Linkuri accesibilitate

 
Ce se întâmplă cu copiii cu dizabilități din centrele din Târgu Mureş. Consiliul Județean Mureș a decis reorganizarea

Ce se întâmplă cu copiii cu dizabilități din centrele din Târgu Mureş. Consiliul Județean Mureș a decis reorganizarea


Șase copii din centrul de pe strada Trebely nr. 3 din Târgu Mureș nu se pot mișca și stau în pat toată ziua.
Șase copii din centrul de pe strada Trebely nr. 3 din Târgu Mureș nu se pot mișca și stau în pat toată ziua.

Consilierii județeni din Mureș au votat miercuri o hotărâre prin care unele centre de îngrijire a copiilor cu deficiențe neuropsihiatrice din zonă vor fi reorganizate pentru licențiere și transformate în case de tip familial. Măsura vine după dezvăluiri privind deficiențe legate de îngrijirea lor.

Hotărârea Consiliului Județean (CJ) adoptată miercuri, 29 ianuarie cuprinde și cele patru centre rezidențiale pentru copii cu deficiențe neuropsihice din Târgu Mureș și centrul din Ceaușu de Câmpie. În aceste instituții membrii ai organizației Centrul de Resurse Juridice și ai Consiliului de Monitorizare au găsit nereguli grave pe 11 ianuarie 2025.

După controalele făcute de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș și Direcția de Sănătate Publică în luna ianuarie, decizia oficială a fost că cele cinci centre trebuie închise, reorganizate și licențiate. DGASPC a avut 5 zile la dispoziție pentru a propune un plan de urgență cu măsuri prin care să găsească soluții pentru copii.

Potrivit hotărârii CJ, centrele în care trăiesc copiii cu dizabilități grave își schimbă denumirea în case de tip familial.

Reorganizarea centrelor din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș presupune și reducerea numărului de copii îngrijiți acolo. Astfel, numărul maxim de copii va fi de 12, comparativ cu 18, câți sunt acum într-un singur centru.

În Centrul de îngrijire copii din Strada Trebely nr.3/ Municipiul Târgu Mureș, unde sunt copiii cu dizabilități neuropsihiatrice grave, vor locui 12 copii, față de 18 câți sunt în prezent.

În centrul din Str. Branului Nr.3 vor fi 12 copii (față de 15 acum), în cel din Str. Slatina Nr.3 - 11 locuri (în ianuarie 2025 erau 13).

În centrul de pe str.Trebely este o fată de 19 ani, care cântărește 13 kg.
În centrul de pe str.Trebely este o fată de 19 ani, care cântărește 13 kg.

Hotărârea arată că Centrul Rezidential pentru Copii cu Deficiente Neuropsihiatrice din municipiul Târgu Mureș de pe str. Turnu Roșu, nr. 1B se deființează și nu se mai înființează casă de tip familial.

După ce a fost adoptată hotârarea, președintele CJ Mureș, Péter Ferenc, le-a declarat consilierilor prezenți că nu va destitui conducerea Direcției pentru Protecția Copilului (DGASPC) pentru că, spune el, până nu se vor termina toate controalele și anchetele, nu vede „de ce s-ar face demersuri pentru destituirea conducerii”.

Ulterior, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a declarat pentru Europa Liberă că „numărul copiilor ( n.r. din centrele licențiate) va fi mai mic în aceste case de tip familiar și va fi un număr fix care nu poate fi depășit”.

Unde vor fi mutați copiii

Număr mai mic de copii înseamnă că unii dintre ei vor fi mutați în alte centre sau vor fi trimiși în familie, acolo unde este posibil.

Reporterii Europa Liberă au fost luni – 27 ianuarie – în trei dintre centrele de îngrijire a copiilor cu deficiențe neuropsihiatrice.

În centrul de pe strada Trebely nr. 3, unde sunt cel mai grav bolnavi copii, șase dintre ei sunt hrăniți prin sonde și stau în pat. Ceilalți sunt în scaune cu rotile. Unii dintre părinți au mers acolo luni ca să se intereseze de soarta copiilor lor și de modalitatea prin care îi pot lua acasă.

Levente Balogh vrea să o ia acasă pe Judith- fetița lui de 6 ani.
Levente Balogh vrea să o ia acasă pe Judith- fetița lui de 6 ani.

Judith are 6 ani, nu poate merge, iar Levente Balogh, tatăl ei, spune că a aflat că fetița va fi mutată în altă parte. A mers la centru ca să afle dacă și cum o poate lua acasă. „Avem condiții, avem apă. Am auzit că aici se închide și o duc prea departe. Eu sunt tutorele. Trebuie să mergem la poliție să scoatem cazierul. Și apoi să o luăm acasă definitiv”, spune Levente Balogh.

Reprezentanții DGASPC Mureș susțin că au propus ca trei dintre copii să fie trimiși în familii, dar pentru acest lucru trebuie să decidă instanța de judecată în baza documentelor trimise de Direcția pentru Protecția Copilului.

Până vor fi reorganizate centrele, copiii care nu au familii vor fi mutați în alte case de tip familial sau la asistenți maternali.

DGASPC arată într-un răspuns pentru Europa Liberă că încă lucrează la planul pentru fiecare copil în parte.

Pe de altă parte, Péter Ferenc, președintele consiliului județean Mureș, spune pentru Europa Liberă că nu toți copiii vor fi mutați: „În cazul în care pot fi făcute aceste modificări ( n.r. ale clădirilor în care funcționează în prezent centrele) chiar cu copiii înăuntru, atunci nici nu se mută copiii. În cazul în care este nevoie să transferăm copiii în alte instituții, medicii, asistenții și specialiștii din cadrul direcției o să decidă care și cum va fi mutat”.

Katalin Hasnali, directoarea DGASPC Mureș, susține că încă mai caută soluții pentru fiecare dintre cei 63 de copii câți locuiesc în cele patru centre închise de la Târgu Mureș.

Katalin Hasnali spune că reprezentanții DGASPC caută soluții pentru copiii din centrele care vor fi închise.
Katalin Hasnali spune că reprezentanții DGASPC caută soluții pentru copiii din centrele care vor fi închise.

„În general vom avea în vedere reintegrarea în familia naturală sau extinsă pentru unii dintre ei, acolo unde se poate, schimbarea măsurii de protecție la asistenți maternali profesioniști – pentru că au nevoi speciale pe partea medicală. Și ne gândim și la servicii rezidențiale în casele de tip familial. Pentru fiecare vom căuta soluții personalizate”, afirmă Katalin Hasnali.

Directoarea DGASPC Mureș susține că, după renovarea clădirilor care vor fi redenumite case de tip familial, va reevalua situația copiilor. Decizia în privința copiilor va fi luată atunci.

Cel care a dispus închiderea centrelor pentru copiii cu dizabilități grave -Viorel Răduț - directorul AJPIS Mureș, susține că DGASPC trebuia să solicite licențierea pentru aceste instituții încă din noiembrie anul trecut, pentru că licența expira pe 4 decembrie 2024.

„Am controlat cele patru centre și am văzut că nu au făcut demersurile pentru licențiere. Pentru aceasta am dat amenzi de 320.000 de lei”, declară pentru Europa Liberă Viorel Răduț.

Viorel Răduț, directorul AJPIS Mures
Viorel Răduț, directorul AJPIS Mures

Remintim că, pe 11 ianuarie 2025, în urma unui control făcut de Centrul de Resurse Juridice și Consiliul de Monitorizare, inspectorii au găsit la centrele pentru copii cu dizabilități situate în Târgu Mureș (pe străzile Trebely, Branului şi Turnu Roşu), medicamente şi materiale sanitare care nu erau depozitate în condiţii de siguranţă, în dulapuri deschise, accesibile oricui, nu numai personalului de specialitate şi coordonatorului centrului. Mâncarea din depozitele centrelor era expirată.

În urma acestor controale inopinate, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș a dispus pe 21 ianuarie închiderea centrelor și licențierea lor. DGASPC trebuie să ia următoarele măsuri:

  • Să reevalueze împrejurările care au stat la baza stabilirii măsurilor de protecție specială, dispuse de către comisia pentru protecția copilului sau de către instanța judecătorească. Termen de realizare: 5 zile.
  • Actualizarea/ completarea/ detalierea planului de urgență, prin precizarea concretă și personalizată a soluțiilor în funcție de situația beneficiarilor, pentru toate cele 4 servicii sociale. Termen de realizare: 5 zile
  • Implementarea planului de urgență pentru toate cele patru servicii sociale. Termen de realizare: 30 zile.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG