Linkuri accesibilitate

Explainer | Ce trebuie să știe șoferii care au RCA la Euroins, compania pentru care ASF cere falimentul


Milioane de români au asigurări auto sau de altă natură încheiate la Euroins, companie căreia Autoritatea de Supraveghere Fiscală îi cere falimentul.
Milioane de români au asigurări auto sau de altă natură încheiate la Euroins, companie căreia Autoritatea de Supraveghere Fiscală îi cere falimentul.

Peste 2,7 milioane de români au polițe de asigurare active la Euroins. Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF) a cerut falimentul companiei din cauza lipsei de lichiditate.

Cei mai mulți dintre aceștia, în jur de 2,5 milioane, au la Euroins asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), obligatorie pentru fiecare șofer care circulă pe drumurile publice.

Lista asiguraților la Euroins este completată de 125.000 de români care au asigurări obligatorii de locuință (PAD), și de alți 100.000 care au asigurări facultative pentru imobile.

În cazul asigurărilor RCA, polițele Euroins rămân în vigoare până când instanța va decide deschiderea procedurii de faliment a companiei. După această decizie, toate polițele Euroins vor mai fi valabile numai 90 de zile.

Până la expirarea acestui termen, posesorii de polițe RCA au două opțiuni la dispoziție:

  • pot să-și păstreze polița până la data expirării;
  • pot să denunțe polița și să încheie un contract cu altă companie.

Trecerea rapidă la alte companii trebuie suportată de asigurați

Specialiștii consultați de Europa Liberă spun că, în prezent, interesul autorităților ar trebui să fie ca cei mai mulți asigurați să denunțe polițele, să își primească banii rapid și să își cumpere polițe la alte companii.

Jurnalistul Mihai Nicuț spune însă că nu există o modalitate rapidă prin care cel care denunță polița Euroins să îi primească banii rapid, în termen de 24 de ore:

„Dacă ar exista un sistem informatic la FGA prin care, după denunțarea poliței, să primesc rapid banii aș putea mâine să mă duc să fac RCA la altă companie fără probleme”.

Problema, spune Mihai Nicuț, e că se pleacă de la premisa că asiguratul dispune de bani pentru cumpărarea unei a doua polițe - până când își recuperează de la FGA banii pentru polița denunțată. De cele mai multe ori nu e cazul, mai ales că RCA-ul s-a scumpit semnificativ.

În această situație sunt trei variante, spune Mihai Nicuț:

  1. suporți din banii tăi o nouă poliță la o firmă sustenabilă;
  2. rămâi cu Euroins și o eventuală daună va fi plătită de FGA;
  3. folosești mașina fără RCA (ceea ce reprezintă contravenție, potrivit legislației, n.r.)

Singura variantă care ar duce la însănătoșirea mai rapidă a sistemului este prima, cea suportată din banii asiguratului.

Daunele mai mici de 500.000 de lei le plătește Fondul de Garantare a Asiguraților

În ceea ce îi privește pe păgubiții unui accident cauzat de un vehicul asigurat RCA de Euroins, ei vor fi despăgubiți în baza acesteia, de Fondul de Garantare a Asiguraților, în limita a 500.000 lei.

La fel se întâmplă și în cazul celor care au asigurări facultative de locuință la Euroins.

În cazul daunelor mai mari de 500 de mii de lei, păgubiții trebuie să se înscrie la masa credală pentru recuperarea restului de bani. Recuperarea diferenței se va face prin intermediul lichidatorilor judiciari desemnați de instanță în procedura de faliment a societății de asigurare.

Asigurații PAD nu sunt afectați de faliment

125.000 de români au încheiat asigurări obligatorii locuința prin Euroins.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a transmis că falimentul unei firme prin care s-a vândut asigurarea obligatorie de locuință (PAD), „nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari.”

Directorul general al PAID, Nicoleta Radu spune într-un comunicat că de plata despăgubirilor se ocupă exclusiv PAID.

„Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate.”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat săptămâna trecută că va cere falimentul Euroins după ce a ajuns la concluzia că reprezentanții acestei companii ar fi mințit cu privire la lichiditățile pe care le dețin.

Euroins este lider pe piață asigurărilor auto din țară. Firma-mamă a companiei a criticat decizia autorităților române menționând că va da în judecată statul român pentru daune.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG