Principalele partide din Coaliție, PSD și PNL și grupul minorităților naționale merg marți la Cotroceni pentru consultările cu președintele Klaus Iohannis, premergătoare numirii noului premier al României. Membră a Coaliției, UDMR a fost convocată separat la întâlnirea cu șeful statului.
UPDATE Președintele Klaus Iohannis i-a primit mai întâi la consultări, de la ora 12, pe liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, respectiv pe reprezentantul formațiunilor minorităților naționale, Varujan Pambuccian.
„Suntem în situația pe care am planificat-o încă de acum un an și jumătate, de rotație la nivelul premierului. Este extrem de important să observăm că ceea ce s-a început și s-a discutat ca soluție pentru stabilitatea României, continuă în parametrii planificați. Și de aceea suntem astăzi aici, ca să continuăm”, a spus șeful statului.
UDMR, reprezentată de Kelemen Hunor și miniștrii de la Dezvoltare și Mediu
De la 12.30 președintele Iohannis i-a primit la consultări pe reprezentanții UDMR.
Dacă în cazul liderilor PSD, PNL și din partea minorităților naționale președintele s-a deplasat la aceștia și le-a strâns mâna, liderii UDMR au fost invitați direct la masa discuțiilor, fără formalitățile respective.
Spre deosebire de liderii PSD și PNL, aceștia au fost reprezentați atât de președintele formațiunii, Kelemen Hunor, precum și de cei doi miniștri în funcție, Cseke Attila de la Dezvoltare și Tanczos Barna, ministrul Mediului.
Situația portofoliului Dezvoltării este cea care poate duce la ieșirea UDMR de la guvernare. Portofoliul ar fi dorit de PNL, Coaliția urmând să ofere un alt ministerul sub coordonarea UDMR, dar liderii minorității maghiare refuză cedarea Ministerului.
Consultările au continuat apoi cu primirea reprezentanților Uniunii Salvați România (USR) și ulterior a celor de la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Fostul premier Ludovic Orban s-a deplasat la palatul Cotroceni și a afișat pancarte de protest, nemulțumit că formațiunea sa, Forța Dreptei, care nu este reprezentată însă în Parlament, nu a fost convocată la consultări.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Consultările între președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare reprezintă un pas constituțional înainte de numirea noului premier și învestiriea miniștrilor din cabinetul său.
Conform rotației premierilor stabilită în protocolul Coaliției de guvernare, premierul va fi liderul PSD Marcel Ciolacu. Funcțiile de miniștri sunt încă în negociere.
Interimatul în funcția de premier este asigurat în prezent de Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, după ce președintele Iohannis a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă.
Calendarul consultărilor de la Cotroceni este următorul:
- Ora 12:00:
- Partidul Social Democrat (PSD);
- Partidul Național Liberal (PNL);
- Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.
- Ora 12:30 - Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
- Ora 13:00 – Uniunea Salvați România (USR);
- Ora 13:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Surprinzătoare este convocarea UDMR la consultări separat de formațiunile cu care formează Coaliția de guvernare, PSD și PNL.
Este o decizie pe care nici liderii reprezentanți comunității maghiare nu și-o explică, însă vine pe fondul neînțelegerilor legate de împărțirea Ministerelor, odată cu rotația premierilor.
Președintele UDMR a repetat și luni că dacă formațiunea nu va păstra conducerea Ministerului Dezvoltării și i se va impune la schimb un alt minister este dispusă să iasă de la Guvernare.
Mesajele liberalilor și ale social-democraților nu au fost clare pe această temă, până acum.
Ședințe ale PSD și PNL, după-amiază
Conducerile centrale ale PSD și PNL, se întrunesc, pe rând, pentru a fixa lista miniștrilor cu care defilează în cabinetul care va fi condus de noul premier Marcel Ciolacu.
Biroul Permanent al Partidului Național Liberal se întrunește marți de la ora 16, la sala grupului partidului de la Camera Deputaților.
De la ora 17, Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat se reunește marți de la ora 17.00, la Palatul Parlamentului, în sala grupului parlamentar a formațiunii.
Este posibil ca ulterior cele două formațiuni să se reunească și într-o ședință a Coaliției.
Amintim, Nicolae Ciucă și-a depus luni, 12 iunie, mandatul de premier, conform protocolului coaliției de guvernare, care prevedea ca rotația premierilor să fie făcută încă din luna mai.
Prim-ministru va deveni liderul PSD Marcel Ciolacu, dar crucială este acum împărțirea ministerelor.