Linkuri accesibilitate

Cine sunt autorii dezastrului din Arabia Saudită


Fumul care se degajă în urma atacului de sâmbătă, 14 august asupra facilităților Aramco din Abqaiq, Arabia Saudită
Fumul care se degajă în urma atacului de sâmbătă, 14 august asupra facilităților Aramco din Abqaiq, Arabia Saudită

Rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat responsabilitatea acestor atacuri de anvergură din Abqaiq, în estul țării, atacuri care au dus la înjumătățirea producţiei de petrol a Arabiei Saudite.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că nu există nicio dovadă că acest „atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale” a venit din Yemen.

Washingtonul a acuzat Iranul că este la originea acestor atacuri. Donald Trump a precizat imediat după incident că Statele Unite sunt "pregătite să riposteze" la atacurile asupra infrastructurilor de petrol saudite.Teheranul a precizat că aceste acuzaţii drept „lipsite de sens” şi „de neînţeles”, după cum a explicat purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Abbas Moussavi. În schimb, Rusia a cerut luni comunității internaţionale „să nu tragă concluzii pripite” după atacurile cu drone împotriva unor instalaţii petroliere saudite revendicate de rebelii yemeniţi houthi şi pentru care Washingtonul acuză Iranul, luând în calcul în acelaşi timp posibilitatea de a-şi consolida securitatea la obiectivele energetice, potrivit TASS, preluată de Agerpres.

Două instalaţii petroliere ale companiei saudite Aramco din Abqaiq au fost vizate de un atac de dronă sâmbătă dimineaţă devreme, conform dateloragenţiei oficiale de presă saudită SPA citând Ministerul de Interne, informație care a fost preluată de marile agenții de știri internaționale: "La ora 4.00 (1.00 GMT), echipele de securitate industrială Aramco au intervenit la incendii în două dintre instalaţiile sale la Abqaiq şi Khurais" în estul Arabiei Saudite, a adăugat agenţia, precizând că "cele două incendii au fost stinse".

Atacul nu a fostrevendicat imediat. Rebelii yemeniţi, sprijiniţi de Iran, revendică regulat tiruri de drone sau rachete împotriva unor ţinte saudite, declarând că acţionează ca represalii pentru loviturile aeriene ale coaliţiei care este coordonată de Arabia Saudită în Yemen în sprijinul forţelor proguvernamentale.

Coaliţia, care intervine împotriva rebelilor houthi din 2015, a confirmat unele dintre aceste atacuri şi a dezminţit altele.

  • Pe 17 august, de pildă, rebelii houthi au anunţat un atac cu ajutorul a zece drone, "cel mai mare lansat vreodată în Arabia Saudită", împotriva câmpului Shaybahși care a provocat un incendiu "limitat" potrivit Aramco la o instalaţie de gaz, fără a face răniţi.

  • Apoi, pe 14 mai, houthi, care controlează teritorii importante în Yemen, au revendicat un atac cu drone în regiunea Riad împotriva a două staţii de pompare a unei conducte petroliere ce leagă estul de vestul regatului saudit, primul exportator de petrol din lume. Acel atac a avut ca rezultat suspendarea temporară a operaţiunilor la oleoduct, adăugându-se tensiunilor în creştere din regiunea Golfului în urma atacurilor şi actelor de sabotaj împotriva unor petroliere în mai imputate Iranului de Statele Unite, ceea ce Teheranul respinge.
  • Ulterior, distrugerea unei drone americane, intrată în spaţiul aerian iranian potrivit Teheranului, a provocat temeri legate de un conflict mai mare, înainte ca preşedintele american Donald Trump să spună că a anulat în ultimul moment lovituri aeriene ca represalii

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG