Linkuri accesibilitate

China și Rusia încep exerciții navale cu muniție reală în Marea Chinei de Sud


O corveta rusească intră în portul Zhanjiang în timpul exercițiului naval Joint Sea-2024 China-Rusia.
O corveta rusească intră în portul Zhanjiang în timpul exercițiului naval Joint Sea-2024 China-Rusia.

China și Rusia au început exerciții navale cu muniție reală în Marea Chinei de Sud, a informat presa de stat rusă și chineză. Este încă un semnal că cele două țări își consolidează legăturile militare și comerciale.

Ceremonia de deschidere a exercițiului naval ruso-chinez „Cooperarea maritimă - 2024” a avut loc în portul chinez Zhanjiang, a declarat ministerul rus al Apărării pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Reuters

În timpul manevrelor pe mare, echipajele navelor Flotei ruse din Pacific și ale Marinei Chinei ar urma să realizeze exerciții comune de apărare aeriană și exerciții antisubmarin, a transmis ministerul rus al Apărării.

De asemenea, fiecare dintre cele două țări urmează să desfășoare cel puțin trei nave pentru exerciții, scrie ziarul chinez Global Times, controlat de guvern, citând Marina Armatei de Eliberare a Poporului.

Agenția rusă de știri de stat RIA a relatat marți, citând Flota rusă din Pacific, că Marina rusă și Marina chineză au realizat trageri de artilerie ca parte a exercițiilor comune.

Exercițiile urmează după ce Rusia și China au realizat și un exercițiu de patrulă navală în Pacificul de Nord, despre care ministerul rus al Apărării a declarat anterior că a implicat un detașament de nave ale Flotei ruse din Pacific, inclusiv două corvete, Rezky și Gromky.

Potrivit postului de televiziune CCTV, care citează marina chineză, „patrula comună China-Rusia a promovat aprofundarea și cooperarea practică dintre cele două în mai multe direcții și domenii [...] și a îmbunătățit în mod eficient capacitatea celor două părți de a răspunde împreună amenințărilor la adresa securității maritime”.

Exercițiile navale comune au loc în condițiile în care China revendică controlul asupra aproape întregii mări a Chinei de Sud, unde are un diferend maritim cu Filipine.

Tensiunile în creștere i-au determinat pe oficialii americani să reamintească Beijingului că obligațiile SUA de apărare reciprocă cu Filipine sunt foarte solide.

China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în 2022, atunci când președintele Vladimir Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de invadarea Ucrainei.

China nu a condamnat încă invazia și și-a intensificat exporturile către Rusia, ajutând Moscova să-și mențină economia de război pe linia de plutire.

Parteneriatul „fără limite” a înregistrat schimburi comerciale record între Rusia și China, de 240,1 miliarde de dolari în 2023, notează Reuters o creștere cu 26,3% față de anul precedent, potrivit datelor vamale chineze.

Între timp, China-SUA Comerțul a scăzut cu 11,6% anul trecut, la 664,5 miliarde de dolari, arată datele vamale chineze.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG