Rezultatele finale ale alegerilor din Germania l-au confirmat pe Friedrich Merz și alianța sa CDU/CSU cu 28,5%, AfD pe locul doi cu 20,8% – cel mai bun rezultat al său vreodată. SPD, al lui Olaf Scholz, a scăzut cu 10 puncte procentuale, ajungând la 16,4%. Verzii au obținut 11,6%. Stânga a crescut la 8,8%. Partidul liberal FDP – responsabil de declanșarea alegerile anticipate – împreună cu Alianța de extremă stânga Sahra Wagenknecht nu au reușit să atingă pragul de 5% necesar pentru a intra în parlament.
Titlurile de presă indică faptul că partidul de extremă dreapta AfD a obținut cel mai bun rezultat din istoria sa în alegerile parlamentare germane, clasându-se pe locul al doilea, cu 20% din voturi, aproape dublu față de alegerile din urmă cu patru ani.
Dar în multe capitale ale UE, guvernate de centriști, precum și în Germania, se va răsufla ușurat pentru că rezultatele votului au corespuns previziunilor din sondaje.
În ciuda susținerii vocale din partea celui mai bogat om din lume, Elon Musk, precum și a liderilor populiști de extremă dreaptă, atât din Statele Unite, cât și din Europa, AfD s-a clasat locul pe locul al doilea, la o suficient de mare distanță în spatele partidului de centru-dreapta CDU/CSU.
CDU/CSU s-a clasat pe primul loc cu aproximativ 30% din voturi, iar liderul Friedrich Merz a indicat că ar prefera să aibă un singur partener de coaliție, evitând configurația greoaie formată din trei partide a guvernului anterior, care a fost marcat de lupte interne, ceea ce a condus în cele din urmă la alegeri anticipate.
Așa cum era prevăzut de mult, Friedrich Merz va trebui să încerce să formeze un guvern.
Și singurul lucru care este mai mult sau mai puțin sigur este că AfD nu va face parte din aceste discuții, evitat de celelalte partide politice majore din Germania.
Întrebarea este dacă Merz va reuși. Cifrele indică foarte clar că ar putea fi nevoit să accepte cel puțin două partide pentru a obține o majoritate parlamentară.
Candidații principali sunt SPD, de centru-stânga, condus de actualul cancelar Olaf Scholz, care a pierdut aproape 10 puncte procentuale față de acum patru ani, obținând doar 16%, și Verzii, care s-au clasat pe locul patru cu circa 12%.
Marea problemă este acum cât timp va dura formarea unui nou guvern, Merz indicând că dorește ca totul să fie gata până în a doua jumătate a lunii aprilie, cel târziu.
Cu cât reușește mai repede, cu atât mai bine, având în vedere că guvernul este așteptat cu o agendă plină cu probleme de rezolvat.
Economia germană a trecut prin doi ani consecutivi de recesiune și mulți alegători se așteaptă ca normele privind imigrația să fie înăsprite, după ce mai multe atacuri mortale comise de imigranți legați de islamismul radical au ținut prima pagină a ziarelor în ultimele luni.
Dar cea mai mare provocare imediată va fi cum să negocieze cu noua administrație americană și să se asigure că Europa are un cuvânt de spus în orice acord potențial încheiat între Statele Unite și Rusia cu privire la Ucraina.
Merz împărtășește anumite trăsături cu președintele american Donald Trump: amândoi au venit în politică din afaceri și sunt pasionați de golf, dar va fi suficient?
Un război comercial transatlantic - probabil iminent - va afecta puternic economia germană orientată spre export, Trump afirmând că va impune în curând tarife vamale ridicate pentru mașinile germane.
În plus, majoritatea partidelor politice germane, inclusiv CDU/CSU, sunt categorice în ceea ce privește dorința lor de a continua să sprijine Ucraina atât din punct de vedere economic, cât și politic.
Noul cancelar german se va confrunta cu multe provocări. Iar Europa va aștepta ca Germania să preia conducerea în multe probleme. De exemplu, alte țări europene se vor uita la guvernul german pentru a vedea dacă este dispusă să trimită trupe pentru a supraveghea o eventuală încetare a focului în Ucraina.
De asemenea, vor dori să vadă dacă Germania este dispusă să renunțe la opoziția sa tradițională față de împrumuturi, astfel încât obligațiunile UE să poată fi emise de întreaga uniune, pentru a permite continentului să își crească rapid cheltuielile de apărare.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.