Linkuri accesibilitate

Ce spun analiștii despre tandemul Simion – Gavrilă la prezidențiale. „Vor să mențină starea de spirit violentă pentru a manipula votul”


Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), fostul candidat la președinție Călin Georgescu (centru) și președintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor, George Simion (dreapta).
Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), fostul candidat la președinție Călin Georgescu (centru) și președintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor, George Simion (dreapta).

Pentru analiștii politici din România, vestea candidaturilor în tandem Simion-Gavrilă este nu doar surprinzătoare, dar și de natură a manipula votul așa-numiților suveraniști, rămași fără „tătucul” Călin Georgescu, căruia Curtea Constituțională i-a respins marți seară candidatura la președinție.

Cristian Pîrvulescu spune că cei doi au urmat calea lui Georgescu, căruia Biroul Electoral Central i-a respins candidatura pentru că a refuzat să recunoască ordinea de stat constituțională și că, în aceste condiții, ar trebui și ei invalidați.

Pentru profesorul de la Cluj, Sergiu Mișcoiu, e „improbabil” ca și candidaturile lor să fie invalidate.

Politologul Andrei Țăranu nu le dă nicio șansă celor doi, spunând că nu vor reuși să strângă voturile obținute de Călin Georgescu în primul tur de scrutin al prezidențialelor, anulate între timp, din 2024, nici dacă Ana Maria Gavrilă (POT) se va retrage și i le va transfera lui George Simion (AUR).

În concluzie, spune profesorul Pîrvulescu, anunțul candidaturii lor în tandem nu face decât „să creeze condiții pentru menținerea unei stări de spirit violente, de protest”, menite să manipuleze votul și electoratul lor care a acumulat frustrări sociale și economice amplificate de situația politică actuală.

Cristian Pîrvulescu: Niciunul nu ar trebui să treacă de examenul de constituționalitate. Vor să mențină starea de spirit violentă pentru a manipula votul

Profesorul de științe politice Cristian Pîrvulescu spune că ambii candidați s-au întrecut în declarații anticonstituționale, motiv pentru care consideră candidaturile lor „adevărate provocări la adresa statului de drept, a Biroului Electoral central și Curții Constituționale”.

În principiu, candidatura lui Gavrilă este considerată un fel de candidatură de rezervă în cazul în care candidatura Simion va fi respinsă, spune politologul.

„Dar doamna Gavrilă, în egală măsură cu domnul Simion, s-a întrecut în declarații în care nu recunoaște ordinea constituțională și deciziile Curții Constituționale”, amintește Cristian Pîrvulescu.

„Ceea ce nu înțeleg în continuare – sau se fac, dar înțeleg foarte bine” este că un viitor președinte, un concurent la funcția prezidențială, trebuie să respecte Constituția pentru că nu poate fi un garant al Constituției dacă anunță în prealabil că nu va respecta Constituția, spune politologul.

„Este o condiție specială pentru alegerile prezidențiale, care nu există pentru nicio altă instituție. Este o responsabilitate constituțională pe care o are președintele. Scrie clar că este garantul constituției. Or, cineva care nu recunoaște, de exemplu, democrația constituțională, acuzând Curtea Constituțională pentru decizii care se bazează pe articolul 1 din Constituție și cele bazate pe articolele legate de funcțiile Curții Constituționale, nu este de fapt compatibil cu funcția respectivă.”

De fapt, spune politologul, cei doi vor „să creeze condiții pentru menținerea unei stări de spirit violente, de protest și pentru a încerca să manipuleze votul, electoratul lor de extremă dreaptă care are frustrări sociale și economice amplificate de situația politică actuală”.

Sergiu Mișcoiu: E improbabil să fie invalidați amândoi

În schimb, Sergiu Mișcoiu, profesor de Științe Politice la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, crede că „e improbabil să fie validați amândoi”.

Despre demersul celor doi de a candida în tandem, profesorul Mișcoiu crede că este o încercare de a se poziționa „ca tătucul polului suveranist”.

„AUR e un partid mare, are organizații teritoriale care acum are un ghimpe în coastă, partidul acesta de care nu a auzit nimeni, numit POT care este o invenție a domnului Georgescu pentru a echilibra puterea. Simion este în tandem cu dna Gavrilă, iar Simion este deasupra celor doi”, consideră Sergiu Mișcoiu.

„E limpede că [Georgescu] nu are încredere în domnul Simion. Scenariul ideal pentru domnul Georgescu este ca Simion să fie invalidat și să rămână doamna Gavrilă. Sigur, nu va face ea un scor absolut senzațional, dar va continua pe linia trasată de domnul Georgescu. În schimb, o victorie a lui George Simion l-ar pune în poziția de a găsi formule de negociere care l-ar putea emancipa de domnul Georgescu”, spune profesorul.

În aceste condiții, Georgescu „nu va mai conta” în cazul alegerii lui Simion „pentru că nu va avea un patrimoniu pe care să-l controleze”.

În opinia sa, opțiunea lui Simion este surprinzătoare, pentru că riscă să fie „pus într-o situație stânjenitoare: partid de 19% cu candidat care era dat peste tot în turul doi să ajungă în această formulă încropită de tandem cu reprezentanta unui partid care nu are consistență”.

Andrei Țăranu: Nu vor strânge voturile lui Georgescu

Profesorul de Științe Politice Andrei Țăranu spune pentru Europa Liberă că se îndoiește că George Simion și Anamaria Gavrilă vor putea să strângă numărul de voturi pe care l-a avut Călin Georgescu la alegerile din noiembrie.

„Nu va fi posibil nici dacă Anamaria Gavrilă îi va transfera voturile lui George Simion. La alegerile prezidențiale, George Simion a fost pe locul patru (cu 1,2 milioane de voturi în primul tur - n.r.). Dar prima întrebare care se pune este dacă Anmaria Gavrilă va strânge 200.000 de semnături pentru validarea candidaturii la BEC. BEC va trebuie să se uite la validitatea acestor semnături.”

Mai mult, Victor Ponta care „va sparge mult din voturi, va lua mult din voturile pe care PSD le-a dat pentru Călin Georgescu", spune politologul, pentru care tandemul este „o premieră” în istoria alegerilor prezidențiale din România.

Rectorul SNSPA: Noii candidați nu pot colecta în trei zile 200.000 de semnături

Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) spune că noii candidați nu pot strânge în doar trei zile 200.000 de semnături necesare pentru înscrierea în cursa prezidențială.

„Având în vedere că termenul limită pentru depunerea candidaturilor expiră pe 15 martie 2025, la ora 00:00, este evident că este absolut nerealist ca noi posibili candidați, susținuți de partide sau independenți, să reușească să obțină, în mod legal, 200.000 de semnături.”

Rectorul SNSPA a cerut miercuri instituțiilor statului să aplice, în litera și spiritul Constituției, legislația în vigoare și să verifice cu maximă rigurozitate autenticitatea semnăturilor depuse.

„În acest context, fac un nou apel către instituțiile statului și le solicit să aplice cu strictețe legislația în vigoare și principiile constituționale”, spune rectorul.

Remus Pricopie a contestat candidatura lui Georgescu la Biroul Electoral Central și a depus și un memoriu la CCR împotriva aceleaiași candidaturi când a trecut la verificarea constituționalității deciziei BEC, care a respins candidatura lui Georgescu.

Pricopie spune că, „dintr-o perspectivă obiectivă, colectarea a 200.000 de semnături în doar trei zile este imposibilă în condiții legale, având în vedere că procesul necesită cel puțin 35.000 de ore de muncă și resurse financiare estimate la 1,5 milioane de lei pentru comunicare și organizare”.

Un dosar realizat în trei zile și prezentat sâmbătă, 15 martie 2025, la Biroul Electoral Central, „ridică suspiciuni serioase privind autenticitatea documentelor prezentate”, spune Pricopie care invocă o declarație făcută de Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională, care spune că „de multe ori listele electorale sunt trase la xerox, la indigo” dintre cele folosite în alte etape și pentru „alte susțineri.”

Tandemul Simion-Gavrilă în schimbul candidaturii respinse a lui Georgescu

Liderul AUR, George Simion, și lidera POT, Anamaria Gavrilă, au anunțat că-și vor depune candidatura la președinție, dar că, după validarea candidaturilor, unul dintre ei se va retrage.

Anunțul a fost făcut miercuri, după o întâlnire pe care cei doi au avut-o cu Călin Georgescu.

„După ce ne-am întâlnit amândoi cu Călin Georgescu, vă putem spune care e planul. Toată presiunea pentru revenirea la turul 2. Noi ca tineri vom continua această mișcare suveranistă cu acceptul domnului Georgescu și vom face pașii necesari mai departe”, a transmis George Simion, într-un mesaj video postat pe Facebook.

George Simion a cerut mobilizarea susținătorilor pentru strângerea de semnături pentru cele două candidaturi. „Timpul este foarte scurt. De data aceasta va fi nevoie de implicare a fiecăruia în strângerea de semnături. Noi suntem împreună, nu există nicio altă soluție.”

Cu doar câteva ore în urmă, George Simion declarase că nu va candida la alegerile prezidențiale.

La rândul ei, președinta POT, Anamaria Gavrilă a declarat că-și va depune simultan candidatura pentru a da mișcării suveraniste „toate șansele”.

„Avem nevoie de voi să fiți alături de noi. Ca urmare a validării definitive a acestor candidaturi, unul dintre noi se va retrage”, a spus Gavrilă în mesajul video.

Anunțarea candidaturilor liderului AUR și a POT vine după ce candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă marți de Curtea Constituțională.

Respingerea candidaturii a adus în discuție riscul ca polul politic așa-numit suveranist să rămână fără un candidat la alegerile prezidențiale din mai.

Termenul limită de depunere a candidaturilor este 15 martie. Un candidat are nevoie de minimum 200 de mii de semnături pentru a-și depune candidatura la Biroul Electoral Central.

Retragerea din cursa prezidențială se poate face până pe 19 martie.

Dacă se retrag după această dată, candidații rămân înscriși pe buletinele de vot, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ludovic Orban la scrutinul din noiembrie trecut, în favoarea Elenei Lasconi.

Până acum, sunt înscriși în cursa pentru prezidențiale:

  • Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare;
  • Nicușor Dan - candidat independent, primar general al Capitalei;
  • Victor Ponta - candidat independent cu aspirații suveraniste, dat afară din Partidul Social Democrat după anunțarea candidaturii;

Elena Lasconi (USR) și Diana Șoșoacă (SOS) au anunțat că își vor depune candidaturile joi.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, anulate în prima zi de vot a turului doi, George Simion s-a clasat pe locul al patrulea, cu 1,2 milioane de voturi.

Călin Georgescu a obținut 2,1 milioane de voturi. Elena Lasconi, 1,72 milioane de voturi, iar Marcel Ciolacu a urmat-o cu 1,7 milioane de voturi.

Președinta POT, Anamaria Gavrilă, nu a participat la primul tur al prezidențialelor din toamnă.

Așadar în turul doi s-au calificat Georgescu și Lasconi, dar Curtea Constituțională, după ce a validat primul tur de scrutin, a anulat întreg procesul electoral pe 6 decembrie 2024, în urma desecretizării unor rapoarte ale serviciilor secrete și instituțiilor de apărare și siguranță care au confirmat intervenția unui „actor statal” în alegerile prezidențiale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG