Creșterea de 7,2% a cheltuielilor de apărare vine pe fondul în care în cei 11 ani de când este președinte Xi Jinping, bugetul destinat acestui domeniu s-a dublat, remarcă agenția de presă Reuters.
Este al 30-lea an consescutiv de creștere a bugetului de apărare, conform datelor Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), din Londra.
Pe de altă parte, creșterea este asemănătoare cu cea din bugetul din anul trecut și depășește din nou nivelul creșterii economice estimate, care în 2024 este de 5%.
Totodată, China a adoptat oficial un limbaj mai dur împotriva Taiwanului, cu ocazia publicării prognozelor bugetare, renunțând la mențiunea „reunificării pașnice” într-un raport guvernamental care a fost prezentat de premierul Li Qiang marți, la deschiderea Congresului Național al Poporului (NPC), parlamentul de facto al Chinei.
China a reiterat apelul la „reunificare” cu Taiwan, dar a subliniat că vrea „să fie fermă” în acest sens și a renunțat la termenul „pașnic”, utilizat în rapoartele anterioare, remarcă agenția de presă.
Nu este prima oară când China a omis cuvântul „pașnic”, însă schimbarea de limbaj este urmărită îndeaproape ca un posibil semn al unei poziții mai „asertive” față de Taiwan.
Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan a cerut Chinei, marți, să accepte faptul că cele două părți nu sunt în relație de subordonare și a cerut Beijingului să creeze schimburi comerciale sigure.
Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat de asemenea marți că în acest an va crește numărul de exerciții cu rachete.
Wen-Ti Sung, expert Consiliul Atlanticului a spus că limbajul cu privire la Taiwan s-a înăsprit ușor.
„Beijingul pare să încerce un echilibru între proiectarea unei durități mai mari asupra Taiwanului și stabilizarea relațiilor cu prietenii internaționali ai Taiwanului”, a spus el.
După ce candidatul Partidului Progresist din Taiwan, Lai Ching, detașat în relația cu Beijingul, a câștigat alegerile prezidențiale din acest an, unul din liderii Partidului Comunist chinez, Wang Huning, a declarat luna trecută, într-o întâlnire politică la nivel înalt a Taiwanului, că China va contracara orice eforturi cu privire la independența insulei în acest an.
China își crește bugetul de apărare
În ciuda dificultăților economice cu care se confruntă China, Taiwanul este un factor important în cheltuielile de apărare ale Beijingului, spune Li Mingjiang, un savant în domeniul apărării la Școala de Studii Internaționale Rajaratnam (RSIS) din Singapore, citat de agenția de presă.
„China arată că în următorul deceniu vrea să-și dezvolte armata până la punctul în care este pregătită să câștige un război dacă nu are de ales decât să îl poarte”, a spus el.
Bugetul apărării a crescut de când Xi Jinping a devenit președinte, în urmă cu aproximativ 11 ani, până la aproximativ 230 de miliarde de dolari anul acesta, mai mult decât dublu față de 2013.
Evoluția bugetului apărării este urmărită îndeaproape atât de vecinii Chinei cât și de SUA, care au temeri legate de intențiile strategice ale Beijingului și de dezvoltarea forțelor sale armate.
Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, a solicitat marți o mai mare deschidere din partea Beijingului, avertizând asupra unor preocupări internaționale grave.
Creșterile continue ale cheltuielilor militare ale Chinei, fără suficientă transparență, au fost „cea mai mare provocare strategică pentru asigurarea păcii și stabilității Japoniei și a comunității internaționale, respectiv pentru întărirea ordinii internațională”, a spus Hayashi la Tokyo.
Ministerul Apărării din Coreea de Sud a evitat să comenteze, iar ministerul similar din Australia nu a oferit încă un comentariu agenției de presă.
James Char, cercetător în domeniul securității la Școala de Studii Internaționale Rajaratnam (RSIS), a spus că chiar dacă creșterea bugetului apărării este mai mare decât cea prognozată pentru PIB diferența nu este atât de mare încât să preseze rezervele țării.
„Desigur, averea economică pe termen lung a țării va determina dacă acest lucru poate fi susținut în viitor”, a spus Char.
Cea mai mare bugetului apărării va fi direcționată cel mai probabil spre achiziția de noi echipamente, în condițiile în care planul președintelui Xi este de a moderniza complet armata până în 2035, mai notează Reuters.
Obiectivul se resimte pe mai multe planuri, întrucât China produce arme, nave de război, submarine, drone și rachete care pot fi echipate inclusiv cu focoase nucleare, respectiv cu focoase convenționale.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.