Linkuri accesibilitate

Ce suprafață de pădure dispare ca să fie construită noua autostradă pe Valea Oltului și ce se întâmplă cu lemnul defrișat


Noua autostradă de pe Valea Oltului duce la dispariția a 36 de hectare din pădurile pe care le traversează.
Noua autostradă de pe Valea Oltului duce la dispariția a 36 de hectare din pădurile pe care le traversează.

Noua autostradă care va traversa Valea Oltului, între Sibiu și Pitești, duce la dispariția a zeci de hectare din pădure din zonă. Singurul beneficiu pe care îl vor avea comunitățile locale, deja expropriate, vine din vânzarea lemnului. Din cauza calității scăzute, valoarea estimată este însă una modestă.

Drumul de mare viteză care va străbate Valea Oltului vine și cu un cost ecologic, nu doar financiar.

Vor fi defrișate în total 36 de hectare de pădure pentru a face loc autostrăzii, zece dintre ele fiind în ceea ce specialiștii numesc „zona critică”- între localitățile Boița și Lazaret, care mărginesc un drum de puțin peste zece kilometri.

„Sunt cele pentru care s-a închis timp de o lună circulația pe DN7”, declară purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu, pentru Europa Liberă.

„Odată cu defrișarea, fac și drumuri tehnologice de acces pentru zonele în care vor face geo-foraje”, mai spune Șerbănescu.

Restul de 26 de hectare nu sunt în apropierea DN7 (București – Nădlac), care tranzitează zona, și nu necesită întreruperea circulației.

Utilaje folosite la defrișări pe Valea Oltului pentru noua autostradă
Utilaje folosite la defrișări pe Valea Oltului pentru noua autostradă

În ceea ce-i privește pe beneficiari, ei sunt în primul rând primăriile pe raza cărora era pădurea. În cazul administrațiilor locale, fiind instituții publice, nu primesc vreo despăgubire pe teren, ci doar pentru ceea ce era la suprafață.

„Pentru pădure, au avut opțiunea fie să le dăm bani, fie să le dăm masa lemnoasă. Au ales să le dăm masa lemnoasă”, a explicat Șerbănescu.

Comuna Boița, cea mai afectată de defrișări

Comuna Boița, din județul Sibiu, pierde cea mai mare suprafață de pădure, dat fiind că deținea 28 din cele 36 de hectare propuse defrișării.

Nicolae Cocoș, primarul din Boița, declară pentru Europa Liberă că lemnul rezultat din aceste defrișări revine comunei și este valorificat, conform legii, la licitație, prin intermediul Ocolului Silvic care administrează fondul forestier.

„Lemnul este inventariat, înainte să-l taie, se știe exact cât trebuie să rezulte de acolo”, adaugă el.

„Sunt specii amestecate de arbori. Nu pot să-l dau populației din Boița dintr-un singur motiv: este un lemn de calitate slabă, și subțire, și gros, și toate speciile”, explică primarul de ce a ales varianta licitației.

Conform acestuia, masa lemnoasă inventariată este de aprox 4.000 de metri cubi, pentru care primăria estimează că va primi în jur de 500.000 de lei (100.000 euro).

Chiar și așa, cumpărătorii nu se înghesuie, prima licitație organizată fiind fără rezultat.

Camion încărcat cu lemne (dreapta) rezultate din defrișări pe Valea Oltului pentru noua autostradă.
Camion încărcat cu lemne (dreapta) rezultate din defrișări pe Valea Oltului pentru noua autostradă.

Cât privește inconvenientele legate de restricțiile de circulație, edilul spune că au fost păstrate totuși niște intervale orare (07:30 – 08:00 și 16:30 – 17:00) în care localnicii puteau circula.

„Urgențele trec, însoțite de un reprezentant al constructorului. Este un risc destul de mare să intri în șantier, cad pietre. Orice lucrare mare de infrastructură creează și un disconfort”, mai spune primarul Nicolae Cocoș.

Stadiul lucrărilor pe DN7

Pe 31 iulie, în a 24-a zi de lucrări, Compania Națională de Drumuri (CNAIR) a anunțat reluarea traficului rutier pe porțiunea Boița - Lazaret între orele 20:00 - 06:00. Între 07:30 – 08:00 și 16:30 – 17:00 pot circula doar pentru localnicii.

În ceea ce privește stadiul lucrărilor, care ar trebui să se încheie săptămâna aceasta, pe 9 august, ele ar fi în grafic și de aproximativ 80%, la începutul lunii august.

„Ca urmare a operațiunilor în care sunt implicate și utilaje grele, se menține ridicat riscul de cădere pe carosabil a arborilor, rocilor și maselor de pământ pe timpul zilei. Echipele care se ocupă de siguranța circulației sunt la rândul lor mobilizate pentru a interveni urgent dacă situația o impune”, spune CNAIR.

Zonă de pădure ce urma să fie defrișată pe Valea Oltului pentru noua autostradă.
Zonă de pădure ce urma să fie defrișată pe Valea Oltului pentru noua autostradă.

În ceea ce privește motivele pentru care compania a acceptat închiderea DN7 pe Valea Oltului, în intervalul 9 iulie - 9 august, explicația ar fi legată de o fereastră de timp optim.

„Am abordat luna asta zona critică, apropiată de DN7, când antreprenorul poate lucra cu cea mai mare eficiență: sunt 14 ore de lumină naturală pe zi și este, statistic, cea mai mare stabilitate atmosferică din an, plouă cel mai puțin și este cel mai mic trafic de marfă”, a explicat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, pentru Europa Liberă.

„Am anunțat târziu pentru că am tot sperat să nu închidem, dar am discutat cu constructorii mari implicați și au spus că asta nu se poate”, a răspuns Șerbănescu la întrebarea de ce decizia a fost comunicată cu doar câteva zile înainte de a fi pusă în practică.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG