Unul a fost născut în Ilfov, altul a stat în București din copilărie și a avut chiar un apartament pe care l-a vândut cu un an înainte de a ajunge parlamentar.
Pe 21 decembrie 2020, chiar în prima zi de mandat, când depuneau jurământul ca aleși în Parlamentul României, deputații Oana-Consuela Florea, de la PSD, și George-Nicolae Simion, de la AUR, făceau cerere ca Parlamentul să le deconteze bani pentru plata chiriei. Cei doi fuseseră aleși pe listele din București, locul unde funcționează Parlamentul României.
Urmau să o primească lunar 4.600 de lei, bani pe care nu trebuiau să-i justifice nicicum. Alesul își stabilește singur unde își închiriază sau dacă închiriază ceva și dă o declarație pe propria răspundere. Singura condiție pentru a primi acești bani este să nu aibă o locuință în București sau Ilfov.
O săptămână mai târziu, pe 29 decembrie, și liberalul Pavel Popescu cerea bani de chirie. El ceruse și în mandatul precedent, când era deputat de Timiș. În februarie 2022, și USR-ista Oana Țoiu se alătură colegilor care solicită decontarea celor 4.600 de lei.
George Simion, AUR
George Simion, președintele AUR și parlamentar de București, este primul dintre cei patru deputați care au cerut plata chiriei. Conform declarației de avere depuse la Parlament, are domiciliul în Răchitosu, Vrancea. Nu deține nicio locuință, doar o mașină.
George Simion a locuit în București ani buni. A terminat liceul Gheorghe Lazăr în 2015 și apoi Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității București în 2008.
În 2019, la alegerile Europarlamentare a candidat independent, ocazie cu care a depus o declarație de avere în martie 2019, în care preciza că are domiciliul în București. În același document, se precizează că avusese și un apartament, situat în sectorul 3, pe care l-a vândut cu două săptămâni înainte de depunerea declarației.
George Simion a transmis pentru Europa Liberă că a primit apartamentul de la părinții săi când avea 19 ani și l-a vândut înaintea campaniei electorale de la europarlamentare.
Oana Consuela Florea, PSD
Oana Consuela Florea este deputat de București ales atât în legislatura 2016, cât și în legislatura 2020. A depus prima declarație de avere în ianuarie 2017, când a susținut că are domiciliul în București. Acest lucru nu îi permitea să primească bani de cazare. Șase luni mai târziu, depune o nouă declarație de avere.
Domiciliul este declarat de data aceasta în comuna Târgșor, județul Constanța. În 2022, Oana Florea are, conform declarației de avere, ⅜ dintr-un teren de 600 mp în comuna Petrăchioaia, județul Ilfov, ⅜ dintr-o casă de 200 mp din aceeași comună și ⅜ dintr-un apartament din București. Toate suprafețele sunt moștenite.
Oana Florea a explicat pentru Europa Liberă că nu are domiciliul în București și că de aceea este îndreptățită să primească banii de cazare.
Pavel Popescu, PNL
Pavel Popescu este al treilea deputat ales pe listele de București. El primește bani de cazare din 29 decembrie 2020. Pavel Popescu este domiciliat în comuna Giroc, județul Timiș. Nu are nicio proprietate în România.
„Am fost parlamentar de Timiș. primul mandat (2016-2020 - n.r.) am reprezentat județul Timiș. Sunt cetățean născut în județul Timiș, mai exact în comuna Giroc. Am încasat această sumă din momentul în care am intrat în Parlamentul României, deci practic mi-a fost plătită cazarea în București. În baza sumei pe care am primit-o am închiriat un apartament care împreună cu toate cheltuielile se încadrează exact în suma respectivă. Sunt alți colegi care au contracte cu hoteluri”, a explicat Pavel Popescu pentru Europa Liberă.
În 2020, a candidat pe listele de la București, „ca urmare unei discuții politice pe care am avut-o. Normal trebuia să candidez în continuare pe Timiș, a fost decizia președintelui partidului de atunci, Ludovic Orban, care a ținut cont de faptul că am preluat și frâiele unei organizații din București.”
Oana-Silvia Țoiu -USR
Oana-Silvia Țoiu este deputat de București din partea Uniunii Salvați România. Conform unui răspuns trimis Europei Libere de Camera Deputaților, ea încasează bani de chirie din februarie 2022.
Are domiciliul în Târgoviște, Dâmbovița, și deține o cotă de 50% dintr-o locuință de 30 mp situată în Grecia, la Atena. Ea a cerut indemnizația din februarie 2022.
„Cer indemnizația de chirie doar pe durata conflictului din Ucraina”, a declarat Oana Țoiu pentru Europa Liberă. Ea spune că va folosi banii de la parlament pentru chirie și cei pe care îi dădea pe chirie înainte îi va dona pentru susținerea refugiaților. „Decât să rămână în bugetul Camerei Deputaților și să fie utilizați pe schimbarea florilor din parcare.”
Ce prevede legea
Plata chiriei pentru deputații care nu au domiciliul în București sau Ilfov este prevăzută de Legea 96/2006, art.41, alin.2. Banii se dau pe baza unei simple declarații pe propria răspundere.
Septimius Pârvu de la Organizația Expert Forum spune că ar putea exista un mijloc suplimentar pe control pentru acești bani, nu doar declarația pe propria răspundere:„Totuși, suma respectivă e destul de mare. De banii aceea probabil stai în centrul Bucureștiului, în cel mai bun apartament și totuși rămân bani. Ar putea exista mijloace minime de control, inclusiv dovada plății sau contractul, pentru că pot există metode prin care practic să ocolești legea, să cheltuiești banii respectivi pentru altceva”.
Și politologul Andrei Țăranu spune că, de fapt, banii care ajung la parlamentari din bugetul parlamentului, în general, au o altă destinație.
„E o formă de finanțare indirectă a partidelor și o formă de compromitere și mai puternică a partidelor prin genul acesta de acțiuni. Asta conduce și la o și mai mare depreciere a actului politic”, arată Țăranu.
Ce alte facilități mai au parlamentarii
În 2021, un parlamentar primea 10.500 de lei salariu. Cei din Biroul Permanent sau președinții de comisii mai primesc 1.000 de lei în plus față de suma de bază.
Pentru fiecare zi petrecută la Parlament, aleșii primesc 260 de lei.
Cei fără domiciliu în București primesc și 4.400 de lei pentru cazare.
1.400 de lei erau repartizați pentru deplasarea lunară în circumscripția electorală.
În plus, pentru cabinetul parlamentar, primesc lunar 25.000 de lei din care se plătesc chirii, contracte de colaborare, consumabile, personalul.
Ce alte categorii profesionale mai primesc bani de chirie
Pe lângă parlamentari, polițiștii, militarii sau judecătorii primesc și ei bani pentru decontarea chiriei.
Condiția este ca cel care primește să nu aibă domiciliul în localitatea respectivă. Sumele se situează între 80 de euro și 600 de euro pe lună, în funcție de profesie și vechime.