Linkuri accesibilitate

Dispută Rafila – Arafat pe centrul operativ pentru situații de urgență, mutat în aceeași clădire, dar la alt minister


Ministerul de Interne și cel al Sănătății funcționează în același ansamblu de clădiri.
Ministerul de Interne și cel al Sănătății funcționează în același ansamblu de clădiri.

Mutarea în același ansamblu de clădiri, dar într-un alt birou, a Centrului Operativ pentru Situații de Urgență stârnește controverse între secretarul de stat al Ministerului de Interne Raed Arafat și ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

De luni, 15 iulie, angajații Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) au aflat că vor lucrat într-un alt birou – la Ministerul Sănătății (MS).

Până atunci, structura responsabilă de gestionarea situațiilor de urgență, aflată în subordinea MS, funcționa – încă din 2014 – într-o aripă a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Este vorba de Palatul Ministerului de Interne, fostul sediu al Comitetului Central al PCR, situat în Piața Revoluției din București.

În aceeași clădire funcționează, de fapt, într-un alt corp, și Ministerul Sănătății și cel al Muncii.

Din acest motiv, schimbarea de pe 15 iulie – a însemnat, practic, o mutare de câțiva zeci de metri a angajaților de la COSU.

Decizia Ministerului Sănătății a reaprins însă o dispută între șeful acestei instituții – Alexandru Rafila – și secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, cu privire la ce structură ar trebui să gestioneze situațiile de urgență din România.

Ce atribuții are COSU

  • asigură convocarea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi transmiterea ordinii de zi;
  • primeşte şi pregăteşte materialele pentru şedinţele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi le prezintă preşedintelui şi membrilor acestui comitet;
  • execută lucrările şi operaţiunile de secretariat pe timpul şedinţelor;
  • asigură redactarea hotărârilor adoptate, precum şi a proiectelor de ordine sau dispoziţii, pe care le prezintă spre aprobare preşedintelui Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă;
  • difuzează componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă şi autorităţilor interesate documentele emise de Comitetul pentru S Situaţii de Urgenţă privind activitatea preventivă şi de intervenţie;

Până pe 15 iulie, în clădirea Ministerului de Interne, Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă funcționa în aceeași cameră cu Centrul de Coordonare al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Această structură aparține de Ministerul de Interne.

Raed Arafat spune că, prin această decizie, se va îngreuna comunicarea dintre COSU și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), care până acum lucrau în aceeași încăpere și puteau comunica direct.

DSU este condus direct de Raed Arafat și are în subordine serviciile de urgență mobile din țară (SMURD), dar și inspectoratele pentru situații de urgență (pompierii).

De cealaltă parte, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus că mutarea centrului operativ nu va afecta colaborarea între structurile serviciilor de urgenţă, pentru că acesta va funcționa într-un sediu mai modern.

Acuzațiile lui Raed Rafat

Raed Arafat spune pentru Europa Liberă că, în urmă cu zece ani, toate serviciile de urgență au fost strânsge într-un singur loc, pentru o mai bună comunicare și coordonare.

„În 2014, când s-a înființat Departamentul pentru Situații de Urgență și a primit prin lege competențele, inclusiv coordonarea - monitorizarea permanentă a sectorului de urgență, care include serviciile de ambulanță, SMURD-ul, unitățile de primiri urgențe, pompierii, aviația și Salvamontul, s-a făcut Centrul Permanent de Monitorizare și Coordonare al DSU-ului la Ministerul de Interne. Atunci, am avut o discuție cu Ministerul Sănătății (MS) și am decis ca acest Centru Operativ pentru Situaţii de Urgenţă de la MS să lucreze împreună cu colegii de la DSU”, spune Raed Arafat.

Raed Arafat și Alexandru Rafila lucrează în același guvern din 2021, din perioada pandemiei.
Raed Arafat și Alexandru Rafila lucrează în același guvern din 2021, din perioada pandemiei.

Prin mutarea de la Interne în clădirea Ministerului Sănătății s-ar încalca astfel prevederile unei hotărâri de guvern, spune Arafat.

„În 2016, după [incendiul de la] Colectiv, când s-a modificat legislația ca să facă mai ușoară coordonarea, a fost adoptată o hotărâre de guvern unde apar centrele operative obligatorii la ministere. În privința Ministerului Sănătății, se spune clar că locația centrului Ministerului Sănătății se asigură de Ministerul Afacerilor Interne”, spune Raed Arafat.

În urma mutării de luni, 15 iulie 2024, COSU se întoarce practic în Ministerul Sănătății.

„Scopul era să păstrăm Departamentul pentru Situații de Urgență și Centrul Operativ împreună. Și la pandemie a jucat un rol major că am fost împreună; acum mutându-l acolo fără nicio analiză de impact, fără absolut nimic, normal că pot să aibă repercusiuni imediate”, spune Raed Arafat.

„Comunicarea va fi întârziată. Vă dau un exemplu: apare ceva, ei erau unul lângă altul. Imediat, colegul sau colega de la DSU află de la COSU că a apărut o chestie sau că trebuie ceva rezolvat. Pentru că nu mai lucrează în aceeași încăpere, va dura mult mai mult”, afirmă Raed Arafat.

Raed Arafat spune că sistemul integrat de situații de urgență va fi dezintegrat

Secretarul de stat susține că, în 2014, atunci când COSU a fost mutat fizic de la Ministerul Sănătății la Ministerul de Interne, acest lucru a avut loc pentru integrarea sistemului medical de urgență în Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Când s-a făcut etapa integrării totale, adică partea medicală, cu partea tehnică, cu pompierii, cu partea de salvare, cu absolut totul împreună, era normal să se facă pasul ca coordonarea să fie integrată”, spune secretarul de stat.

„Deci, dacă a plecat Arafat de la Sănătate la Interne, a plecat cu un scop discutat foarte bine cu premierul de atunci și asta a fost să aducem împreună tot sectorul de urgență și să creăm o structură de coordonare care acum pot să spun că reprezintă protecția civilă din România”.

Raed Arafat a fost, până în 2014, secretar de stat în Ministerul Sănătății. A plecat la Ministerul de Interne în acel an, preluând totodată și gestionarea sistemului pentru situații de urgență din România.

Raed Arafat spune că sistemul pentru situații de urgență, un model pentru alte țări europene, va fi dezintegrat prin mutarea COSU la Sănătate.
Raed Arafat spune că sistemul pentru situații de urgență, un model pentru alte țări europene, va fi dezintegrat prin mutarea COSU la Sănătate.

„Aici nu facem rău lui Arafat cu treaba asta. Poate Arafat să dispară, să vină altul să facă același lucru, dar să rămână sistemul împreună. În momentul în care noi începem să rupem în bucăți toată muncă din ultimii 30 de ani, care a culminat cu un sistem integrat, înseamnă că noi ne întoarcem chiar înainte de 2014”, mai spune Arafat.

Ministerul Sănătății spune că a investit într-un sediu nou pentru COSU

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Sănătății spune că Centrul Operativ pentru Situații de Urgență se mută într-un sediu „digitalizat și dotat cu echipamente performante pentru gestionarea urgențelor medicale”.

„Colaborarea cu specialiștii DSU va continua în aceleași condiții”, promite ministerul.

„În cazul unor situații speciale de urgență, personalul Ministerului Sănătății va asigura suportul de specialitate din punct de vedere medical. Tehnologia de ultimă generație cu care a fost dotat sediul COSU va permite păstrarea tuturor conexiunilor operative cu structurile medicale de urgență din toate spitalele din România, indiferent de subordonare, inclusiv cu Departamentul pentru Situații de Urgență”, mai spune Ministerul Sănătății.

De asemenea, Ministerul Sănătății a dublat personalul dedicat COSU și a înființat peste 1.300 de alte posturi în întreaga țară, în serviciile medicale de urgență.

„Printr-o hotărâre de Guvern, Ministerul Sănătății a crescut capacitatea administrativă și operativă a situațiilor de urgență medicale inclusiv prin înființarea Direcției de Medicină de Urgență”, transmite MS.

Alexandru Rafila l-a criticat de mai multe ori pe Raed Arafat
Alexandru Rafila l-a criticat de mai multe ori pe Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat și ministrul Alexandru Rafila au mai avut contre în privința sistemului de urgență, în ultimii doi ani, de când Rafila a devenit ministru.

În 2022, atunci când Rafila a spus că serviciile de urgență SMURD ar trebui să fie coordonate de Ministerul Sănătății, Raed Arafat a spus că acest lucru ar însemna că lucrurile vor fi aduse „la nivelul anului 2000”.

Tot atunci, Raed Arafat a spus că se încearcă distrugerea sistemului integrat de situații de urgență și că e vizată persoana lui.

În aprilie 2024, Alexandru Rafila a criticat sistemul pentru sistuații de urgență, spunând că cele mai multe cazuri sunt de fapt preluate de ambulanțe.

Atunci, Raed Arafat, a spus că Rafila nu înțelege sistemul de urgență și că nu are expertiză în domeniu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG