Linkuri accesibilitate

Cîțu și Orban, bătălia județ cu județ | Amenințări, frică, scandal, fraude, Poliție și Ronaldo în PNL


Duritatea mesajelor începe să crească în confruntarea din PNL, iar nervii cedează în mai multe organizații. Imagine cu candidații: Florin Cîțu (stânga) și Ludovic Orban (dreapta)
Duritatea mesajelor începe să crească în confruntarea din PNL, iar nervii cedează în mai multe organizații. Imagine cu candidații: Florin Cîțu (stânga) și Ludovic Orban (dreapta)

Alegerile interne în PNL au început cu scandal, amenințări, acuze de fraudă și prezența Poliției pentru aplanarea conflictelor. Ludovic Orban și Florin Cîțu luptă pentru fiecare organizație, delegații favorabili fiind esențiali la Congresul din 25 septembrie.

Bătălia liberalilor pentru putere în partid se transformă în adevărate conflicte, rivalitățile depășind mult invocatul „festival al democrației”. Ludovic Orban și Florin Cîțu își dispută fiecare organizație pentru că sunt conștienți că în funcție de câștigător se desemnează delegații pentru Congres. Liderii își numără zilnic ce trofeu au mai obținut și îl anunță public.

Victoria fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, la alegerile din Vaslui a fost puternic contestată de colegii din tabăra Orban.

„A fost un proces electoral fraudat, fără măcar a se face eforturi de a masca acest lucru. Şi mai grav de atât, putem spune că această fraudă a fost girată prin prezenţă de către domnul prim-ministru Florin Cîţu”, a afirmat Marius Arcăleanu, prim-vicepreședinte al organizației municipale din Vaslui. Nelu Tătaru este acuzat că a împărțit buletine de vot în mapa sa de prezentare.

Nervii și țipetele, contestațiile care se vor depune la centru contează doar pentru imagine. Florin Cîțu a bifat o organizație și s-a folosit imediat de ea.

Nelu Tătaru a fost chemat alături de Gheorghe Flutur, câștigător fără emoții la Suceava, să îl susțină pe noul președinte PNL Neamț. Tot din tabăra Cîțu. Trei victorii în Moldova, la care se adaugă și alegerea previzibilă a lui Alexandru Muraru la Iași.

Ludovic Orban nu a uitat să-i salute în discursul său de la Iași pe Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, și Mihai Chirică, primarul municipiului. Cei doi s-au suspendat din PNL după acuzele DNA.

„În sinea mea sunt convins că sunt nevinovați”, a transmis Orban. Gruparea liderului PNL știe că nu va miza pe Alexandru Muraru, dar negociază susținerea organizației. Surse din tabăra lui Orban spun că organizația este de partea sa.

Câștigătorul alegerilor din Iași a fost deja acontat de Florin Cîțu.

„Alexandru Muraru este noul președinte al PNL Iași. 387 de voturi din 400! Am toată încrederea în el, ne susținem reciproc, așa cum a anunțat și el. Facem echipa și la Guvern, și în partid! Bun venit în echipa câștigătoare, Alex!”, a postat premierul pe Facebook.

Premierul și-a livrat mesajul obișnuit către teritoriu, axat pe cele trei sintagme cheie: suflu nou, reforme, bani pentru primari. Florin Cîțu este conștient că pixul său de la Palatul Victoria constituie un magnet pentru liderii locali, care știu că puterea stă în resurse. El a promis că dacă va câștiga primarii „vor fi la masa negocierilor la București pentru investiții”.

Ludovic Orban nu renunță însă și se luptă pentru fiecare liberal, chiar dacă știe că multe instituții își arată susținerea pentru Cîțu.

Președintele PNL a susținut că pandemia a făcut ca partidul să nu câștige parlamentarele, iar un rol l-a avut și incendiul de la Piatra Neamț.

„Un mod de a conduce este acela prin frică, amenințând și alt mod de a conduce democratic este prin convingere, prin consultare”, și-a prezentat poziția Orban.

El l-a criticat pe Cîțu că joacă de pe poziții de forță.

„Nici un reprezentant al nostru, într-o funcție de demnitate publică sau într-o funcție publică, nu are dreptul să condiționeze de realizarea niciunui demers legal de o poziționare politică sau alta. Niciunui primar liberal nu i se poate condiționa sprijinul legal de poziționarea sa de-o parte sau de alta”, a spus liderul PNL la Neamț.

Pentru a-și convinge colegii să-l voteze, Ludovic Orban s-a comparat cu Cristiano Ronaldo, fost jucător al lui Real Madrid, care evoluează în prezent la Juventus Torino.

„Ronaldo a jucat la Real Madrid. Cu Ronaldo, Real Madrid a câștigat trei cupe Champions League. Real Madrid a decis să renunțe la Ronaldo pentru că nu are suflu nou. De când Real Madrid a renunțat la Ronaldo nu a mai câștigat nici un Champions League”, a fost argumentul lui Orban.

Favoritul liderului PNL a câștigat bătălia de la Sectorul 5, învingându-l pe deputatul Cristian Băcanu. O victorie importantă a obținut tabăra Orban și în județul Botoșani, unde numai cu zece voturi, deputatul Șoptică l-a învins pe prefectul Nechifor. La Sectorul 1 a învins Sebastian Burduja, iar Orban și Cîțu au încercat să-l plaseze în tabăra lor.

Strategia lui Florin Cîțu mizează în competiția internă pe prefecții numiți de PNL. Din luna ianuarie, prefecții pot să fie din nou membri de partid, lucru interzis până în acel moment.

Scandalul din organizația municipală Timișoara a atins apogeul. A fost chemată Poliția pentru a calma spiritele, iar o firmă de bodyguarzi a fost angajată pentru a menține ordinea. Președintele PNL Timiș, Alin Nica, a decis anularea alegerilor.

Ciprian Ciucu a câștigat fără probleme șefia organizației Sectorului 6.

În regiunea Nord-Est, tabăra Florin Cîțu a reușit să se impună în județele Neamț, Suceava, Vaslui și Iași. Tabăra Orban a câștigat, la limită, doar zece voturi în plus, bătălia pentru Botoșani. S-a impus și la Galați și Buzău. Liderul PNL mizează pe voturile delegaților din Iași și pe o victorie în Bacău.

În București au avut loc alegeri în trei Sectoare: 1, 5 și 6. Doar Sectorul 5 este categoric în tabăra Orban, în timp ce președinții de la 1 și 6 nu și-au prezentat ferm opțiunea.

Săptămâna următoare sunt programate alegeri în celelalte trei organizații de Sector și în regiunea Sud–Vest: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG