guvernului ar putea avea șanse să fie deblocate după ce Ludovic Orban a anunțat că intenționează să ocupe din nou funcția de premier, deși în PNL există tensiuni mari pe tema aceasta, iar USR-PLUS nu este încântat de idee. Cu toate acestea, semnalul dat de președintele Klaus Iohannis că este gata să-l desemneze pe Orban dacă va fi acceptat de coaliție poate fi un impuls.

”Dacă se formează o coaliție care are majoritate în parlament și îl propune pe Orban, îl accept, îl desemnez”, a precizat șeful statului.

Totuși, Iohannis a mai spus că nici împotriva lui Florin Cîțu nu are nimic împotrivă, semn că este determinat ca negocierile să intre pe un făgaș normal și guvernul să se poată forma cât mai repede. Nu atât de repede pe cât și-ar fi dorit, pentru că președintele a fost nevoit să admită că nu va exista un guvern până în Crăciun.

La liberali, răzgândirea lui Orban- care și-a dat demisia din funcția de premier la cererea lui Iohannis și a insistat să fie președintele Camerei Deputaților, dar l-a și votat în Biroul Politic pe Florin Cîțu- a produs tensiuni. Și încă unele destul de serioase. Raluca Turcan, Robert Sighiartău și Rareș Bogdan l-au contrat și atacat pe Ludovic Orban la ședința restrânsă de marți seara.

Sighiartău, de exemplu, i-a atras atenția că partidul este pus într-o lumină proastă, la fel și Florin Cîțu, care ar fi nevoit să se retragă pentru a doua oară în favoarea lui. ”E o bătaie de joc la adresa lui”, a spus Sighiartău.

Vicepremierul Raluca Turcan a spus că Ludovic Orban poate fi susținut doar dacă are acordul scris al USR-PLUS. De altfel, și alți lideri PNL prezenți la ședința de aseară au fost reticenți față de schimbarea numelui de premier. Singurul care i-a luat partea, fără rest, a fost Ionel Dancă, un apropiat al său, care a fost dat afară de la vârful cancelariei de premierul interimar Nicolae Ciucă.

Surse liberale au spus pentru Europa liberă că lui Orban i s-au pus o serie de condiții, printre care și să scape de o serie de personaje ajunse în diverse funcții pe bază de clientelism și nu de competență.

Situația ar putea fi tranșantă la întâlnirea care va avea loc miercuri începând cu ora 17.00, până atunci fiind de așteptat ca și USR-PLUS să dea un răspuns.

În ce-l privește pe Florin Cîțu, acesta se află pentru a doua oară în poziția neplăcută de a se retrage în favoarea lui Ludovic Orban. Până acum, Câțu a refuzat să facă un astfel de gest, dar a precizat că dacă Biroul Politic va decide în sensul acesta, atunci se va retrage.

Nici la USR-PLUS lucurile nu stau foarte bine, dar din sursele Europei Libere nu există șanse să fie acceptat Orban, deși în felul acesta se va tranșa disputa pentru șefia Camerei Deputaților, care poate fi ocupată de partid. Mai exact, de Dan Barna, pentru că soluția avansată ieri, cea a lui Cătălin Drulă, va ieși din discuție.

De altfel, un mesaj al conducerii USR-PLUS spune că nu este de acord cu formula Orban, dar că Florin Cîțu are susținerea partidului.”

Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”, se precizează într-un comunicat pe Facebook-ul partidului.

USR-PLUS nu poate însă continua negocierile pe linia de forță de până acum, care i-a adus și lui prejudicii de imagine, pentru că ar lăsa senzația că nu dorește, de fapt, să fie un partener loial în viitoarea coaliție și că se cramponează de funcții mai mult decât de ”principii” și ”reforme”, așa cum clama în campania electorală.

Dar chiar dacă situția se va debloca în acest punct, asta nu înseamnă că negocierile nu vor fi la fel de tensionate pe mai departe. În fond, urmează partea cu adevărat dificilă, cea a împărțirii portofoliilor. Acesta este un subiect care s-a aflat în divergență de la bun început și este puțin probabil că procesul va fi unul lipsit de asperități.

Un lucru este evident, formarea majorității și a guvernului au început cu stângul. În loc de discuții pe programul de guvernare, pe priorităție pe care executivul le are în față în perioada următoare, care se anunță una complicată din multe puncte de vedere, sau de dezbateri pe situația financiară, opinia publică a asistat, ca și altă dată, la târguieli pe posturi.

XS
SM
MD
LG