Linkuri accesibilitate

Ce știm despre Sinovac, noul vaccin împotriva COVID-19 aprobat de OMS


Vaccinul Sinovac a fost folosit la grupele vulnerabile din China încă de anul trecut
Vaccinul Sinovac a fost folosit la grupele vulnerabile din China încă de anul trecut

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a omologat de urgenţă vaccinul chinezesc anti-Covid, Sinovac. Potrivit recomandării experţilor OMS, acest vaccin necesită două doze la un interval de două până la patru săptămâni. Poate fi folosit de persoane cu vârsta de 18 ani și peste.

Este al doilea vaccin chinezesc care obţine undă verde din partea OMS, ceea ce permite integrarea lui în dispozitivul internaţional Covax al distribuirii de seruri anti-Covid în special în ţările defavorizate.

„Lumea are nevoie disperată de mai multe vaccinuri Covid-19 pentru a rezolva uriașa inechitate de acces de pe glob”, a declarat Mariangela Simao, directorul general adjunct al OMS, potrivit BBC.

Eficienţa Sinovac este de 51% pentru prevenirea cazurilor de Covid simptomatice, dar 100% pentru evitarea celor mai grave cazuri şi a spitalizărilor, precizează OMS. Eficienţa pentru persoanele de peste 60 de ani nu a putut fi evaluată.

O cantitate de peste 600 de milioane de doze din vaccinul Sinovac a fost distribuită în China și în străinătate de la sfârșitul lunii mai, iar până acum au fost administrate peste 430 de milioane de doze. Sinovac este deja folosit în 22 de ţări în afară de China, cum ar fi Tunisia, Chile, Brazilia, Indonezia, Mexic, Thailanda şi Turcia.

Unul dintre principalele avantaje ale Sinovac este că poate fi depozitat într-un frigider standard la 2-8 grade Celsius. Prin urmare, vaccinul Sinovac este mult mai util țărilor în curs de dezvoltare care nu își permit să stocheze cantități mari de vaccin la temperaturi foarte scăzute.

Ce știm despre Sinovac?

Până acum, informațiile despre vaccinul Sinovac au fost puține și contradictorii. În China, Sinovac a fost aprobat pentru utilizarea de urgență în grupurile cu risc ridicat încă din iulie anul trecut.

Unul dintre puținele studii date publicității, întocmit de cercetătorii chinezi și publicat în revista medicală britanică The Lancet, conține doar informații din prima și a doua fază a studiilor CoronaVac în China. Zhu Fengcai, unul dintre autorii lucrării, a declarat că aceste rezultate - bazate pe 144 de participanți în studiul de fază 1 și 600 în studiul de faza a doua - au însemnat că vaccinul este „potrivit pentru utilizarea de urgență”.

Sinovac a fost supus unor studii de fază a treia în diferite țări. Date intermediare din studiile în fază târzie din Turcia și Indonezia au arătat că vaccinul a fost eficient în proporție de 91,25%, respectiv, 65,3%.

În schimb, cercetătorii au descoperit într-un studiu efectuat în Brazilia că Sinovac a avut o eficacitate împotriva cazurile de Covid cu sau fără simptome de numai 50,65%. Inițial, cercetătorii brazilieni au spus că eficiența a fost de 78% în studiile lor clinice, dar în ianuarie 2021 au revizuit această cifră la 50,6% după ce au inclus în calcule mai multe date.

Sinovac a mai fost utilizat în Brazilia, Chile, China, Guatemala, Hong Kong, Indonezia, Malaezia, Ciprul de Nord, Filipine, Thailanda, Turcia și Uruguay.

În luna mai, Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat că a început analiza vaccinului chinezesc dezvoltat de Sinovac. Nu a fost avansată o dată pentru finalizarea studiului.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG