Linkuri accesibilitate

Protest organizat de un partid pro-rus la Chișinău. Poliția a acuzat un plan rusesc menit să destabilizeze țara


Poliția de la Chișinău a declarat că a dejucat un plan rusesc de destabilizare a țării, înainte de protestul anunțat pentru duminică dupa amiază, iar planul era în „directă legătură cu Wagner”
Poliția de la Chișinău a declarat că a dejucat un plan rusesc de destabilizare a țării, înainte de protestul anunțat pentru duminică dupa amiază, iar planul era în „directă legătură cu Wagner”

Zeci de membrii din „Mișcarea pentru Popor” din care face și partidul pro-rus Șor au protestat duminică în centrul Chișinăului. Participanții au scandat lozinci împotriva președintei Maia Sandu.

Europa Liberă Moldova a relatat că manifestanții s-au plâns de facturile mari la energie.

Protestul a fost unul asumat de partidul lui Ilan Şor, oligarh prorus dat în căutare internaţională, a cărui principală figură publică rămâne deputata Marina Tauber. De altfel, deputata este cea care i-a dirijat pe manifestanții din capitala Republicii Moldova.

Protestul planificat inițial în fața clădirii Parlamentului, a avut loc pe bulevardul Ștefan cel Mare în preajma monumentului domnitorului cu același nume.

Potrivit organizatorilor, participanții la miting au cerut achitarea facturilor pentru lunile de iarnă, dar și împiedicarea unui conflict militar pe teritoriul R. Moldova.

Altercații cu poliția

La circa o oră de la începerea protestului, în apropiere de intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu bulevardul Gavriil Bănulescu-Bodoni, au avut loc altercații între oamenii legii și protestatari.

Imagine de la protestul anti-guvernamental organizat pe 12 martie la Chișinău.
Imagine de la protestul anti-guvernamental organizat pe 12 martie la Chișinău.

Poliția a blocat intersecția pentru a împiedica demonstranții să avanseze către Piața Marii Adunări Naționale. Protestatarii au încercat să forțeze cordonul, însă ulterior au renunțat și și-au improvizat o scenă de pe care au susținut discursuri.

Oamenii legii au mai anunțat că 54 de participanți la protest, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost conduși la Inspectorat pentru identificare și documentare.

Televiziunile locale au transmis că manifestanţii s-au pus în mişcare spre Parlament, iar traficul pe principalul bulevard al Capitalei a fost întrerupt. Manifestanţii au adus o pancartă cu mesajul „Nu războiului”.

În același timp, o alerta cu bombă a fost înregistrată, duminică în jurul orei 12:50, la Aeroportul Internaţional Chişinău. Serviciile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la faţa locului, iar personalul aeroportuar şi călătorii au fost evacuaţi din clădire. Alrma s-a dovedit falsă.

Poliția de la Chișinău a dejucat un plan rusesc de destabilizare a țării

Poliția din Rep. Moldova a declarat, duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că a dejucat un plan rusesc de destabilizare a țării.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din Rep. Moldova, a explicat modul în care urmau să fie folosite persoane fără discernământ și cum un agent rus urma să meargă la adresele din Chișinău unde erau cazați agitatorii: „Sumele de bani pe care le primeau ajungeau și la 10.000 de dolari”, susțin autoritățile.

Protestatarii au solicitat guvernului să le achite facturile la energie.
Protestatarii au solicitat guvernului să le achite facturile la energie.

Șeful Poliției de la Chișinău a anunțat că un număr de 25 de persoane, inclusiv un cetățean al Federației Ruse, au fost duse la Inspectoratul de poliție în dosarul „dezordinilor în masă”. Șapte dintre ele au fost reținute. Operațiunea specială a avut loc în seara zilei de 11 martie.

Potrivit lui Cernăuțean, aceștia ar fi planificat organizarea unor destabilizări în masă, inclusiv la protestul din 12 martie, iar acțiunile acestora ar fi fost dirijate de servicii specializate din Federația Rusă.

Informația a fost obținută de un angajat al poliției care a lucrat sub acoperire, s-a infiltrat în grupare și a intrat în contact cu persoane din Federației Ruse.

„Un oarecare Vadim care se prezenta sub pseudonimul Mayan Sandu dirija acțiunile cu cetățeni din Moldova; al doilea cetățean al Federației Ruse, Andrei, a venit în Moldova și avea scopul de a organiza instructajul”, a precizat Cernăuțean.

Șeful poliției a declarat că cei implicați în această schemă urmau să fie repartizați în 10 grupuri a câte 10 persoane și remunerați cu 10 mii de dolari fiecare. În cadrul unei operațiuni din seara zilei de sâmbătă, 11 martie, 25 de persoane au fost anchetate de poliție, dintre care 7 au fost reținute.

Briefingul de presă în cadrul căruia au fost anunțate informațiile a fost organizat cu câteva ore înainte de începerea protestului anunțat de Partidul Șor în fața Parlamentului pentru duminică, 12 martie. Presa a informat, între timp, că mai multe autobuze care urmau să transporte protestatarii la Chișinău au fost blocate.

Un partid și o asociație nu mai participă la protestul de duminică

Asociația obștească „Scutul poporului” a anunțat că renunță la participarea la protestul planificat pentru duminică, 12 martie. Cu puțin timp înainte, și liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc a făcut un anunț similar.

Într-o postare pe Facebook, Cavcaliuc a cerut membrilor și simpatizanților Partidului PACE să nu meargă la aceste proteste pentru a evita provocări din partea guvernării.

Mai multe acţiuni de protest au început în capitala Republicii Moldova încă în toamna anului 2022.

Problemele invocate de protestatari ţin de aspecte sociale, cum ar fi sărăcia, creşterea preţurilor, nemulţumirile faţă de guvernare ş.a. însă acestea nu au un caracter masiv, deoarece mai multe investigaţii au arătat că protestatarii participă nu din convingeri, ci contra plată, ceea ce compromite ideea de protest.

Partidul oligarhului pro-rus fugar Ilhan Şor a organizat mai multe mitinguri, pentru care este suspectat că a plătit participanţii. O nouă demonstraţie este programată pentru această duminică după-amiază în capitala Chişinău.

Republica Moldova, aflată anterior în sfera de influenţă a Rusiei, este condusă în prezent de autorităţi ferm orientate spre integrarea europeană.

XS
SM
MD
LG