Adrian Chesnoiu a demisionat de la șefia ministerului Agriculturii după ce DNA a cerut urmărirea sa penală.
De asemenea, el s-a autosuspendat din orice funcție din Partidul Social Democrat.
„Nu am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!”, a scris Chesnoiu pe pagina sa de Facebook.
Chesnoiu le-a cerut „tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare” pentru că el consideră că „suntem cu toții egali în fața legii” și pentru a avea posibilitatea de a elimina, astfel, „orice potențială suspiciune”, în ceea ce-l privește.
„Mă retrag din funcția de ministru - nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!”, a anunțat Chesnoiu.
Reacții după anunțul DNA
Și PSD a reacționat la scurt timp după anunțul făcut de Chesnoiu pe Facebook și a informat cu privire la decizia acestuia.
„PSD consideră că pe durata întregului mandat de ministru, domnul Chesnoiu și-a îndeplinit sarcinile în mod profesionist și cu integritate, fiind unul dintre cei mai eficienți membri ai actualului guvern.
PSD va respecta deciziile luate de domnul Chesnoiu. Conduita onorabilă a acestuia, de a se retrage prompt din toate funcțiile deținute în Guvern și în partid, va permite instituțiilor abilitate să facă cercetările necesare cât mai rapid, pentru a înlătura astfel orice suspiciune asupra activității sale”, a transmis PSD într-un comunicat remis jurnaliștilor acreditați.
Președintele PSD Marcel Ciolacui-a adus un elogiu lui Chesnoiu pentru că și-a dat demisia, vorbind de apărarea onoarei sale și de „demnitatea politică” dovedită astfel.
„Apreciez gestul de demnitate politică făcut de Adrian Ionuț Chesnoiu, care a ales cea mai onorabilă cale de a-și apăra numele și reputația profesională. Performanțele profesionale ale lui Adrian Chesnoiu, ca ministru al Agriculturii, sunt dincolo de orice îndoială. Le apreciez în mod deosebit și îi mulțumesc pentru efortul depus și rezultatele obținute. Am convingerea că Adrian Chesnoiu va reuși să-și apere cu succes onoarea și că va reveni în serviciul public!”
Și premierul Nicolae Ciucă a reacționat și a anunțat că a „luat act” de demisia ministrului.
„Am luat act de anunțul demisiei domnului Adrian Chesnoiu din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Guvernul României își menține angajamentul de a asigura standardele de integritate și profesionalism necesare bunei funcționări a Executivului.”
„DNA cere urmărirea penală a ministrului Agriculturii. A mânărit subiecte de concurs și candidatul a și picat. Nicolae Ciucă trebuie să bată din calcâie și să-l demită instantaneu”, a comentat la cald, pe Twitter interimarul de la șefia USRPLUS, Cătălin Drulă, imediat după anunțul DNA, înainte chiar ca Chesnoiu să-și anunțe demisia.
Fost ministru al transporturilor în guvernul format cu PNL până de curând, înainte ca președintele Iohannis să reconfigureze majoritatea și ca USRPLUS să intre forțat în opoziție, Drulă a anunțat că USRPLUS va vota pentru „ridicarea imunității ministrului corupt”.
Camera Deputaților, sesizată de procurorul general pentru retragerea imunității parlamentare
Camera Deputaților a fost sesizată de Parchetul General pentru retragerea imunității deputatului PSD Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii, pentru realizarea urmăririi penale într-un dosar de corupție.
Chesnoiu ar urma să fie cercetat de procurorii anticorupție pentru două infracțiuni, una de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și a doua, de instigare sub forma participației improprii la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).
Ministrul, deputat PSD, s-a ocupat de procurarea subiectelor la concursurile de angajare pentru patru protejați care au ajuns șefi în direcțiile județene ale ministerului și de măsluirea rezultatelor pentru unul dintre ei, care a picat concursul.
Ce spun procurorii
În perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, care era membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg, persoană de încredere a ministrului, o parte din subiectele la probele scrise la concursurile pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv în direcții județene ale ministerului.
Subiectele ar fi ajuns apoi la patru candidați „agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător.
În urma intervenției ministgrului, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale de 33.782 lei.