Linkuri accesibilitate

China a blocat accesul delegației OMS care studia originile coronavirusului


Piața din Wuhan unde a apărut primul mare focar de Covid-19
Piața din Wuhan unde a apărut primul mare focar de Covid-19

O delegație a Organizației Mondiale a Sănătății care dorea să investigheze originile apariției coronavirusului în Wuhan s-a lovit de refuzul autorităților chineze care le-a refuzat accesul.

Ancheta mult așteptată a fost agreată de Beijing în decembrie după multe luni de negociere, dar OMS spune acum că membrii delegației s-au lovit de o problemă privind autorizarea vizelor de intrare în țară.

Doi membri ai delegației care și-au pornit început călătoria au fost afectați - unul s-a întors din drum, iar celălalt se află în tranzit într-o țară terță, potrivit BBC.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a declarat „foarte dezamăgit” că Beijingul nu a finalizat încă autorizațiile pentru sosirea echipei „având în vedere că doi membri și-au început deja călătoriile, iar alții nu au putut călători în ultimul moment”.

"Am fost asigurat că China accelerează procedura internă pentru cea mai rapidă desfășurare posibilă", a declarat el reporterilor marți, explicând că a fost în contact cu înalți oficiali chinezi pentru a sublinia "că misiunea este o prioritate pentru OMS și echipa internațională ".

OMS lucrează de câteva luni pentru a trimite o echipă de 10 experți internaționali în China pentru câteva luni, cu scopul de a testa originea animală a pandemiei și exact modul în care virusul a trecut pentru prima dată la oameni. Luna trecută s-a anunțat că ancheta va începe în ianuarie 2021.

Virusul a fost detectat pentru prima dată în Wuhan la sfârșitul lui 2019, focarul inițial fiind legat de o piață de animale vii.

Se credea inițial că virusul își are originea într-o piață de vânzare a animalelor exotice pentru carne. S-a sugerat că aici virusul a făcut saltul de la animale la oameni.

Dar originile virusului rămân profund contestate. Unii experți consideră că piața nu ar fi fost originea și că, în schimb, a fost amplificată doar acolo.

Unele cercetări au sugerat că coronavirusurile capabile să infecteze oamenii pot circula nedetectate la lilieci timp de zeci de ani. Cu toate acestea, nu se știe ce gazdă intermediară a animalelor a transmis virusul între lilieci și oameni.

XS
SM
MD
LG