Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a depus, luni dimineață la Parlament programul de guvernare şi lista Cabinetului. Parlamentarii din Birourile Permanent Reunite decid calendarul de audiere în comisiile de specialitate și când are loc votul în Plenul Parlamentului.
UPDATE Potrivit unor surse politice consultate de Europa Liberă, audierile miniștrilor propuși în cabinetul Cioloș vor avea loc marți. Aceleași surse au declarat că miercuri ar putea fi votul în plenul celor două Camere ale Parlamentului.
„Am depus o listă de miniștri pentru un guvern monocolor pentru că nu e momentul pentru un experiment. Avem nevoie de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice. Suntem pregătiți să ne asumăm măsurile dificile”, a declarat Dacian Cioloș. El a mai spus că programul de guvernare depus poate părea dur, dar guvernul propus de el se va concentra pe prioritățile evidente precum criza sanitară și cea energetică.
„Sperăm ca forțele politice din Parlament să înțeleagă urgența. Fiecare din parlamentari va vota cu propria conștiință și sper să se gândească de două ori.
Nu e momentul de jocuri politice”, a mai spus Cioloș care a precizat că soluția USR avantajează pe toată lumea.
Premierul desemnat speră să ajungă la „o pace politică” astfel încât să evite convulsiile sociale. „Am încercat să negociem o majoritate, nu am reușit, dar am decis să mergem până la capăt. Noi suntem gata să ne apucăm de treabă cât mai repede”, a spus Cioloș.
Ce s-a întâmplat până acum
Cu un guvern minoritar, Dacian Cioloș are șanse mici să treacă de Parlament, în condițiile în care USR are doar 80 de voturi în parlament.
Dacian Cioloș nu a reușit să-i convingă pe liderii de la PNL și UDMR să-i susțină guvernul. Foștii parteneri de coaliție au declarat, de mai multe ori, că nu vor să-l susțină pe premierul propus de președintele Klaus Iohannis. Dacian Cioloş a făcut duminică un apel la PNL, dar și la PSD să voteze Guvernul monocolor USR pentru a ieşi din criza politică.
„Indiferent de situație, cred că și pentru PSD tot noi putem fi o soluție pentru a depăși lunile care urmează. Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele. Oricum ar fi, ieșiți în câștig, pentru că sunt convins că nu vreți să vă treziți pe tavă cu o țară demolată”, a transmis PSD-ului premierul desemnat, după ce a anunțat lista cu miniștri propuși.
Dacian Cioloș a spus că știe că PNL are „ o aversiune și o nervozitate la adresa sa încă din campaniile electorale din 2019 și 2020”, dar, cu toate acestea, îl roagă să susțină guvernul USR.
„Acum, guvernul monocolor al USR poate fi o soluție pentru ieșirea din criză. Lăsați-ne pe noi să înfruntăm această iarnă și gândiți pragmatic la cea mai bună soluție politică pentru a salva ce se mai poate salva din proiectul politic început anul trecut”, a spus Cioloș.
Din guverul propus de Dacian Cioloș vor face parte:
- Prim-ministru - Dacian Cioloș
- Ministerul Finanțelor - Dragoș Pîslaru
- Ministerul Afacerilor Interne - Alin Stoica
- Ministerul Afacerilor Externe - Dan Barna
- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - George Cățean
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - Mihai Goțiu
- Ministerul Justiției - Stelian Ion
- Ministerul Apărării Naționale - Nicu Fălcoi
- Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului - Claudiu Năsui
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - Cristian Ghinea
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Ionuț Moșteanu
- Ministerul Energiei - Cristina Prună
- Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Cătălin Drulă
- Ministerul Muncii și Protecției Sociale - Oana Țoiu
- Ministerul Sănătății - Ioana Mihăilă
- Ministerul Culturii - Iulia Popovici
- Ministerul Tineretului și Sportului - Tudor Pop
- Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - Monica Berescu
- Ministerul Educației - Corina Atanasiu
USR plus a publicat și programul de guvernare care cuprinde mai multe măsuri pentru combaterea situației dramatice în care se află România. Sunt „măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei”, unele având termen de implementare „imediat”, altele fiind pe termen scurt sau mediu.
Printre măsurile propuse sunt decalarea anului şcolar cu recuperare în perioada verii, accesul în mall-uri în weekend doar cu certificat verde și sancţiuni pentru medicii care răspândesc în spaţiul public mesaje antivaccinare
Conform articolului 103 din Constituţia României, candidatul pentru funcţia de prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prin vot secret cu bile.