Friedrich Merz s-a născut în 1955, în orașul Brilon din Germania de Vest, într-o familie conservatoare și catolică cunoscută și a fost educat în spiritul valorilor tradiționale. Tatăl său a fost judecător local, profesie pe care mai târziu avea să o urmeze și soția sa, Charlotte.
Tinerețea lui Merz, relatată în interviuri, a fost marcată de o combinație de disciplină și mici acte de rebeliune.
Deși parcursul său oficial pare convențional, el a susținut că a avut și o latură rebelă, amintindu-și de curse de motociclete, jocuri de cărți și farse adolescentine. Totuși, foștii colegi de clasă îl descriu mai degrabă ca pe cineva care își dorea mereu să aibă ultimul cuvânt, decât ca pe un adevărat răzvrătit.
După anii de liceu, Merz a făcut serviciul militar, iar apoi a studiat dreptul la Universitatea din Bonn, unde a cunoscut-o pe Charlotte Gass, cu care s-a căsătorit în 1981. Cuplul are trei copii.
Ascensiunea politică și relația cu Angela Merkel
Cariera politică a lui Friedrich Merz a început în mod oficial în 1989, când a fost ales în Parlamentul European, la vârsta de 33 de ani. În interiorul CDU, el a fost asociat cu aripa de dreapta a partidului, liberală din punct de vedere economic. El s-a arătat încă de pe atunci un bun orator și un susținător al capitalismului fără reglementări excesive.
În 1994, a făcut trecerea de la politica europeană la Bundestag, devenind un aliat apropiat al lui Wolfgang Schäuble, o altă figură importantă din CDU. Ascensiunea sa a continuat, iar în 2000, Merz a fost numit președinte al grupului parlamentar CDU/CSU.
Ascensiunea sa politică a fost întreruptă de Angela Merkel, care l-a depășit într-o luptă internă pentru putere și l-a determinat să renunțe la conducerea grupului parlamentar în 2002. Relația politică dintre cei doi a rămas tensionată. Abordarea centristă și pragmatică a lui Merkel contrasta puternic cu conservatorismul ideologic al lui Merz.
Până în 2009, Merz a părăsit complet politica și a urmat o carieră de succes în domeniile juridic și financiar. În următorul deceniu, a activat în consiliile de administrație ale unor companii majore, inclusiv într-o poziție de prestigiu la BlackRock.
A căpătat reputația de om de afaceri abil, dar și acuzații din partea criticilor că este un elitist deconectat de problemele germanilor obișnuiți.
Revenirea în politică
Merz a revenit pe scena politică în 2018, după ce influența Angelei Merkel asupra CDU a început să slăbească. Primele sale două încercări de a obține conducerea partidului, în 2018 și 2021, au eșuat. Totuși, la începutul lui 2022, la a treia încercare, a fost în sfârșit ales președinte al CDU, semnalând o schimbare spre dreapta a partidului.
Venirea lui la conducerea CDU a marcat ruptura de direcția centristă a lui Merkel, în încercarea de a recâștiga alegătorii conservatori care au migrat spre partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
Poziții politice și controverse
Friedrich Merz se prezintă ca un conservator ferm, susține ideea de liberalism economic, controale mai stricte ale imigrației și o revenire la valorile tradiționale ale CDU. A criticat în repetate rânduri politicile din era Merkel, în special în ceea ce privește migrația, susținând că acestea au contribuit la dificultățile electorale ale partidului.
Într-o mișcare dramatică și controversată la începutul lui 2024, Merz a încercat să înăsprească regulile privind imigrația prin manevre parlamentare care au beneficiat de sprijinul AfD.
Deși a negat orice colaborare directă cu partidul de extremă dreapta, acțiunile sale au declanșat proteste masive și critici vehemente, inclusiv din partea lui Merkel.
Totuși, strategia sa a avut succes electoral, consolidându-i imaginea de lider hotărât, chiar dacă dispus să riște și să polarizeze opinia publică.
De altfel, stilul de conducere al lui Merz este marcat de o combinație de eficiență corporatistă și combativitate politică. Deși este respectat pentru intelectul său și abilitățile de dezbatere, nu este neapărat îndrăgit de publicul german. Averea sa, trecutul său în finanțe și preferința pentru avioane private au contribuit la percepția că este un elitist.
Viziunea internațională și relațiile transatlantice
Friedrich Merz este adesea descris drept cel mai pro-american lider german din istorie, având la activ peste 100 de vizite în SUA. Îl admiră deschis pe fostul președinte american Ronald Reagan.
Totuși, relația cu SUA se confruntă cu o realitate dificilă. Peisajul geopolitic în schimbare, mai ales sub Administrația Trump, a complicat relația Germaniei cu aliatul său tradițional.
Imediat după ce câștigarea alegerilor a fost confirmată, Friedrich Merz a avertizat că Europa trebuie să se pregătească pentru o mai mare independență în materie de securitate, recunoscând că susținerea SUA nu mai poate fi considerată la fel de puternică ca în trecut.
Anterior, încă din campania electorală, Merz i-a avertizat pe susținători „comportamentul autocratic de la vârful statului” din SUA ar putea persista mult timp.
„Răspunsul nostru poate fi doar că trebuie să devenim în sfârșit rezistenți capabili de apărare și capabili să stăm pe propriile picioare în Europa”, a adăugat el.
Merz a făcut aluzie inclusiv la o schimbare strategică majoră, spunând că Germania trebuie să discute posibilitatea „partajării nucleare sau cel puțin a securității nucleare” cu puterile nucleare europene Marea Britanie și Franța. Conservatorii germani au favorizat anterior menținerea legăturilor puternice cu SUA în detrimentul apelurilor de la Paris de a cultiva autonomia strategică europeană.
„În această Europă, Germania trebuie să joace un rol de lider”, a spus Merz în campania electorală. „Trebuie să ne asumăm această responsabilitate. Eu, unul, sunt hotărât să fac acest lucru”, a mai spus Merz.
Articol realizat cu informații oferite de BBC, Politico și dpa.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.