Linkuri accesibilitate

Ministerul Agriculturii vrea să reorganizeze ANIF. Sindicate: Fermierii ar putea rămâne fără irigații


Conductele și pompele de irigați sunt întreținute de aproape 3.000 de lucrători ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).
Conductele și pompele de irigați sunt întreținute de aproape 3.000 de lucrători ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

Conducerea Ministerul Agriculturii analizează posibilitatea restructurării sistemului național de irigații. Reprezentanții sindicatelor susțin că inițiativa riscă să lase instituția fără angajați, iar pe fermierii fără apă. Reprezentanții Ministerului invocă solicitările fermierilor.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a semnat la sfârșitul lunii trecute un ordin prin care s-a constituit o comisie ce trebuie să pună la punct reorganizarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Aceasta are în administrare sistemul național de irigații din România.

Sindicatul din ANIF acuză că prin Ordinul de ministru al Agriculturii numărul 498 din 24 mai 2022, conducerea ministerului riscă să lase sistemul național de irigații fără profesioniști, să producă haos în sistemul de irigații, iar fermierii ar rămâne fără apa pentru irigat.

Nemulțumirea concretă este că angajații ANIF din teritoriu ar urma să fi transferați la direcțiile județene de agricultură ca personal contractual. În schimb, salariații de la birourile centrale din București vor fi funcționari publici și vor avea locurile de muncă securizate.

„La sfârșitul lunii mai am primit un ordin de ministru prin care a fost constituită o comisie care să elaboreze o propunere de restructurare a personalului și a instituției (ANIF). Inițial, conducerea ministerului ne-a spus că nu se vrea acest lucru, apoi a apărut un ordin de ministru fix pe acest subiect”, spune Vasilica Blebea, lider de sindicat din agenția de irigații. Sindicatul este membru al confederației Cartel „Alfa”.

„Nu ni s-a oferit nici un proiect scris despre ce vrea să se facă. Am aflat, verbal, că intenția este ca sediul central să rămână în subordinea ANIF, iar cele din teritoriu să treacă în subordinea direcțiilor agricole sau consiliile județene. În plus, rețeaua de conducte și canale ar urma să fie administrată județean. Acum, organizarea este în funcție de bazin demografic”, mai precizează Vasilica Blebea.

Jocuri politice?

Din informațiile obținute de Europa Liberă reiese că liderii locali de partid ar fi cerut administrarea județeană a sistemului de irigații pentru ca „țăranii să știe că primesc apă de irigații de la președintele consiliului județean, iar liderii locali să aibă mai multă putere”, spune un director din cadrul ANIF, care nu dorește să fie numit. Așa s-ar fi născut ordinul de ministru semnat de Adrian Chesnoiu pe 24 mai.

În documentele trimise de Cartel „Alfa” către conducerea Ministerului Agriculturii reiese că reorganizarea ANIF ar avea o serie de efecte nefaste pentru angajații profesioniști din agenție, pentru sistemul național de irigații și pentru agricultura autohtonă.

Ce spun sindicatele:

 • unii angajați și-ar pierde locul de muncă sau vor alege să plece;
 • nu se va mai putea administra infrastructura pentru siguranța alimentară;
 • va fi greu sau imposibil ca județele care nu au o cursuri de ape să beneficieze de irigații;
 • nu ar mai putea fi respectate contractele transfrontaliere referitoare la volumele de apă ce trec dintr-o țara în alta (în acest moment sunt contracte cu Ungaria, Bulgaria);
Aproximativ 1,8 milioane de hectare sunt udate de sistemul național de irigații. Costul irigatului prin acest sistem este subvenționat, fermierii plătesc doar transportul apei de la rețeaua principală până la parcela proprie de teren.
Aproximativ 1,8 milioane de hectare sunt udate de sistemul național de irigații. Costul irigatului prin acest sistem este subvenționat, fermierii plătesc doar transportul apei de la rețeaua principală până la parcela proprie de teren.

„Toată lumea considera ca acesta este momentul distrugerii sectorului de îmbunătățiri funciare, finalizarea unei teme”, acuză liderul de sindicat din ANIF.

„Practic, nu se va mai putea asigura apa de irigații pentru mare parte dintre fermierii care o primesc acum. Direcția județeană din Brăila, ca exemplu, va avea în administrarea rețeaua din județ, dar această rețea oferă apă județelor din jur. Credeți că județul Brăila va dori să plătească și apa celor din alte județe?”, mai adaugă aceasta.

Minister: „Trebuie să ținem cont de recomandările fermierilor”

Din ordinul de ministru semnat de Adrian Chesnoiu pe 24 mai, reiese că secretarul de stat Iulian Bucur se ocupă de reorganizarea ANIF și de comisia care studiază restructurarea sistemului.

Reprezentanți ai ministerului ne-au explicat „că este vorba de doar de o comisie care studiază dacă este oportună sau nu schimbarea organizării ANIF. Nu s-a luat o decizie definitivă într-o direcție sau alta”, ne-a precizat sursa.

„Dorința de a schimba administrarea ANIF a venit de la angajații agenției și de la fermierii care sunt beneficiarii conductelor și apei care ajunge la aceștia. Agenția nu ar există fără ca fermierii să aibă nevoie de ANIF, așa că trebuie să ținem cont de recomandările fermierilor”, a ținut să mai puncteze reprezentantul ministerului.

Conform documentelor Ministerului Agriculturii care susțin reorganizarea ANIF, aspectele pozitive ale acestui proiect ar fi:

 • fermierii ar beneficia se servicii mai bune de irigații;
 • personalul contractual ANIF ar beneficia de condiții de muncă mai bune și de venituri mai mari;
 • posibilitatea de a înființa o structură de monitorizare și raportare a consumului de energie electrica și apă.

Despre ANIF, pe scurt

ANIF are în administrare Sistemul Național de Irigații (SNI) care ar acoperi o suprafață totală de 2.003.590 ha, din care ar fi viabilă economic o suprafață de 1.775.504 ha.

Agenția are 3.000 de angajați, dintre care în jur de 170 sunt la sediul central (juriști, experți, consilieri, conducere) și 2.800 reprezintă personalul contractual din teritoriu. Mare parte dintre aceștia se ocupă de funcționarea conductelor și a pompelor sistemului de irigații. ANIF se află în acest moment în totalitate în subordinea Ministerului Agriculturii.

Din 2016, Ministerul Agriculturii a pornit un program de investiții de peste un miliard de euro în sistemul de irigații. Practic, se investesc bani în refacerea canalelor realizate în perioada comunistă care aduceau apă din râuri sau din Dunăre în toată partea de sud, est și vest a țării.

Peste 800 de milioane de lei s-au investit în aceste canale în ultimii cinci ani. Comisia Europeană a refuzat să acorde fonduri europene pentru refacerea acestor canale pentru motivul că această formă de irigații este una veche, energofaga și prea scumpă pentru agriculturii.

Din acest motiv, finanțarea irigațiilor nu a fost introdusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Comisia Europeană a recomandat României să finanțeze sistemele de irigații prin picurare, care sunt mult mai ieftine și mai utile agriculturilor.

La sfârșitul lunii trecute, liderii coaliției de guvernare au reluat tema finanțării irigațiilor din PNRR. Acest lucru ar fi acum posibil, a spus europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan la Profit News TV, pentru că „la nivelul Comisiei se acceptă o renegociere, pe domeniile afectate de războiul din Ucraina", relata G4Media.

 • 16x9 Image

  Marian Păvălașc

  A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG