Linkuri accesibilitate

UE semnalizează o campanie coordonată de dezinformare derulată de Iran, China și Rusia


Exemple de narative folosite pentru dezinformare
Exemple de narative folosite pentru dezinformare

Uniunea Europeană a identificat „o convergență trilaterală a narativelor de dezinformare" promovată de China, Iran și Rusia privind pandemia de coronavirus despre care afirmă că este „multiplicată" într-o manieră coordonată, potrivit unui document intern la care a avut acces Radio Europa Liberă.

Documentul, care este datat 20 aprilie, vorbește de teme comune precum cele care susțin că noul coronavirus ar fi o armă biologică creată de Statele Unite pentru a lovi oponenții, iar China, Iran și Rusia „se descurcă mult mai bine decât Vestul" în lupta cu pandemia.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

De asemenea, arată că liderii iranieni, promovați de media rusească, cer încontinuu ridicarea sancțiunilor americane împotriva Iranului, motivând că afectează răspunsul medical și umanitar în fața pandemiei.

Documentul atestă că astfel de narative fac parte dintr-o „convergență" a Rusiei, Iranului și Chinei pentru a cere ridicarea sancțiunilor impuse împotriva Rusiei, Iranului, Siriei sau Venezuelei - state care au fost supuse unor sancțiuni economice în creștere în timpul administrației conduse de Donald Trump.

În cazul Siriei, dezinformarea privind Covid-19 are rolul de „a întări narativul anti-UE" care susține că blocul comunitar desfășoară un „război economic" în statul aflat în al zecelea an de război civil.

Documentul de 25 de pagini este întocmit de către divizia de comunicare strategică a corpului diplomatic european, Serviciul European de Acțiune Externă, și reprezintă o continuare a raportului din aprilie care arată că Rusia și China desfășoară o campanie de dezinformare în jurul pandemiei de coronavirus care poate avea „consecințe dăunătoare" asupra sănătății publice.

  • Într-un alt raport din martie, Uniunea Europeană acuza agenții de presă pro-Kremlin că răspândesc activ dezinformări privind pandemia într-o încercare de „a compromite încrederea publică" în statele vestice.

Noul raport afirmă că Rusia și, într-o mai mică măsură, și China continuă să amplifice „narative conspiraționiste" țintite pe publicul european, dar și pe cel din vecinătate. De asemenea, stipulează că surse oficiale ruse și media de stat continuă să desfășoare o campanie coordonată menită să afecteze UE și răspunsul în situații de criză și să împrăștie confuzie privind implicațiile avute de coronavirus asupra sănătății.

Documentul arată că mare parte din conținutul identificat continue să circule pe rețele de socializare precum Facebook sau Twitter. De asemenea, arată că Google și alte servicii care livrează reclame „continuă să monetizeze și să stimuleze dezinformări sanitare grave prin găzduirea de reclame plătite pe respective site-uri".

Reprezentanții acestor companii nu au răspuns solicitărilor înaintate de Radio Europa Liberă.

Conform analizei, dezinformarea privind virusul circulă masiv în piețe mediatice mai mici atât în interiorul cât și în exteriorul UE în care giganții tehnologici „se confruntă cu stimuli să ia măsuri adecvate de contracarare".

Analiza mai adaugă că asemenea conținut fals și puternic înșelător, în limbi precum ceha, rusa sau ucraineana, continuă să fie viral, chiar dacă a fost marcat de avertizorii locali privind informațiile false.

XS
SM
MD
LG