Linkuri accesibilitate

China ar face presiuni asupra Germaniei pentru îmbunătățirea imaginii


China a insistat pentru exportarea modelului chinez de gestionare a pandemiei
China a insistat pentru exportarea modelului chinez de gestionare a pandemiei

Diplomaţi chinezi au abordat responsabili ai guvernului german cu scopul de a-i încuraja să exprime opinii pozitive asupra gestionării de către Beijing a epidemiei coronavirus, afirmă Ministerul de Interne german, într-o scrisoare văzută și citată de Reuters.

Guvernul german este la curent cu contactele individuale avute de diplomaţi chinezi, în scopul de a-i face (pe oficialii germani - n.r.) să exprime public opinii pozitive despre gestionarea crizei generate de noul coronavirus de către Republica Populară Chineză”, se arată în documentul datat 22 aprilie.

Guvernul federal nu a cedat acestor solicitări”, se subliniază în scrisoarea trimisă deputatei ecologiste Margarete Bause ca răspuns la o interpelare a acesteia pe acest subiect.

Afirmațiile Ministerului de Interne au fost publicate prima dată de publicația germană Welt am Sonntag care citează și un oficial din Ambasada Chinei la Berlin care neagă informațiile drept „mincinoase şi iresponsabile”.

În scrisoarea, ministerul arată că a recunoscut eforturile Chinei de a combate pandemia, în special din 23 ianuarie, fără să fie o solicitare din partea Beijingului. Berlinul a transmis guvernului chinez că transparența este importantă pentru a putea combate pandemia.

Aceste noi dezvăluiri vin după ce presa occidentală a arătat că un raport al Uniunii Europene în care se afirma că China s-a angajat într-o campanie de dezinformare despre pandemia de coronavirus a fost relativizat și tergiversat din cauza presiunilor exercitate de Beijing.

Raportul original, văzut și de Europa Liberă, publicat inițial pe 20 aprilie, vorbea despre un efort „trilateral” de „multiplicare” a mesajelor de dezinformare, la care ar mai contribui Rusia și Iranul.

În unul din pasajele suprimate, China era acuzată de faptul că „ar continua să desfășoare o campanie globală de dezinformare pentru a abate în altă direcție învinuirile în legătură cu izbucnirea pandemiei”.

XS
SM
MD
LG