Linkuri accesibilitate

Cum a rămas Florin Cîțu singur împotriva PSD și de ce îl ironizează social-democrații


Liderul PNL încearcă să fie o voce critică la adresa PSD, dar este ironizat de liderii social-democrați. Imagine cu Florin Cîțu din perioada când era premier, mai 2021.
Liderul PNL încearcă să fie o voce critică la adresa PSD, dar este ironizat de liderii social-democrați. Imagine cu Florin Cîțu din perioada când era premier, mai 2021.

Rămas în afara guvernului Ciucă și relativ izolat în fruntea Senatului, președintele PNL încearcă să joace rolul Opoziției față de acțiunile PSD. Neînțelegerile în Coaliție pornesc de la abordări diferite despre certificatul verde, prețul energiei sau alocările bugetare.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Europa Liberă că strategia partidului este de a-l ignora pe Florin Cîțu și poziționările acestuia. Singurii parteneri viabili de dialog, în măsură să decidă acțiunile guvernamentale, sunt considerați președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu l-a ironizat de mai multe ori în declarațiile sale pe președintele PNL, lucru făcut recent și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Liderul PSD a dat și un avertisment că această Coaliție va rezista până în 2024, fie că „le convine unora sau nu”, iar despre relația cu Florin Cîțu a spus că nu are dispute majore.

„Cîțu nu mai contează în jocul mare de putere. Asta e realitatea. Negocierile reale sunt peste voința lui, direct cu Iohannis sau Ciucă. El încearcă să atragă atenția asupra sa, dar puterea sa a scăzut până și în PNL. De ce l-ar lua în serios PSD?”, este opinia unui membru din conducerea social-democraților.

Marcel Ciolacu și Flori Cîțu au plecat de pe picior de egalitate la negocierele dintre partidele pe care le conduc. Acum, vocea șefului PNL pare a fi mai degrabă ignorată de social-democrați.
Marcel Ciolacu și Flori Cîțu au plecat de pe picior de egalitate la negocierele dintre partidele pe care le conduc. Acum, vocea șefului PNL pare a fi mai degrabă ignorată de social-democrați.

În acest context politic conflictual, Florin Cîțu încearcă să impună obligativitatea certificatului verde pentru angajații din sistemul de sănătate, din ministerului de Interne și Apărare.

Replica lui Alexandru Rafila a venit rapid, pe un ton sarcastic, și cu trimitere directă la activitatea lui Florin Cîțu în fruntea Guvernului și fostei Coaliții.

„În ceea ce privește certificatul verde, mă bucură eficiența domnului Cîțu, pe care a dovedit-o și anul trecut. Așteptăm cu mare interes propunerea domnului Cîțu și dacă va fi validată în Coaliție, eu nu mă voi opune”, a spus ministrul Sănătății, cu o evidentă tentă ironică. Fosta Coaliție de guvernare nu a reușit să impună în Parlament certificatul verde.

Alexandru Rafila a pledat pentru necesitatea introducerii certificatului verde, dar discuțiile s-au blocat în Coaliție după o întâlnire la care a participat și președintele Klaus Iohannis. Rămas fără principalul instrument în fața pandemiei, Rafila încearcă să pozeze într-un ministru activ, care ia măsurile necesare pentru a stopa valul V.

Florin Cîțu a spus că nu va veni cu o soluție în Coaliție pentru acest document, ci așteaptă ca măsurile să fie prezentate de ministerul Sănătății.

„În coaliția de guvernare vom cere ca Ministerul Sănătății să prezinte măsurile pe care le ia în pandemie. Este important ca personalul din sistemul medical să aibă certificatul verde”, a reacționat președintele PNL.

Într-un război al declarațiilor politice, România nu are aprobat în Parlament un proiect privind certificatul verde. Ministrul Sănătății a venit cu o variantă, iar în Camera Deputaților, la comisia de Muncă, se află un proiect depus de PNL. Ambele propuneri sunt blocate.

Contre din cauza prețurilor la energie

PSD a venit cu o nouă critică la adresa ministrului Energiei și a modului în care s-a acționat pentru plafonarea prețurilor la energie.

„Este evident că actuala lege a plafonării prețurilor la energie nu oferă o protecție reală a cetățenilor afectați puternic de majorarea accelerată a prețurilor la energie. Legea promovată de ministrul Popescu în guvernarea anterioară poate provoca efecte negative în lanț la nivelul întregii economii, întrucât prețurile la energie vor avea o pondere însemnată în creșterea inflației care se anunță pentru intervalul următor”, este poziția PSD.

Social-democrații insistă ca tema să fie discutată în prima întâlnire a Coaliției, iar o decizie pe linie guvernamentală sau parlamentară să fie luată rapid.

Printre măsurile propuse de PSD se numără acordarea de vouchere de energie pentru consumatorii vulnerabili, simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele din lege și extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie din economie și pentru IMM-uri.

Și în acest conflict a intervenit tot Florin Cîțu. El le-a reamintit actualilor parteneri de guvernare că la dezbaterile din Parlament au fost acceptate și amendamentele PSD.

„Ministerul Energiei lucrează deja să extindă schema pentru marii consumatori de energie și să găsească un mecanism și pentru IMM-uri”, se arată într-o declarație a PNL.

Florin Cîțu a intrat într-o contră cu PSD și în momentul votării legii bugetului de stat. El a cerut ca bugetul să nu fie votat dacă nu se alocă 7% din PIB pentru investiții, iar premierul Ciucă trebuie să vină să dea explicații în fața conducerii partidului.

Marcel Ciolacu i-a atras atenția președintelui PNL că bugetul prevede mai multe investiții decât în 2021 și că nu se poate opune votului.

Legea bugetului a fost votată până de Crăciun, iar ședința invocată de liderul PNL nu a mai avut loc, iar Nicolae Ciucă nu a dat vreo explicație în fața partidului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG