Linkuri accesibilitate

Traseul primarului-fugar Cherecheș: bani cash, identitate falsă și mașina unei mătuși din Germania. Când ar putea fi adus în țară


Cătălin Cherecheș a fugit din țară înainte de a fi condamnat definitiv. El a fost prins în Germania.
Cătălin Cherecheș a fugit din țară înainte de a fi condamnat definitiv. El a fost prins în Germania.

Primarul-fugar de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, se află în custodia autorităților din Germania. Procurorii din München au cerut joi, 30 noiembrie, arestarea sa. O eventuală extrădare ar putea dura până la două luni.

Actualizare joi, 30 noiembrie, ora 21.15

Cătălin Cherecheș a refuzat, în fața instanței din Munchen, să fie extrădat în România, a anunțat ministrul Cătălin Predoiu, la Antena 3.

În cazul în care ar fi fost de acord cu extrădarea, procedura ar fi durat 10 zile.

Fostul primar de la Baia Mare a cerut să execute pedeapsa de cinci ani de închisoare în Germania. Instanța din Munchen se va pronunța asupra cererii sale în cel mult două săptămâni. Procedura de extrădare va fi judecată separat.

Articolul inițial

Într-un răspuns trimis pentru Europa Liberă, Procuratura din orașul german München spune că a cerut joi instanței regionale arestarea lui Cătălin Cherecheș.

Europa Liberă va publica decizia judecătorilor germani imediat după ce o va obține.

Eventuala arestare a lui Cherecheș nu înseamnă ca acesta va fi trimis imediat în țară, ne-au mai transmis procurorii din München.

„O decizie privind admisibilitatea fundamentală a extrădării poate fi luată numai la o dată ulterioară. De îndată ce Tribunalul Regional Superior din München a decis cu privire la admisibilitatea extrădării, extrădarea poate fi aprobată și se poate aranja un transfer”, scrie în răspunsul Procuraturii din Munchen, pentru Europa Liberă.

Procedura la care face referire procuratura germană poate dura de la câteva zile până la două luni, după cum a explicat ministra Justiției, Alina Gorghiu.

În țară, au apărut primele detalii cu privire la traseul urmat de Cătălin Cherecheș de la ieșirea din România și până în momentul prinderii sale, lângă gara din Augsburg, un oraș din apropierea Munchenului, în Germania.

Germania, via Ungaria și Austria

Pe 24 noiembrie, la ora 07:49, Cătălin Cherecheș părăsește România prin Vama Petea, cu un taxi, pe care – spune Poliția de Frontieră – îl luase de la Satu Mare.

Ca să iasă din țară, folosește actele unei rude. De la Baia Mare la Satu Mare (62 de kilometri), călătorise tot cu un taxi.

Drumul său din vama Petea și până în Germania a fost refăcut de jurnaliștii Europa Liberă, pe baza informațiilor primite de la mai multe surse din Poliție și de la Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

După trecerea prin Vama Petea – punctul de frontieră România-Ungaria aflat lângă Satu Mare – fostul primar a schimbat taxiul cu unul înregistrat în Ungaria și s-a îndreptat spre Budapesta.

Pe drumul de 300 de kilometri, a cerut șoferului de două ori să se oprească și a făcut diverse cumpărături.

Ajunge la Budapesta câteva ore mai târziu și își cumpără un telefon mobil și două cartele. Sună din Budapesta la câteva persoane. Apoi îi cere unui chelner să-i comande o mașină în sistem ride sharing și solicită să fie transportat la Ulm, în Germania, unde locuiește mătușa lui.

Drumul are aproximativ 800 de kilometri, așa că, spun sursele Europa Liberă, Cherecheș plătește pentru transport, în numerar, 1.400 de euro.

Ajunge la destinația Ulm după aproximativ nouă ore, în dimineața zilei de 25 noiembrie. Camerele de luat vederi de pe autostrăzile din Germania îl observaseră – semn că nu a stat întins pe bancheta din spate.

Timp de trei zile, între 25 și 27 noiembrie, de sâmbătă până luni, Cătălin Cherecheș nu iese din casa din Ulm a mătușii. Aflase, cel mai probabil, de mandatul internațional emis pe numele lui.

Marți, 28 noiembrie, împreună cu mătușa, Cătălin Cherecheș pleacă spre gara din Augsburg, un orășel la nici 100 de kilometri de Ulm.

Conduce mătușa, iar nepotul stă în față. Ajunși în gara de la Augsburg cei doi încearcă să schimbe mașina – dura prea mult până când ajungea trenul pe care ar fi vrut să-l ia Cherecheș. Nu se știe încă în ce direcție urma să plece.

Fostul primar din Baia Mare, dat în urmărire generală în Europa din seara zilei de 24 noiembrie, era deja monitorizat și urmărit de poliția germană.

Pe 27 noiembrie, Procuratura Generală din München fusese înștiințată că Cherecheș s-ar afla în zona metropolitană a orașului München – Ulm este la 150 km de Munchen.

Parchetul General din München a dispus imediat măsuri de supraveghere și de monitorizare a telecomunicațiilor, scrie presa germană.

Pe 28 noiembrie, în jurul orei locale 18:50, Cherecheș este identificat și reținut la gara din Augsburg.

În momentul reținerii, care a fost filmat de poliția germană, după cum spune o sursă Europa Liberă, Cherecheș gesticulează și are o atitudine pasiv-agresivă. Spune câteva cuvinte în engleză. Un polițist îl ia de braț și-l invită în mașină. Atunci se smucește, este pus la pământ și i se pun cătușele. Bărbia lovită este de la impactul cu o bordură, susține sursa citată, care a cerut să rămână anonimă.

Avea la el 1.600 de euro și mai multe acte de identitate.

Polițiștii germani au fost deranjați că poza trimisă pentru identificarea lui Cherecheș a ajuns în presă.

Intenția lui era să ajungă în Italia, cu două zile de pauză în Austria. Dorea contactarea unui avocat și urma să se predea în Italia.

Un alt polițist a declarat, pentru Europa Liberă, că Vama Petea este recunoscută pentru „combinațiile” care se fac la trecerea frontierei.

„Știa pe unde să iasă și ora când se schimbă turele, adică între 7:00 și 8:00 dimineața. Toți știu că Petea este «mama combinațiilor», pentru că știu că pe acolo se poate. Polițistul de frontieră care l-a făcut scăpat poate fi cercetat pentru neglijență în serviciu care se lasă cu o mustrare scrisă. Mai are un an sau doi până la pensie, nu riscă nimic”, ne-a declarat sursa citată.

După fuga lui Cherecheș ministrul de Interne a decapitat, practic Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. A fost eliberat din funcție „cu acordul său” chestorul Victor Ivașcu, șeful IGPF și retrase împuternicirile celor doi adjuncți ai săi.

A mai fost demis șeful Poliției Maramureș, înlocuită conducerea Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj și conducerea Direcției Generală de Protecție Internă Maramureș.

Și se anunță anchete la toate structurile polițienești din Maramureș și la Vama Petea.

Cherecheș așteaptă decizia Tribunalului din München pentru mandatul de arestare

După capturare, Cătălin Cherecheș a ajuns în arestul Poliției din Augsburg. Are statut de reținut. Pentru obținerea mandatului de arestare în vederea extrădării, Procuratura are nevoie de o decizie a instanței.

Conform informațiilor obținute de Europa Liberă, această decizie era așteptată joi, 30 noiembrie.

Extrădarea propriu-zisă se va judeca separat.

Când în care a fost prins, Cătălin Cherecheș avea asupra sa, pe lângă acte de identitate românești și un buletin italian, o legitimație de membru al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MAI – Filiala Maramureș.

Europa Liberă a stat de vorbă cu șeful filialei, col. R. Ioan Ceterchi.

Acesta susține că fostul primar era membru al asociației, cu titlu onorific, tocmai pentru că era edilul orașului. Iar statutul asociației permite și cooptarea de membri onorifici.

Astfel de legitimații ar mai avea și prefectul de Maramureș și președintele Consiliului Județean. Dar că o astfel de legitimație nu oferă niciun avantaj.

Pe 30 noiembrie, Comitetul Director al Filialei a votat pentru scoaterea lui Cătălin Cherecheș din rândul membrilor asociației.

Percheziții în Baia Mare

Joi, pe 29 noiembrie, au avut loc mai multe perecheziții la Baia Mare, în dosarul care vizează fuga din ţară a primarului Cătălin Cherecheş.

Acuzațiile din dosar sunt de trecere frauduloasă a frontierei de stat, favorizarea infractorului şi fals privind identitatea.

„Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Maramureş au efectuat cinci percheziţii domiciliare, în municipiul Baia Mare”, transmite Inspectoratul de Poliţie Judeţean Maramureş.

Conform unor surse Europa Liberă, între cei vizați de percheziții este și secretara fostului primar. Descinderi au fost și la sediul Primăriei și acasă la familia Cherecheș.

Cătălin Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzat de luare de mită. Decizia finală, a Curții de Apel Cluj, care a menținut sentința pe fond, a venit la 2 ore după ce el a părăsit România.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG