Linkuri accesibilitate

Facebook ar fi permis oligarhului pro-rus Ilan Shor să difuzeze reclame politice chiar dacă era sancționat de SUA


Liderul Partidului Șor din Republica Moldova, pro-rus, Ilan Shor, a reușit să publice pe Facebook reclame anti-guvernamentale cu îndemnuri la violență care au fost văzute de milioane de oameni.
Liderul Partidului Șor din Republica Moldova, pro-rus, Ilan Shor, a reușit să publice pe Facebook reclame anti-guvernamentale cu îndemnuri la violență care au fost văzute de milioane de oameni.

Reclamele lui Ilan Shor au fost în cele din urmă eliminate de Facebook, potrivit AP, dar nu înainte de a fi văzute de milioane de ori.

În acest moment Ilan Shor se află în Israel, fugind de executarea unei pedepse cu închisoarea dictată de judecătorii moldoveni, pentru infracțiuni de corupție. El are însă o influență puternică în continuare în acțiunile pro ruse și anti-guvernamentale din Republica Moldova.

Căutând să exploateze furia cauzată de inflație și scumpirea carburanților, postările plătite ale lui Ilan Shor au vizat guvernul președintelui pro-occidental Maia Sandu, îndemnând la răsturnarea lui.

La începutul acestei săptămâni Maia Sandu a detaliat ceea ce a numit un complot rusesc de a răsturna guvernul moldovean folosind sabotori externi.

„Încercările de destabilizare sunt o realitate și pentru instituțiile noastre reprezintă o adevărată provocare”, a spus Maia Sandu în timpul învestirii noul guvern condus de premierul pro-occidental Dorin Recean.

Reclamele de pe Facebook dezvăluie modul în care Rusia și aliații săi exploatează deficiențele platformelor de social media, multe dintre ele deținute de companii americane. Astfel, rețelele sociale sunt folosite pentru a răspândi propagandă și dezinformare profitând de dificultățile economice și sociale, cu scopul de a submina guvernele din Europa de Est.

Reclamele au ajuns pe Facebook chiar dacă Ilan Shor era pe lista de sancțiuni SUA

Reclamele lui Ilan Shor au alimentat proteste furioase împotriva guvernului și par a avea drept scop destabilizarea Moldovei și readucerea ei în sfera de influență a Rusiei, potrivit lui Dorin Frăsîneanu, consilier în politică externă al fostului premier al Moldovei Natalia Gavriliță, citat de AP.

„Chiar dacă se află pe lista de sancțiuni din SUA, încă văd reclame sponsorizate pe Facebook”, a spus Dorin Frăsîneanu, care adaugă că a descoperit conturi false care partajează aceste postări. El a spus că guvernul moldovean a luat legătura cu Facebook dar fără rezultat.

„Am vorbit cu Facebook, dar este foarte greu pentru că nu există o persoană anume, nici un contact.”

Regulile care guvernează lista de sancțiuni interzic companiilor din SUA să se angajeze în tranzacții financiare cu persoane și grupuri listate. Într-o declarație pentru Associated Press, Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a declarat că a eliminat postările imediat ce le-a găsit.

„Când Ilan Shor și partidul Șor au fost adăugați pe lista de sancțiuni din SUA, am luat măsuri cu privire la conturile lor cunoscute”, a spus un purtător de cuvânt al companiei. „Când am identificat conturi noi asociate, am luat măsuri și asupra acestora. ”

Platformele continuă să fie folosite de Kremlin și serviciile secrete ruse. SUA și Europa riscă să piardă un aliat cheie în regiune.

Reclamele lui Ilan Shor au fost găsite de cercetătorii de la Reset, o organizație nonprofit din Londra care cercetează impactul rețelelor sociale asupra democrației. Felix Kartte, consilier principal la Reset, a declarat pentru AP că răspunsul Meta la dezinformarea și propaganda în Moldova ar putea avea implicații majore pentru securitatea europeană.

„Platformele lor continuă să fie folosite de Kremlin și serviciile secrete ruse și, din cauza inacțiunii companiei, SUA și Europa riscă să piardă un aliat cheie în regiune”, a spus Felix Kartte.

Nouă postări diferite plătite ale partidul lui Ilan Shor au apărut pe Facebook după ce SUA au impus sancțiuni. Postările văzute de milioane de persoane pot fi găsite în biblioteca de reclame online a Facebook.

În prezent Ilan Shor trăiete în exil în Israel, fugind de o condamnare cu închisoarea din Republica Moldova. El a fost condamnat pentru un furt de 1 miliard de dolari de la băncile moldovenești în 2014. De asemenea, el este acuzat de dare de mită pentru a-și asigura funcția de președinte al unei bănci moldovenești și a fost trecut în octombrie pe o listă de sancțiuni a Trezoreriei SUA, ca fiind reprezentant al intereselor Rusiei.

La începutul săptămânii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut public ceea ce ea a numit un complot al Moscovei de a răsturna guvernul folosind sabotori externi. Scopul ar fi acela de a pune națiunea „la dispoziția Rusiei” și de a o deraia din cursul său european.

Maia Sandu a spus că presupusul complot rusesc prevedea atacuri asupra clădirilor guvernamentale, luări de ostatici și alte acțiuni violente ale unor grupuri de sabotori. Rusia a negat aceste afirmații.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG