Linkuri accesibilitate

Alegeri locale 2024. Cine a obținut consiliile județene și marile primării. PSD, câștigător net al alegerilor locale


PSD are cinci județe în plus față de alegerile din 2020, tot atâtea câte a pierdut PNL. UDMR își păstrează fiefurile. Găsiți harta interactivă în articol.
PSD are cinci județe în plus față de alegerile din 2020, tot atâtea câte a pierdut PNL. UDMR își păstrează fiefurile. Găsiți harta interactivă în articol.

PSD este câștigătorul net al alegerilor locale. A obținut peste 40% din mandatele de primari din țară și are cinci consilii județene în plus față de 2020, luate de la colegii de alianță. PNL a câștigat unul singur de la PSD, Botoșani, dar pierdut fiefuri importante în țară, cum ar fi Suceava lui Gheorghe Flutur. UDMR și-a conservat puterea.

PSD a luat cele mai multe procente la alegerile pentru primari, peste 40%, conform rezultatelor parțiale publicate de Biroul Electoral Central (BEC).

Pe locul doi este PNL, cu aproape șapte procente sub PSD. Locul trei este adjudecat de AUR, urmat de UDMR.

Abia pe locul cinci este Alianța Dreapta Unită, cu un procent modest, puțin peste 3%.

PSD și PNL au candidat și în alianță, în unele localități. În această formă, cele două partide au luat un procent mic, de până în 2%, ceea ce arată că, spre deosebire de București, în țară cele două partide au fost într-o competiție acerbă.

În plus, USR singur, în afara alianței, abia a depășit 2%.

Marea bătălie s-a dat, fără doar și poate, pentru Primăria Generală a Bucureștiului.

Rezultatele parțiale publicate de Biroul Electoral Central arată un procent și mai mare pentru Nicușor Dan (independent, susținut de Alianța Dreapta Unită și REPER), de aproape 48%, decât cel prognozat de sondajul CURS-Avangarde în seara alegerilor.

În schimb, Gabriela Firea (PSD) nu a obținut nici jumătate: 22,36% (la ora redactării acestui articol).

Voturile obținute de principalii candidați la Primăria Capitalei:

  • Nicușor Dan - 47,99%
  • Gabriela Firea - 22,36%
  • Cristian Popescu Piedone - 15,59%
  • Sebastian Burduja - 7,83%
Nicușor Dan este marele câștigător la alegerile locale din 2024. A obținut aproape jumătate dintre voturile valabil exprimate pentru Primăria Capitalei.
Nicușor Dan este marele câștigător la alegerile locale din 2024. A obținut aproape jumătate dintre voturile valabil exprimate pentru Primăria Capitalei.

Scorul obținut de candidata social-democrată îi asigură liniștea liderului PSD, Marcel Ciolacu, care poate răsufla ușurat că principalii săi competitori din partid nu mai pot ridica vocea după performanța în alegeri.

Gabriela Firea a fost și pe listele de la europarlamentare și va merge la Bruxelles pentru cinci ani.

Secretarul general al partidului, Paul Stănescu, a pierdut și el un fief important în orașul Slatina din județul Olt, unde a câștigat surprinzător liberalul Mario De Mezzo, în defavoarea actualului primar de la PSD, Emil Moț.

Gabriela Firea, care a obținut un scor sub jumătate față de Nicușor Dan, consolată de președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Gabriela Firea, care a obținut un scor sub jumătate față de Nicușor Dan, consolată de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Eșecul PNL la Primăria Generală

O figură deloc bună a făcut și candidatul PNL, Sebastian Burduja, care nu a reușit nici măcar procentul de 10% prezis de exit-poll-uri.

Cu un scor de 7,83%, liberalii pot spune că au atins maximul de contraperfomanță la București, după ce Cătălin Predoiu obținuse în 2016 un scor modest de puțin peste 11%.

Și atunci, ca și acum, PNL a încercat multe variante de candidați, ca să-l arunce pe actualul ministru al Internelor în luptă pe ultima sută de metri.

Sebastian Burduja (PNL) a obținut cel mai mic scor înregistrat în ultima vreme de PNL la Primăria Generală. În schimb, Ciprian Ciucu obține un scor de peste 70% în Sectorul 6.
Sebastian Burduja (PNL) a obținut cel mai mic scor înregistrat în ultima vreme de PNL la Primăria Generală. În schimb, Ciprian Ciucu obține un scor de peste 70% în Sectorul 6.

O luptă cu palpitații se dă pentru sectorul 1. Este o reeditare a celei din 2020, de altfel.

La o zi și jumătate de la închiderea urnelor, procesul electoral încă nu s-a încheiat.

Candidata USR, Clotilde Armand a cerut renumărarea voturilor, în condițiile în care diferența dintre ea și candidatul PNL, George Tuță, este infimă, de 0,42%, potrivit rezultatelor parțiale. E vorba de 400-500 de voturi dintre cele peste 30.000 obținute de ambii candidați.

Sectorul 1

  • George Tuță (PNL) - 36,49%
  • Clotilde Armand (USR) - 35,76%

La fel și la sectorul 2, unde au candidat Radu Mihaiu (USR), primar în funcție, și Rareș Hopincă (PSD). Nici aici bătălia nu s-a tranșat.

Sectorul 2

  • Rareș Hopincă (PSD) - 43,25%
  • Radu Mihaiu (USR) - 42,69%

La sectoarele 3 și 4, nicio emoție pentru PSD. Robert Negoiță, respectiv Daniel Băluță au câștigat un nou mandat. Negoiță este așadar la al patrulea mandat în fruntea Sectorului 3, iar Băluță tocmai l-a obținut pe al treilea.

La Sectorul 5, predare de ștafetă în familie. Pierzător la Capitală, Cristian Popescu Piedone lasă Primăria Sectorului 5 pe mâna fiului său, Vlad Popescu Piedone.

Iar la Sectorul 6, Ciprian Ciucu obține o victorie clară, cu peste 72% din voturi, conform cifrelor de marți dimineață.

Singura lui grijă pentru următorii patru ani va fi legată doar de cum își va asigura majoritatea din Consiliul Local: cu PSD sau cu USR.

Consiliul General al Muncipiului București

Calcule complicate legate tot de majoritate sunt și la Consiliul General al Capitalei:

  • ADU - 27,2% (177.843 voturi)
  • PSD - 26,6% (173.925 voturi)
  • PNL - 12,5% (82.085 voturi)
  • PUSL - 9,7% (63.416 voturi)
  • AUR - 8,2% (53.427 voturi)
  • REPER - 7,1% (46.365 voturi)

Deși a câștigat detașat Primăria Generală, Nicușor Dan nu va avea zile ușoare, din cauza majorității din Consiliul General.

Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a luat 27,2% din voturi. Împreună cu REPER, cealaltă formațiune care l-a sprijinit pe Dan, rezultă 34,3%, insuficient pentru ca primarul general să adopte proiectele sale pentru Capitală.

Nicușor Dan ar avea nevoie ca de aer de voturile PNL, cu ajutorul cărora s-ar apropia de 50%. Dar nici acestea nu vor fi suficiente. În acest moment, nu e clar cum vor juca liberalii - alături de Nicușor Dan sau în opoziție.

Este de așteptat ca PUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu, fondatorul trustului de televiziune Intact, să-i pună bețe-n roate. Deci primarul Dan va fi nevoit să facă multe piruete și să negocieze probabil punctual fiecare proiect cu toate partidele din Consiliul General.

Cine a câștigat principalele orașe

  • Timișoara

Marele câștigător în țară este Dominic Fritz, care a obținut al doilea mandat în fruntea Timișoarei, în ciuda alianței dintre PNL și PSD care l-a susținut pe Nicolae Robu, fost primar PNL al Timișoarei timp de mai multe mandate.

Dominic Fritz (USR) câștigă al doilea mandat în fruntea Timișoarei, în ciuda alianței PSD-PNL. Este în cărți pentru a prelua șefia USR, după demisia lui Cătălin Drulă.
Dominic Fritz (USR) câștigă al doilea mandat în fruntea Timișoarei, în ciuda alianței PSD-PNL. Este în cărți pentru a prelua șefia USR, după demisia lui Cătălin Drulă.

PNL a pierdut de altfel pe linie la Timiș. Atât orașul reședință de județ, cât și județul, unde s-a impus Alfred Simonis, de la PSD.

  • Slatina

În schimb, lideralii au făcut o figură neașteptată la Slatina, fief al omului doi din PSD, Paul Stănescu (secretar general al partidului). Aici a câștigat Mario De Mezzo (PNL), care l-a învins pe primarul PSD în funcție, Emil Moț.

  • Craiova

Lia Olguța Vasilescu și soțul ei, Claudiu Manda, amândoi de la PSD, își consolidează puterea atât în județul Dolj, cât și în partid. Au câștigat pe linie, Doljul e fără îndoială roșu. Lia Olguța Vasilescu a luat al patrulea mandat (pe primul nu l-a dus însă la bun sfârșit) în fruntea Craiovei.

  • Ploiești

O surpriză de proporții s-a înregistrat la Ploiești, unde independentul Mihai Polițeanu (fost membru USR) a câștigat mandatul în defavoarea primarului PSD în funcție, Andrei Voloșevici.

  • Brașov

La Brașov, PNL își ia fieful înapoi. După o luptă foarte strânsă, actualul primar USR, Allen Coliban, și-a recunoscut înfrângerea în fața lui George Scripcaru (PSD-PNL). Acesta din urmă a mai fost primarul Brașovului, din partea PNL, timp de patru mandate. Deci tocmai l-a obținut pe al cincilea.

  • Constanța

Vergil Chițac (PNL) a reușit să câștige Primăria Constanța în fața lui Ion Stelian, de la USR.

Vergil Chițac (PNL) câștigă Primăria Constanța
Vergil Chițac (PNL) câștigă Primăria Constanța
  • Bacău

Una caldă, una rece pentru Uniunea Salvați România. Candidatul USR la Bacău, Lucian Viziteu, își păstrează funcția.

Este una dintre puținele victorii ale formațiunii din opoziție, motiv pentru care Cătălin Drulă, președintele USR, și-a anunțat demisia.

  • Câmpulung Muscel

În schimb, pentru Elena Lasconi (USR) lucrurile merg bine. A reușit un scor de 70% în alegeri și a obținut un nou mandat de primar la Câmpulung Muscel. Lasconi și Dominic Fritz sunt, de altfel, preferați în cursa pentru șefia USR, după demisia lui Cătălin Drulă.

  • Iași

Mihai Chirica (PNL) de la Iași nu s-a împiedicat de dosarele penale și a obținut un nou mandat în fruntea primăriei, al treilea.

  • Suceava

În schimb PNL pierde pe linie la Suceava. Orașul a fost câștigat de candidatul PSD, Vasile Rîmbu, și el cercetat într-un dosar de DNA. Iar unul dintre prim-vicepreședinții liberali, Gheorghe Flutur, pierde Consiliul Județean.

PSD obține o victorie importantă la Suceava. Vasile Rîmbu (dreapta), de la PSD, câștigă Primăria Suceava.
PSD obține o victorie importantă la Suceava. Vasile Rîmbu (dreapta), de la PSD, câștigă Primăria Suceava.
  • Cluj

La Cluj, Emil Boc a câștigat al șaselea mandat de primar, dar aproape că și-a înjumătățit procentele, după ce în 2020 obținuse 75%. Motivul? Candidatura unui tănâr, culmea tot din PNL, Sabin Sărmaș, care a reușit să obțină un scor nesperat - în jur de 30%.

  • Piatra Neamț

Liberalii au mai pierdut un oraș însă. La Piatra Neamț, primarul liberal Andrei Carabelea şi-a recunoscut înfrângerea în faţa contracandidatului PSD, Adrian Niţă.

  • Deva

La fel și în Deva, unde primăria a fost câştigată de candidatul PSD, Lucian Rus. Actualul primar, Florin Oancea (PNL), şi-a recunoscut înfrângerea.

  • Sinaia

În schimb, pe Vlad Oprea, primarul PNL din Sinaia, care a câștigat al șaselea mandat, nu-l poate urni nimic din fruntea primăriei. Ancheta Recorder publicată în campanie electorală și care-l viza pe primar nu l-a afectat.

  • Arad

La Arad, fieful liberalului Gheorghe Falcă, nicio emoție. Călin Bibarț (PNL) a câștigat un nou mandat de primar.

  • Buzău

În județul președintelui PSD, Marcel Ciolacu, a fost victorie pe toată linia pentru social-democrați. Constantin Toma (PSD) ia un nou mandat de primar, iar purtătorul de cuvânt al PSD și liderul senatorilor social-democrați, Lucian Romașcanu a câștigat șefia consiliului județean.

  • Râmnicu Vâlcea

PSD își consilidează puterea la Râmnicu Vâlcea, unde Mircia Gutău câștigă al cincilea mandat.

  • Caracal

În acest oraș din județul Olt, actualul primar, social-democratul Ion Doldurea, devine din nou primar. Tragedia de la Crevedia nu i-a afectat popularitatea.

  • Alba Iulia

Urmașul liberalului Mircea Hava la Primăria Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a obținut al doilea mandat în fruntea primăriei, în ciuda verdictului de plagiat.

Și ca un element de culoare, în județul Alba este și cel mai vechi primar din România. A câștigat primăria pe când avea 33 de ani, în 1990, și nu a mai lăsat-o. Tocmai a obținut al optulea mandat. Este vorba despre liberalul Ioan Iancu Popa, din comuna Sântimbru, potrivit Agerpres.

PSD câștigă detașat bătălia pentru consiliile județene. PNL, pierderi majore

Dacă liberalilor le-a folosit cu adevărat, sau nu, alianța cu PSD se va vedea zilele acestea, când își vor calcula pierderile majore din țară.

Un lucru e clar - în afară de colaborarea pentru europarlamentare, care a ajutat PNL să scoată un scor bun, alianța pare să fi fost doar de fațadă. În țară, bătăliile dintre partide au fost crunte, iar PSD le-a câștigat fără drept de apel. Iată clasamentul în privința consiliilor județene:

  • PSD - 25 / + 5 față de 2020
  • PNL - 12 / - 5 față de 2020
  • UDMR - 4

Așadar, PSD a luat de la liberali șase consilii județene față de 2020, în timp ce PNL a reușit să obțină numai unul de la social-democrați, în timp ce UDMR și-a conservat puterea în cele patru fiefuri ale sale.

PSD a luat de la PNL un fief cu tradiție - Timișul. Totul s-a întâmplat pentru că liberalii l-au îndepărtat pe Alin Nica, fostul președinte liberal al consiliului județean, pentru că s-a împotrivit alianței cu PSD în județ.

Așa se face că PNL a pariat pe primarul Nicolae Robu, care a pierdut însă cu brio Timioara în fața lui Dominic Fritz, și le-au dat județul social-democraților.

Alfred Simonis, președintele PSD al Camerei Deputaților, a câștigat astfel șefia CJ Timiș. Acum, PNL va trebui să decidă în ședințele deja convocate dacă au jucat bine sau nu.

Președintele PSD al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a câștigat șefia CJ Timiș. PNL a pierdut pe linie în județ.
Președintele PSD al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a câștigat șefia CJ Timiș. PNL a pierdut pe linie în județ.

La Botoșani, nu a mai candidat Doina Fedorovici de la PSD, ci Lucian Trufin. Acesta a fost învins însă de candidatul PNL, Valeriu Iftime.

Cea mai mare înfrângere e fără doar și poate la Suceava, unde un greu al PNL, Gheorghe Flutur, a pierdut și primăria și consiliul județean, în favoarea PSD.

Flutur a mai fost președintele CJ Suceava între 2008-2012 și din 2016 până acum.

Liberalii deja își fac calcule să îi demită pe șefii de filiale care au obținut procente sub scorul partidului. Este un mare semn de întrebare ce vor face cu Gheorghe Flutur, care unul dintre prim-vicepreședinții partidului.

Gheorghe Flutur, unul dintre greii PNL, a suferit o înfrângere usturătoare la Suceava.
Gheorghe Flutur, unul dintre greii PNL, a suferit o înfrângere usturătoare la Suceava.

Nici la Prahova liberalii nu au jucat bine. Au mers pe mâna lui Iulian Dumitrescu, cercetat de DNA, și au pierdut în fața PSD. Prahova era un fief liberal. Sau mai degrabă democrat-liberal, pe vremea când Roberta Anastase era la butoane.

Caraș-Severinul a devenit, de asemenea, roșu, fiind câștigat de un social-democrat. Omul de afaceri de la PNL, Romeo Dunca, a pierdut.

La Vrancea, situația a fost mai complicată. Președinte PNL al Consiliului Județean, Cătălin Toma, a murit în februarie 2024, la doar 46 de ani. Nicușor Halici, de la PSD, s-a impus la alegerile de duminică, 9 iunie.

Liberalii au pierdut și județul Maramureș, condus în ultimii patru ani de Ionel Ovidiu Bogdan. Gabriel Zetea (PSD) l-a învins pe candidatul PNL, Gabriel Bogdan Ștețco.

O concluzie generală. România e mai roșie decât în 2020 și e împărțită de doar trei partide - PSD, PNL și UDMR.

  • Alba - Ion Dumitrel (PNL)
  • Arad - Iustin Cionca (PNL)
  • Argeș - Ion Mînzînă (PSD)
  • Bacău - Cristina Brahnă Pravăț (PSD)
  • Bihor - Ilie Bolojan (PNL)
  • Bistrița - Radu Moldovan (PSD)
  • Botoșani - Valeriu Iftime (PNL), pierde Lucian Trufin (PSD)
  • Brașov - Adrian Veștea (PNL)
  • Brăila - Francisk Iulian Chiriac (PSD)
  • Buzău - Lucian Romascanu (PSD)
  • Caraș-Severin - Silviu Hurduzeu (PSD), pierde Romeo Dunca (PNL)
  • Călărași - Vasile Iliuță (PSD)
  • Cluj - Alin Tișe (PNL)
  • Constanța - Florin Mitroi (PNL)
  • Covasna - Tamas Sandor (UDMR)
  • Dâmbovița - Corneliu Ștefan (PSD)
  • Dolj - Cosmin Vasile (PSD)
  • Galați - Costel Fotea (PSD)
  • Giurgiu - Toma Petcu (PNL)
  • Gorj - Cosmin Popescu (PSD)
  • Harghita - Biro Barna Botond (UDMR)
  • Hunedoara - Laurențiu Nistor (PSD)
  • Ialomița - Marian Pavel (PSD)
  • Iași - Costel Alexe (PNL)
  • Ilfov - Hubert Thuma (PNL)
  • Maramureș - Gabriel Zetea (PSD)
  • Mehedinți - Aladin Georgescu (PSD)
  • Mureș - Peter Ferenc (UDMR)
  • Neamț - Daniel Vasilică Harpa (PSD)
  • Olt - Marius Oprescu (PSD)
  • Prahova - Virgil Nanu (PSD), Iulian Dumitrescu (PNL) pierde
  • Satu Mare - Pataki Csaba (UDMR)
  • Sălaj - Dinu Iancu-Sălăjanu (PNL)
  • Sibiu - Daniela Cîmpean (PNL)
  • Suceava - Gheorghe Șoldan (PSD), Gheorghe Flutur (PNL) pierde
  • Teleorman - Adrian Gâdea (PSD)
  • Timiș - Alfred Simonis (PSD), PNL pierde fieful, după ce l-a înlăturat pe Alin Nica
  • Tulcea - Horia Teodorescu (PSD)
  • Vaslui - Ciprian Trifan (PSD)
  • Vâlcea - Constantin Rădulescu (PSD)
  • Vrancea - Nicușor Halici (PSD), PNL câștigase județul în 2020.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG