Pe un perete al sălii de mese a centrului pentru copii cu handicap din Ceuașu de Câmpie, o comună la 13 kilometri de Târgu Mureș, e scris cu pixul pe o foaie A4: trei copii merg zilnic la școală, doi merg câte două zile pe săptămână și alți cinci „completează locurile în microbuz”.
Controalele la centrele pentru copiii cu dizabilități, aflați în grija statului, începute sâmbătă de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) și Consiliul de Monitorizare, continuă.
În afară de constatarea de mai sus, legată de mersul copiilor la școală, reprezentanții CRJ au intrat, luni, și în depozitele de alimente ale celor patru centre care funcționau fără licență la Târgu Mureș. Au găsit aici legume mucegăite și alimente expirate.
N-au ajuns însă, la centre, procurorii care au pe masă o plângere încă din decembrie 2024. DIICOT a confirmat ulterior că a deschis un dosar penal în care fac cercetări cu privire la infracțiunile: trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.
La controale participă și reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și de la Direcția de Sănătate Publică Mureș.
Cei zece copii de pe lista din fotografia de mai sus – ale căror nume sunt acoperite pentru a le proteja identitatea – sunt toți în grija statului, la Centrul din Ceuașu de Câmpie, și au probleme mari de sănătate.
Conform Constituției, au dreptul la educație la fel ca orice alt copil din România, educație de care ar trebui să aibă parte la o instituție de învățământ specială – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr.1 din Târgu-Mureş.
„O instituţie de învăţământ care asigură accesul la educaţie, prin educaţie formală şi servicii educaţionale, copiilor cu cerinţe educative speciale, şcolarizaţi atât în învăţământul special cât şi în învăţământul de masă”, scrie pe pagina de internet a școlii.
În cazul copiilor de la Ceuașu de Câmpie, microbuzul bate Constituția. Beneficiază de acest drept doar când au loc în microbuzul școlii la care ar trebui să învețe.
„Avem un microbuz cu doar 16 locuri și mai trebuie să ia și copii din Remetea”, spune Anișoara Moga, directoarea școlii, pentru Europa Liberă. „Sunt copii cu mari probleme de sănătate, în scaune cu rotile, se îmbolnăvesc des”, adaugă ea.
După câteva ore de la declarație, directoarea școlii a revenit și a afirmat că doar doi dintre copiii de la Ceuașu de Câmpie vin alternativ la școală din cauza problemelor de sănătate. Restul, susține ea, ar veni zilnic. Dar recunoaște în continuare că există o problemă de transport și că cere de ani de zile un microbuz mai mare Consiliului Județean Mureș.
„Vă dați seama ce stupizenie, ce imbecilitate! Eu nu realizez, nu concep cum în 2024, în Uniunea Europeană fiind, să ne să ne izbim de asemenea probleme. Să nu ai transport pentru copii la școală”, spune Emanuel Botnariu, președintele Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, pentru Europa Liberă.
Mâncare veche, legume mucegăite, medicamente expirate
După controalele inopinate de la sfârșitul săptămânii trecute, când au găsit copii scheletici dormind în camere neaerisite, dar bine zăvorâte, reprezentanții CRJ și ai Consiliului de Monitorizare și cei ai Protecției Consumatorului au revenit luni, pe 13 ianuarie, la cele patru centre din Târgu Mureș.
Au intrat în depozitele de alimente, unde au găsit șuncă expirată de câteva zile, borcane de murături sau legume expirate de aproape un an, usturoi încolțit, ceapă putrezită.
Inspectorii de la Protecția Consumatorului au închis bucătăria și magazia unui centru de copii din Târgu Mureș, magazia altuia și au dat amenzi de 5.000 de lei.
Nu doar meniul copiilor includea produse expirate, ci și tratamentul lor medical.
„În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgență, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând”, scrie în raportul CRJ, publicat după vizită.
„Nu s-au administrat medicamente expirate, acelea au fost ținute probabil din alte probleme, dar acelea nu s-au administrat”, spune Miklea Hojnal, directoarea Protecției Copilului (DGSAPC) Mureș, instituție care administrează aceste centre, pentru TVR.
Pizza de Crăciun, din banii de buzunar ai copiilor
Pe lângă fondurile alocate lunar pentru îngrijirea acestor copii, fiecare dintre ei primește de la stat și bani de buzunar - 225 de lei în fiecare lună. Mulți dintre ei nu înțeleg noțiunea, așa că banii sunt administrați de personalul centrelor.
„O asistentă mi-a spus că ei nu pot să ceară ceva, așa că le-a cumpărat, din banii lor, de Crăciun, pijamale și treninguri. Că DGSPAC nu le mai cumpărase de vreun an nimic de îmbrăcat”, spune Georgiana Pascu, manager de proiect la CRJ.
În cel puțin două din cele patru centru verificate de CRJ au fost petreceri de Crăciun, plătite din banii de buzunar ai copiilor.
„Pe 18 decembrie au făcut așa, o masă, să sărbătorească ei de Crăciun, și au comandat pizza și platouri reci”, adaugă Georgiana Pascu.
Banii de care copiii nu știu că beneficiază ar putea fi folosiți altfel în folosul lor.
„Hidromasaj, masaj, hidroterapie, orice i-ar ajuta să evolueze”, spune Georgiana Pascu.
Centrul pentru Resurse Juridice a dus de Crăciun cadouri copiilor din cele patru centre din Târgu Mureș.
„Când le-am dus, o parte le-am desfăcut eu, împreună cu copii”, explică Georgiana Pascu.
Restul cadourilor duse de Georgiana Pascu în decembrie au rămas împachetate și acum.
Copilul blond captiv într-un pat
Între Centrul de Resurse Juridice și DGSAPC Mureș a fost semnat un protocol, imediat după primele vizite ale reprezentanților CRJ din martie, la cele patru centre din Târgu Mureș.
Conform înțelegerii, o parte dintre copii puteau fi transferați la București pentru îngrijiri specializate.
Între cei transferați, a fost și Răducu (numele nu e cel real pentru a-i proteja identitatea).
Copilul, care a împlinit în decembrie 6 ani, a ajuns pe 2 aprilie la Spitalul Victor Gomoiu din București apoi la Centrul de Recuperare pentru Copii dr. Nicolae Robănescu, tot din Capitală.
„Era cel mai grav”, spune Georgiana Pascu, manager de proiect la CRJ.
Copilul era aproape imobil când a ajuns de la Mureș la București – avea o sondă urinară și una nasogastrică. „A fost ținut doar pe spate, ca într-o cușcă”, a declarat pentru digi24.ro unul dintre medicii care l-au îngrijit.
A fost mobilizat și ridicat în șezut la câteva săptămâni de la mutarea sa în București de către asistenții sociali ai Asociației Don Orione, care au preluat îngrijirea lui.
După aproape zece luni de tratament intensiv și de recuperare, Răducu era tot mai bine. Putea sta singur în șezut, o realizare uriașă pentru un copil care până la 5 ani nu părăsise patul.
Doar că directoarea DGSPAC Mureș nu a vrut niciun moment să-l transfere definitiv pe Răducu la București ca să primească tratament și reabilitare, spune Georgiana Pascu.
Reprezentanta ONG-ului afirmă că i-a cerut, mai multe luni la rând, să îi facă lui Răducu transferul la Direcția de Protecția Copilului Ilfov. Însă directoarea de la Mureș a rupt protocolul încheiat cu CRJ.
Răducu s-a întors, în decembrie, la unul dintre centrele din Târgu Mureș după ce, legal, nu a mai putut fi ținut la București. Starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid. A ajuns, neînsoțit, spune Georgiana Pascu, cu o ambulanță la Urgență, iar acum e internat în Spitalul de Urgență din Târgu Mureș. Are pneumonie.
Ce spun responsabilii: „Nu este hotel cu patru stele”
Autoritatea tutelară supremă a copiilor din Mureș este Consiliul Județean (CJ) Mureș. După scandalul izbucnit în urma raportului publicat de CRJ la sfârșitul săptămânii trecute, un reprezentant al CJ Mureș a fost în echipa de verificare constituită prin ordin al prefectului la cele patru centre pentru copii din Târgu Mureş.
Iar concluzia președintelui CJ Mureș, Péter Ferenc, după acest control a fost că „nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol sănătatea, integritatea corporală sau viaţa beneficiarilor”, aceştia fiind în siguranţă, conform News.ro.
„Eu am văzut că există, există o stare generală bună în care pot fi tratați acești copii. Eu zic că sunt condiții decente, nu sunt, nu este hotel cu patru stele, bineînțeles că nu poate fi, dar cred că acești copii în mediul lor, în afara supra-aglomerării lor în aceste centre, eu cred că starea generală este bună”, a declarat, din nou, președintele CJ Mureș, la o conferință de presă organizată luni, la sediul DGSAPC Mureș.
După vizita din weekend, din centrele din Târgu Mureș, președintele CJ, Peter Ferenc, a scris pe pagina sa de Facebook, cu fotografii care să demonstreze de ce condiții beneficiază copiii.
Între fotografii era și una în care apăreau cadourile de la Crăciun, aduse de CRJ și rămase nedesfăcute. Între timp, președintele CJ Mureș a scos poza cu pricina.
„Copiii aceștia au condiții bune în aceste case, sunt ocrotiți și suntem în curs de relicențiere în ceea ce privește actul de ingrijire”, susține și directoarea DGSAPC Mureș, la TVR.
Mai mult, un purtător de cuvânt al instituției a declarat tot pentru postul public de televiziune că datele prezentate de CRJ sunt exagerate.
„Din luările de poziție avute atât de către noi, cât și de către conducerea CJ Mureș, noi opinăm că realitatea prezentată în acel reportaj este exagerată, copiii au condiții pentru a fi îngrijiți și ocrotiți la noi în centre”, spune Doru Constantin, purtător de cuvânt al DGSAPC Mureș.
O altă autoritate a statului cu rol de control în aceste centre ale statului este Agenția Județeană de Plăți și Intervenție Socială (AJPIS) Mureș.
„Eu nu înțeleg ce pot să facă oamenii ăia de tărăgănează. Aceste AJPIS-uri sunt instituții care controlează, dar nu fac nimic”, spune Emanuel Botnariu, președintele Comisiei de Monitorizare, pentru Europa Liberă.
AJPIS Mureș e condus de aceeași persoană ca în vara lui 2023, când un scandal a zguduit sistemul de asistență socială din Mureș - subsolul groazei de la Căsuța lu Min. Nu știe dacă inspectorii săi au controlat anul trecut cele patru centre din Târgu Mureș, nici ce au găsit acum, la controalele de după izbucnirea scandalului.
„Mă interesez și vă spun”, dă asigurări, pentru Europa Liberă, Cristian Răduț, directorul AJPIS Mureș, luni, pe 13 ianuarie.
N-a revenit cu informații.
În iulie 2023, după scandalul azilelor groazei, premierul Marcel Ciolacu declara că aceste instituții ar trebui desființate.
„Din punctul meu de vedere, este clar că Inspecţia Muncii nu şi-a făcut datoria. Doamna ministru, vă cer să luaţi aceeaşi măsură şi în cazul şefului acestui instituţii. Părerea mea este că trebuie să fim mult mai curajoşi şi să începem să desfiinţăm instituţii cu totul, care şi-au dovedit incapacitatea de a face faţă cerinţelor în acest moment”, a spus Marcel Ciolacu.
Ce anchete penale sunt în desfășurare
Polițiștii de la IPJ Mureș au deschis, însă, sâmbătă, pe 11 ianuarie 2025, o anchetă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „rele tratamente aplicate minorului”, iar cercetările sunt coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș.
„Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «rele tratamente aplicate minorului», în continuare urmând a fi desfășurate activități specifice sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș. De asemenea, menționăm că toate aspectele prezentate în spațiul public se află în atenția Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, fiind verificate în acord cu competențele specifice.”
O plângere privind rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional a ajuns pe masa procurorilor de la DIICOT Mureș, pe 20 decembrie. Procurorii nu au confirmat, până acum, deschiderea unei anchete și nici nu au mers la centre pentru ridicarea de probe.
Europa Liberă a solicitat DIICOT un punct de vedere referitor la plângerea din decembrie – până la data publicării articolului, redacția nu a primit reacția procutorilor.
Direcţia de Sănătate Publică Mureş a dat amenzi în valoare de 60.000 de lei la centrele rezidenţiale pentru copii cu deficienţe neuro-psihice din Târgu Mureş, ţinuţi în condiţii insalubre şi trataţi cu medicamente expirate, scrie News.ro
Totodată, DSP Mureş a suspendat activatea de spălătorie la patru centre şi activitatea de alimentaţie colectivă la trei centre, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
Câți bani investește statul în îngrijirea lor, pe ce sunt cheltuiți
În cele patru centre din Târgu Mureș și în centrul de la Ceuașu de Câmpie sunt internați 71 de copii, îngrijiți de 33 de angajați, conform organigramei de pe site-ul DGSAPC Mureș.
În planul de acțiune în ceea ce privește serviciile sociale pentru 2024, aprobat de Consiliul Județean Mureș, fiecare dintre cele șase centre a avut anul trecut un buget de aproximativ 1 milion de lei. În total, aproximativ 5 milioane de lei (1 milion de euro).
În 2024, cele mai importante cheltuieli au fost: lucrări de întreținere, instalarea unui sistem de supraveghere și a unuia de semnalizare incendiu.
Ce urmează
Cel mai probabil, cele patru centre nelicențiate din Târgu Mureș vor fi închise, spune pentru Europa Liberă, directorul AJPIS Mureș. Documentele pentru relicențiere nu au fost depuse în termenul legal, așa că DGSPAC va fi sancționat.
„Sancțiunea înseamnă amendă în între 50.000 și 80.000 lei și dispunerea unui plan de urgență prin mutarea beneficiarilor în 30 de zile”, spune Cristian Răduț, director AJPIS Mureș.
Același lucru îl spune și purtătorul de cuvânt al Direcției, Doru Constantin: centrele vor fi reorganizate.
„Suntem în curs de reorganizare pentru aceste servicii pentru că, în forma în care sunt acum, nu vor primi licență, de aceea ele vor fi transformate în case de tip familial pentru copii cu dizabilități, care vor avea o capacitate de 12 copii/casă”, a declarat acesta la postul public de televiziune.
Directoarea DGSAPC Mureș spune, însă, că o decizie va fi luată abia după finalizarea tuturor controalelor.