Linkuri accesibilitate

Ciolacu îl acuză pe Iohannis că i-a trimis pe români să moară la cules de „șparanghel”


Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat miercuri la acuzațiile președintelui Klaus Iohannis, care a spus că PSD s-a înțeles cu UDMR pentru a da Ardealul ungurilor după ce proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut marți de Camera Deputaților, unde Ciolacu este președinte, prin adoptare tacită.

Ciolacu dă vina pe guvern, despre care spune că ar fi blocat de fapt procedura de respingere a proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc în Camera Deputaților, pentru că a trimis un punct de vedere, format din patru cuvinte, abia după patru luni.

„Guvernul a trimis un punct de vedere abia după împlinirea termenului de adoptare tacită, respectiv după patru luni de zile. Au trimis patru cuvinte. Asta a blocat procedura de respingere în Camera Deputaților. S-a întrebat vreodată președintele dacă Guvernul lui și-a făcut treaba? Nu, nu a avut timp”, a spus Marcel Ciolacu.

„Să nu lăsăm o minciună să ne distragă atenția de la problemele reale ale României. Proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost respins definitiv în Senat acum”, a spus Ciolacu, lăsând să se înțeleagă că ar fi meritul „majorității puternice” făcute de PSD, deși proiectul a fost respins și cu ajutorul voturilor PNL, USR și PMP, nu doar al PSD, Pro România și ALDE, cu care PSD face un parteneriat politic prin intermediul căruia, alături de UDMR, a amenințat guvernul Orban în urmă cu două săptămâni.

Ciolacu a mai spus că proiectul „nu a fost votat niciodată de Camera Deputaților, să fie clar!”, în ciuda faptului că nicio declarație publică a președintelui sau premierului nu acredita acest detaliu ci doar acuza PSD și pe președintele său, care e și președinte al Camerei Deputaților, că a lăsat proiectul să treacă tacit.

„Azi am avut senzația că Vadim Tudor trăiește și este președintele României. (...) Asemenea atacuri nu sunt demne de un președinte european, domnule Iohannis. A fi un bun român, a fi patriot înseamnă să nu îți trimiți românii să moară la cules de șparanghel (sic!) în Germania, fără protecție, fără asistență medicală, fără contracte. A fi un bun român, a fi patriot înseamnă să-l aperi pe ambasadorul României la Budapesta atunci când este atacat pentru că apăra interesele țării tale. Dragi români, nu a vândut nimeni Ardealul și nu o să-l vândă niciodată”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Interimarul de la conducerea PSD i-a cerut apoi imperativ lui Iohannis, vorbind în numele românilor, să răspundă unui set de întrebări care acoperă o sferă de domenii ce exced competențele președintelui țării, recunoscând că nu au legătură cu politica.

„Vreau ca președintele Iohannis să le răspundă românilor la patru întrebări simple, care nu au legătură cu politica:

1. De ce nu testăm populația?

2. De ce guvernul nu are un program concret și coerent de relansare economică?

3. De ce avem un milion de șomeri pe care îi lăsați să se descurce singuri?

4.De ce guvernul fură pe timp de pandemie prin achiziții netransparente cu firme de casă ale PNL?”, a adăugat Ciolacu.

Senatorii români, întruniți miercuri în ședință de urgență, au respins cu 126 de voturi la 9, proiectul UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc, adoptat tacit în urmă cu o zi, de Camera Deputaților.

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac virulent la adresa PSD, pe care l-a acuzat că s-a înțeles cu UDMR pentru a face proiectul trecut în Cameră.

„Bună ziua, dragi români! Jó napot kívánok, PSD! Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”, a spus președintele într-o declarație de presă făcută la nici 24 de ore după ce proiectul UDMR a fost adoptat tacit în Camera Deputaților.

Citește și:

XS
SM
MD
LG