Linkuri accesibilitate

Circa 40.000 de angajați din sănătate au contractele suspendate


Spital - imagine generică
Spital - imagine generică

Mii de companii private din domeniul medical au suspendat contractele unor angajați pe perioada crizei generate de pandemia de coronavirus. Printre ele se numără companii mari precum Regina Maria, MedLife, Synevo, Clinica Sante, Sanador sau Polisano, dar este cazul și unor spitale de stat precum Universitar sau Elias, scrie profit.ro.

Situația este datorată în special deciziei Guvernului de a suspenda temporar activitatea cabinetelor de medicină dentară, precum și internările pentru intervenții chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. De asemenea, au fost suspendate consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private.

Potrivit datelor sursei menționate, la data de 23 aprilie, 8.467 de operatori din domeniul sănătății, privați sau de stat, aveau active 337.364 contracte de muncă și suspendate alte 39.577, din care 29.320 în baza art 52, alin 1, litera c) (în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare). Suspendarea pe această prevedere dă dreptul firmelor și agențiilor să ceară statului să beneficieze de șomaj tehnic suportat de la buget.

Cam trei sferturi dintre contractele suspendate, 29.300, sunt cu trimitere în șomaj tehnic, alte 9.158 au fost suspendate cu acordul părților, iar restul - din motiv de forță majoră sau alte cazuri prevăzute de lege.

Contracte suspendate au mai fost și alte instituții de stat din domeniul sănătății precum DGASPC sector 4, Serviciul Public de Administrare Creșe Brașov sau Direcția Creșe Iași.

Conform ultimelor date prezentate de Ministerul Muncii, la data de 28 aprilie erau 1.031.152 de români care au fost trimiși în șomaj tehnic și 266.473 de oameni care și-au pierdut locul de muncă.

Guvernul a anunțat că nu există un plafon al numărului de contracte suspendate de angajatorii privați și va continua să acopere șomajul tehnic și dacă numărul acestora va crește.

Șomajul tehnic, în valoare de 75% din salariu, este plătit de stat pe durata stării de urgență, conform ordonanței de urgență 32/2020.

Citește și:

XS
SM
MD
LG