Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis l-a desemnat premier pe liderul PSD, Marcel Ciolacu


Președintele Iohannis l-a desemnat în funcția de premier al României pe liderul PSD, Marcel Ciolacu. Desemnarea președintelui social-democrat face parte din acordul de funcționare al coaliției de guvernământ.
Președintele Iohannis l-a desemnat în funcția de premier al României pe liderul PSD, Marcel Ciolacu. Desemnarea președintelui social-democrat face parte din acordul de funcționare al coaliției de guvernământ.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți, 13 iunie 2023, la ora 14. că a decis să îl desemneze pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, premier al României.

„După consultările cu partidele politice, am decis să îl desemnez pentru funcția de premier al României pe domnul Marcel Ciolacu. Îl invit să formeze un guvern al Coaliției și să continue munca eficientă a acesteia”, a transmis președintele Iohannis de la pupitrul prezidențial de la Cotroceni.

Șeful statului a spus că, până acum, Coaliția de guvernare a oferit României stabilitate și a reușit să găsească soluții pe care le-a găsit la provocările majore cu care s-a confruntat.

Momentul desemnării lui Marcel Ciolacu, de către președintele Klaus Iohannis, drept viitor premier al României
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00

Astfel, așa cum a fost stabilit prin protocolul Coaliției din noiembrie 2021, rotația premierilor este un pas normal, a subliniat Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu a rostit la rându-i un scurt discurs, nu înainte de a-i ura La mulți ani șefului statului, care își sărbătorește marți ziua de naștere.

„Îmi doresc ca viitorul guvern condus de mine să fie despre economie și reforme. Îmi asum cu toată responsabilitatea faptul că România are nevoie de aceste reforme și de PNRR. Locul României e în UE și NATO. Indiferent cât caută unii și alții alte drumuri”, a spus premierul desemnat al României.

UDMR a participat separat de PSD și PNL la consultările de la Cotroceni

Anunțul de desemnare a lui Marcel Ciolacu a fost făcut după ce șeful statului a organizat la Palatul Cotroceni patru runde de consultări cu partidele parlamentare: PNL-PSD și reprezentantul minorităților naționale, pe de o parte, apoi UDMR, USR și AUR.

Liderii UDMR au participat la consultările de la Cotroceni separat de PSD și PNL, cu care au format Coaliția de guvernare până acum.

Pe lângă președintele Klemen Hunor, la consultări au fost prezenți și miniștrii Cseke Attila - Dezvoltare și Tanczos Barna - Mediu, ale căror portofolii fac obiectul negocierilor pentru funcțiile de ministru în noul cabinet.

UDMR a anunțat că dacă nu va rămâne cu Ministerul Dezvoltării, dorit și de liberali, este dispusă să iasă de la Guvernare.

Repartizarea ministerelor

După desemnarea liderului PSD premier, următorul pas este ca partidele din Coaliție să definitiveze componența cabinetului de miniștri.

Între liderii PSD, PNL și UDMR urmează să aibă loc o întâlnire pentru a stabili dacă și în ce formulă UDMR va continua să rămână la Guvernare, potrivit informațiilor Europei Libere.

Apoi, conducerile centrale ale PSD și PNL, se întrunesc, pe rând, pentru a fixa lista miniștrilor.

Biroul Permanent al Partidului Național Liberal se întrunește marți de la ora 16, la sala grupului partidului de la Camera Deputaților.

De la ora 17, Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat se reunește marți de la ora 17.00, la Palatul Parlamentului, în sala grupului parlamentar a formațiunii.

Este posibil ca ulterior cele două formațiuni să se reunească și într-o ședință a Coaliției.

După definitivarea cabinetului de miniștri, vor fi înaintate Parlamentului programul de guvernare și lista miniștrilor, care vor fi audiați de către Comisiile parlamentare.

Componența guvernului va fi supusă votului plenului Parlamentului, după care premierul și miniștrii vor depune jurământul.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG