Linkuri accesibilitate

Ce a discutat noul ambasador SUA la București cu ministrul Bogdan Aurescu


Adrian Zuckerman i-a prezentat lui Bogdan Aurescu scrisorile de acreditare la București, din parea administrației Trump.

Adrian Zuckerman, noul ambasador SUA la București, a venit în țară sâmbătă și a discutat cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu despre implementarea deciziilor strategice adoptate în domeniul securității energetice și cel 5G, dar și despre obiectivul României de a intra în Programul Visa Waiver.

Bogdan Aurescu l-a primit la MAE pe Adrian Zuckerman, pentru prezentarea copiei scrisorii de acreditare în poziția de ambasador al Statelor Unite în România.

Ministrul de Externe a vorbit despre soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, în plină dezvoltare și aprofundare, în special după întrevederea foarte substanțială și de succes, din luna august a acestui an, dintre președintele Klaus Iohannis și președintele Donald Trump, conform unui comunicat de presă al MAE.

„Cu prilejul întâlnirii la cel mai înalt nivel, domeniile Parteneriatului Strategic, de interes prioritar comun, au fost extinse, iar ministrul Bogdan Aurescu a arătat că este necesar un proces continuu de follow-up, care să permită implementarea deplină a deciziilor strategice adoptate, inclusiv în domeniul securității energetice și în domeniul 5G. Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul agreat al SUA au realizat o trecere în revistă a priorităților din relația bilaterală, în pregătirea dialogului politico-diplomatic din 2020, când se vor împlini 140 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit aspectele abordate în discuția recentă foarte bună cu secretarul de stat al SUA”, mai arată MAE.

Cei doi oficiali au discutat și despre contextul de securitate din regiune. Bogdan Aurescu a spus că „România este un aliat de încredere al SUA, deosebit de implicat și pro-activ în regiunea Mării Negre și a evidențiat necesitatea creșterii prezenței militare americane pe teritoriul României”.

Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit obiectivul României de a intra în programul Visa Waiver al SUA. „În același timp, a menționat faptul că societatea românească este una dintre cele mai pro-transatlantice și pro-americane din Europa, iar țara noastră acționează în mod constant, în interiorul UE și al NATO, pentru întărirea legăturii transatlantice”, potrivit MAE.

Noul ambasador al SUA Adrian Zuckerman „a exprimat angajamentul său ferm de a contribui la dezvoltarea puternică a Parteneriatului Strategic, subliniind aprecierea de care România se bucură din partea Președintelui Donald Trump și la nivelul întregii Administrații a SUA și menționând că România nu poate avea un prieten mai bun decât SUA”.

Diplomatul american a remarcat transformarea remarcabilă a României în cei 30 de ani de la Revoluția din 1989, țara noastră devenind unul dintre cei mai fermi aliați ai SUA, membru al NATO și UE, cu o democrație robustă, cu respect pentru principiile statului de drept și ale economiei de piață, conform comunicatului MAE.

Adrian Zuckerman a preluat mandatul de ambasador al SUA la București de la Hans Klemm, care a părăsit România sâmbătă. Klemm deținea postul din 2015, de pe vremea președinției lui Barack Obama.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG