Linkuri accesibilitate

Cererea de recuzare a judecătoarei care se pronunță pe dosarul 10 august, respinsă


Protest pentru redeschiderea dosarului 10 august
Protest pentru redeschiderea dosarului 10 august

Curtea de Apel București a anunțat că a respins o solicitare de recuzare a judecătoarei Ruxandra Greu care este așteaptă să ofere o decizie pe solicitarea procurorului-șef DIICOT, Giorgiana Hosu de redeschidere a dosarului privind violențele din 10 august, dosar clasat inițial de procurorul DIICOT Doru Stoica.

Cererea de recuzare a judecătoarei a fost depusă de avocații fostei conduceri a Jandarmeriei Române din timpul violențelor din 10 august 2018, dar a fost respinsă de instanță.

„În temeiul art.68 alin(2) și (5) rap. la art.67 Cod procedură penală respinge cererea de recuzare a judecătorului Ruxandra Grecu de a participa în cauza având ca obiect confirmarea redeschiderii urmăririi penale, în dosarul nr. 4102/2/2020, cerere formulată de inculpații Cucoș Gheorghe – Sebastian și Sindile Ionuț- Cătălin, prin apărătorii aleși. Definitivă. Cercetată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţa din data de 10 august 2018", se arată în decizia instanței.

UPDATE: După respingerea cererii de recuzare, avocații fostei conduceri a Jandarmeriei au făcut o solicitare de strămutare a procesului la Tribunalul București. Instanța a rămas în pronunțare.

Curtea de Apel București este chemată, la fix doi ani de la evenimentele din Piața Victoriei, să se pronunțe pe decizia procurorului-șef DIICOT, Giorgiana Hosu, care a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului ''10 august'' şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Dacă magistratul de la Curtea de Apel Bucureşti va aproba ordonanţa DIICOT, se va redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

În cazul în care Curtea de Apel aprobă redeschiderea dosarului, cercetările vor continua la Parchetul Militar.

Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a anunțat marți că a infirmat clasarea unora dintre acuzațiile împotriva șefilor Jandarmeriei din Dosarul 10 august, după numeroase apeluri din societatea civilă care au protestat față de decizia inițială a procurorul DIICOT Doru Stoica de a clasa dosarul.

În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explică faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ''10 august'' şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.

Giorgiana Hosu arată că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

De asemenea, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali - şi anume Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.

În plus, spune Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar.

XS
SM
MD
LG