Tribunalul Buzău a luat act de renunțarea premierului Marcel Ciolacu la procesul cu Secretariatul pentru revoluționari.
„Ia act de renunţarea reclamantului CIOLACU ION - MARCEL la judecata acţiunii formulate în contradictoriu cu pârâtul Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 11 Ianuarie 2024”, se arată în minuta instanţei.
Instanța a reținut că reclamantul a renunţat la judecată după comunicarea termenului de judecată dar anterior primului termen, a explicat la finalul şedinţei judecătorul Geanina Văsîi.
Inițial, premierul ceruse anularea proceselor verbale prin care i-a fost respinsă calitatea de luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989, dar a renunțat la proces.
Fostul secretar de stat Mihai Dodu, demis între timp de premier, a respins cererea lui Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989.
Întrebat de Europa Liberă de ce a renunțat premierul la un drept despre care a spus permanent că este unul meritat și cu nimic suspect, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a spus că premierul vrea să se consacre exclusiv guvernării.
„Premierul Marcel Ciolacu a anunțat public încă de anul trecut că la primul termen va renunța la acest proces. Prim-ministrul dorește să îți dedice exclusiv atenția și resursele sarcinilor guvernamentale și provocarilor pe care le aduce anul 2024,” a declarat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.
Marcel Ciolacu l-a demis la sfârșitul anului trecut pe șeful Secretariatului de Stat pentru Revoluționari, Mihai Dodu, în urma unui raport al Corpului de control al premierului. Dodu a fost înlocuit cu Sever-Romulus Stana, fost prefect al Capitalei.
Ciolacu a spus că discuțiile privind o presupusă legătură între certificatul său de revoluționar și demiterea lui Dodu sunt „o formă de șantaj mascată” și că nu a fost decizia sa de a trimite instituția de control din subordinea sa la Secretariatul de stat pentru revoluționari.
„Nu am cerut Corpului de control al prim-ministrului să se ducă în control la... L-am întrebat pe vicepremierul Marian Neacşu să întrebe şi dânsul: «Marcele, aşa avea omul planificat, să facă control la Secretariatul pentru revoluţionari». Mi-a venit o recomandare a şefului Corpului de control care suna: «Se impune schimbarea din funcţie a domnului Dodu». E confidenţial raportul preliminar. Eu nu încalc legea... «Se recomandă pentru anumite fapte care vor fi înaintate la Parchet». Trăim într-o ţară normală. Dacă mă angajez la un ministru şi, primul lucru, iau o măsură împotriva ministrului şi de acolo ministrul nu mă mai poate să mă dea afară pentru că e o vendetă cu mine? Asta e o formă de şantaj mascată. Nu am nicio treabă cu certificatele”, a afirmat Ciolacu la România Tv.
El a spus, în apărarea sa, că nu a beneficiat de niciunul din privilegiile acordate deținătorilor de certificate de revoluționar.
„Nu am luat nicio indemnizaţie. A fost un hectar de pământ pe care apoi l-a luat alt coleg de-al meu, revoluţionar din Buzău. A strâns trei sau patru hectare. Deci, nu am avut niciun... Mi-a venit titlul de la Prefectură. Îmi fac cruce. Nu am cerut niciodată nimic: salariu, indemnizaţie, pensie, nimic, niciodată. (...) Mai mult, am chemat avocatul cu notarul la sediul partidului şi am dat declaraţie pe proprie răspundere că niciodată... Ca să ai drepturi trebuie să îţi preschimbi acel certificat. Nu am cerut să îl preschimb."
În timpul mandatului lui Mihai Dodu, o comisie din subordinea sa a constatat că Marcel Ciolacu nu îndeplineşte condiţiile pentru a primi certificat de luptător „cu rol determinant" la Revoluţia din decembrie 1989.
În consecință, premierul a deschis la Tribunalul Buzău un proces împotriva Secretariatului pentru revoluționari cu termen de judecată în ianuarie 2024, dar a renunțat la acțiune între timp.
Conform presei centrale, Mihai Dodu ar fi făcut publice informaţii din dosarul de revoluţionar al lui Marcel Ciolacu.