Linkuri accesibilitate

Explainer | Codul QR, scurtătura spre informaţiile pe care le cauţi


La restaurante, clienții pot consulta meniul sau lista de ingrediente și pot a oferi feedback, prin intermediul codurilor QR.
La restaurante, clienții pot consulta meniul sau lista de ingrediente și pot a oferi feedback, prin intermediul codurilor QR.

Le întâlneşti în restaurante, pe biletele de acces la evenimente, când ridici un colet sau în diverse tranzacţii, dar ştii probabil puţin despre ele. Codurile QR sunt „scurtătura” capabilă să comprime cantităţi mari de numere şi litere, care te duc spre informaţiile pe care le cauţi.

Eşti într-un restaurant şi unul din primele lucruri pe care vrei să le faci este să te uiţi pe meniu. În loc de cărţulia clasică, sunt șanse să ai pe masă un obiect imprimat cu un QR Code. Traducerea în română ar fi „cod de răspuns rapid”.

E scurtătura sub forma unui pătrat care, cu o simplă scanare făcută cu camera foto a smartphone-ului sau cu aplicaţia de scannare instalată în telefon, te duce în universul culinar şi licoros al localului respectiv.

Până când ospătarul să te repereze - într-o seară aglomerată s-ar putea să dureze ceva timp, cunoaştem senzaţia - vei şti deja ce comanzi. Chiar dacă ai păşit, poate, pentru prima dată acolo.

Mai mult, sunt localuri unde, cu un QR Code, ai acces și la un formular de feedback, chiar şi în caz de reclamaţii punctuale. Managerul primeşte imediat o notificare şi îţi poate rezolva problema chiar pe loc.

În unele localuri, pot oferi feedback legat de experienţa din restaurantul sau barul respectiv, printr-un formular accesibil prin scanarea codului QR.
În unele localuri, pot oferi feedback legat de experienţa din restaurantul sau barul respectiv, printr-un formular accesibil prin scanarea codului QR.

Unele restaurante/pub-uri/baruri pot să te ghideze prin QR Code și către lista ingredientelor şi a alergenilor.

Asta şi pentru că localurile sunt obligate prin lege, de anul trecut, să ofere clienților astfel de informaţii. Multe dintre ele preferă să facă acest lucru nu în meniul tipărit - care, conform legii, nici nu mai poate fi numit astfel fără informaţiile respective - ci printr-un QR Code care te duce, virtual, în cămara restaurantului.

S-ar putea să descoperi că deliciosul şniţel vienez are în spate o „lume” de ingrediente care îţi inspiră mai multă sau mai puţină încredere sau că fistichia culoare a cocktailului nu vine neapărat de la fructul stors în interior.

Cel puţin ştii. Una peste alta, o seară reuşită, foarte personală, poate începe, paradoxal, de la ceva mai degrabă impersonal, dar foarte eficient: un cod pătrat - negru pe fundal alb în varianta clasică - în spatele căruia sunt stocate informaţii.

Industria ospitalităţii nu este nici pe departe singura unde QR Code-ul este la ordinea zilei. Ai constatat-o când ţi-ai căpătat brăţara de festival, când ai mers la un film, chiar şi când ai călătorit cu trenul sau când ai ridicat coletul de la un „easy box”.

Codurile QR permit atât ridicarea de colete, cât şi solicitarea de asistenţă, la punctele de tip easy box.
Codurile QR permit atât ridicarea de colete, cât şi solicitarea de asistenţă, la punctele de tip easy box.

Ei bine, ar putea fi folosit la fel de bine şi în situaţii şi urgente, cum sunt dezastrele naturale, spune pentru Europa Liberă Andrei Niţă, inginer IT, managerul unui centru de securitate informatică într-o companie din domeniu.

Ce este QR Code-ul?

Poate eşti curios să afli ce e, de fapt, QR Code-ul, cu care te-ai întâlnit tot mai des în ultimii ani, iar în pandemie devenise „cheia” de acces la diferite evenimente, stocând statusul vaccinal al fiecărei persoane.

Codul QR este practic un cod de bare bidimensional (2D), care stochează atât caractere numerice, cât şi peste 4.000 de caractere alfanumerice (combinaţii de numere şi litere, inclusiv caractere speciale).

Stocarea include, convertite în pătrate:

  • text,
  • adrese web,
  • informaţii de contact

„Codarea datelor rezultă într-o matrice bidmensională, formată din pătrate negre pe o grilă albă”, explică Andrei Niţă. Dimensiunea QR Code-ului poate varia, iar el poate fi utilizat atât în mediul virtual, cât şi imprimat pe diferite produse, fizice.

„Este un standard internaţional, ISO” , subliniază specialistul.

Primul astfel de standard a fost creat la mijlocul anilor '90, de o companie japoneză, și a devenit tot mai popular în timp, pentru că are o capacitate de stocare superioară şi flexibilitate mai mare, comparativ cu codurile de bare unidimensionale - cele pe care le găsești pe produsele din magazine și pe care le scanează angajații de la casele de marcat.

„Principala diferenţă faţă de codul clasic de bare este capacitatea de a stoca mai multe informații, într-un spațiu similar sau chiar și mai mic. Faţă de codurile de bare de pe produse - care pot stoca doar câteva zeci de caractere și necesită o scanare unidirecțională, cu scanner-ul respectiv deasupra lor - aceste QR Code-uri pot stoca mii de caractere şi sunt scanabile din orice direcţie”, explică Andrei Niţă.

Codurile QR, scurt istoric

Primele coduri QR (Quick response codes) au fost dezvoltate în 1994 de o companie japoneză, parte a unui grup din industria auto - ele trebuiau să urmărească drumul componentelor în procesul de asamblare, conform Enciclopediei Britannica.

Matricea e obţinută prin folosirea mai multor modalităţi de codare: numerică, alfanumerică, binară şi kanji (caractere chinezești logografice adaptate din alfabetul chinezesc utilizat în scrierea limbii japoneze).

Un Cod QR poate stoca peste 7.000 de caractere numerice şi peste 4.200 de carcatere alfanumerice.

Matricea pătrată e alcătuită la rându-i din mici pătrate albe şi negre, care joacă rolul unui marker pentru funcţionarea şi scanarea QR Code-ului.

Este vorba de markerii de poziţionare (în trei dintre colţurile matricei), de aliniere, sincronizare, formatare, de corectare a erorilor, de cei care permit identificarea versiunii folosite. Pătratul are şi o zonă de linişte, pe conturul matricei, folosită pentru a facilita citirea.

Începând cu anul 2000 modalitatea de stocare & codare a fost standardizată prin standardul ISO 18004, actualizat ultima dată în 2015.

Cea mai mică versiune de codare este de 21 x 21 de pixeli, iar cea mai mare de 177 x 177 de pixeli.

Codurile QR sunt folosite în special în industria publicităţii, pentru codarea unor adrese web care oferă diverse servicii, pe biletele de acces la evenimente, dar şi în comerţ şi tranzacţii online, respectiv în logistică, industria HoReCa, sau servicii medicale.

În ce domenii sunt folosite?

Codurile QR sunt folosite astăzi în foarte multe domenii, datorită capacităţii de comprimare a unor date complexe, spre care utilizatorul este direcţionat cu o simplă scanare.

„Să ne gândim un pic la partea de management al plăților, pe partea bancară, sisteme de plată mobile sau la comerţ şi marketing, la campanii publicitare, etichete de produse, la vouchere digitale. Sunt folosite intens pe partea de logistică, firmele mari chiar lucrează QR-uri, pentru a urmări colete sau ca să-şi gestioneze inventarul. În domeniul medical, de asemenea, îţi pot oferi acces rapid la informații”, exemplifică inginerul IT.

Codurile QR sunt utilizate şi pentru citirea biletelor de călătorie.
Codurile QR sunt utilizate şi pentru citirea biletelor de călătorie.

Totodată, codurile QR reduc nevoia de introducere manuală a datelor.

„Chiar şi când te conectezi la o reţea WI-Fi, cu un QR Code eşti direct acolo, nu mai e nevoie de cineva care să îţi dea adresa, parola...”, mai spune Niţă.

Specialistul în IT consideră că, chiar dacă sunt popularizate inclusiv în media, pe modelul „scanează codul QR ca să afli vremea sau horoscopul”, aceste coduri nu sunt chiar atât de populare, încă, în România.

Codurile QR sunt folosite şi în emisiuni TV, pentru a afla informaţii în plus față de cele prezentate pe ecran.
Codurile QR sunt folosite şi în emisiuni TV, pentru a afla informaţii în plus față de cele prezentate pe ecran.

Asta, deşi sunt foarte apreciate în special de generaţia tânără.

„Deocamdată, sunt folosite mai mult la nivel industrial şi comercial. Îl mai poţi întâlni în restaurante, într-adevăr, proprietarii preferă să nu mai tipărească meniul. Flexibilitatea e un mare câştig, dacă un cod QR te duce într-un meniu, acel meniu poate fi inclusiv actualizat în timp real, fără a trebui să faci noi meniuri”, spune Andrei Niță.

Cât de sigure sunt QR Code-urile?

Folosirea codurilor QR ridică şi întrebări cu privire la cât de sigure sunt datele comprimate şi livrate sub o formă care nu spune foarte mult, vizual, pentru utilizator.

Pe de o parte, codurile QR pot fi scanate atât cu scannere bidimensionale, cât şi cu smpartphone-uri, majoritatea modelelor având incorporată această funcţie în camera foto.

Pot fi descărcate şi aplicaţii de scanare pentru smartphone, este important însă ca ele să provină din surse sigure, spune Andrei Niţă.

Pe de altă parte, cei care le folosesc în interes propriu, în afacerile lor, de exemplu, trebuie să acorde o atenţie specială la ce generatoare de coduri folosesc, subliniază Andrei Niţă.

„Există generatoare de coduri QR, la liber, dar este important să vezi dacă acel generator are recenzii bune, e cunoscut, să te documentezi un pic înainte.”

Altfel, există riscul ca datele scanate să fie compromise, inclusiv de hackeri.

În multe restaurante, clienţii pot consulta lista de ingredinte şi alergeni din reţete, scanând codul QR din meniul tipărit.
În multe restaurante, clienţii pot consulta lista de ingredinte şi alergeni din reţete, scanând codul QR din meniul tipărit.

„Sunt două modalităţi principale: generarea de URL-uri maliţioase, adică QR-ul face ce doreşti tu să facă, dar îţi mai incorporeză şi alt URL (altă adresă de website - n.r.) şi cel care scanează cade pradă acestor atacatori, care direcţionează persoanele să descarce software-uri maliţioase nedorite. Apoi sunt operaţiunile de phishing, care te duc spre site-uri de phishing sau pot masca site-uri legitime, cu scopul de a păcăli utilizatorul şi a-i obţine unele date, de autentificare, de exemplu.”

Ca utilizator, înainte de a scana un QR Code ar trebui să te gândeşti dacă vine dintr-o sursă sigură.

Chiar dacă ai scanat un QR fals, Andrei Niţă spune că „acesta îţi descrie calea către ce te duci tu, ce accesezi dacă mergi mai departe, există o previzualizare şi, ca măsură de precauţie, poţi să nu intri.”

Pe de altă parte, chiar dacă imprimarea codului QR suportă diferite variante, codul este generat sub forme de pătrate negre pe fundal alb, subliniază Niţă. Chiar dacă sunt variante în care nuanţele nu mai sunt păstrate, contrastul între imaginea de prim plan (care trebuie să fie mai închisă) şi fundal (mai deschis) trebuie păstrat.

Specialist: Codurile QR ar putea fi folosite la dezastre

O aplicabilitate a QR Codurilor, care s-ar putea dovedi foarte utilă, ar fi în caz de dezastre naturale sau alte situaţii de urgenţă, spune inginerul IT Andrei Niţă.

„În momentul în care există un incendiu sau cutremur. Când omul e într-o asemenea siuaţie, e greu să trimiţi linkuri pentru un ajutor anume şi atunci poţi genera un cod QR pe care fiecare din cei afectaţi să îl poată accesa”, spune specialistul.

„Oferi informaţii vitale rapid şi eficient, când vine vorba de gestionarea dezastrului”, subliniază el.

Codurile QR oferă şi un anumit grad de interactivitate şi ar putea fi folosite mai mult, în viitor, în arta digitală şi educaţie, conchide Niţă.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG