Linkuri accesibilitate

Surse | Ciucă a cerut PNL să-i dea mandat pentru guvernare cu USR și a fost refuzat


Premierul demis, Florin Cîțu, rămâne la Palatul Victoria dacă premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu obține un vot de învestire în Parlament. Mandatul de negociere pentru Ciucă a fost stabilit chiar de Florin Cîțu. Imagine din Parlament cu premierul demis.
Premierul demis, Florin Cîțu, rămâne la Palatul Victoria dacă premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu obține un vot de învestire în Parlament. Mandatul de negociere pentru Ciucă a fost stabilit chiar de Florin Cîțu. Imagine din Parlament cu premierul demis.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că premierul desemnat a cerut, în mai multe rânduri, conducerii partidului, în discuții informale, să-i flexibilizeze mandatul pentru a coopta USR la guvernare. De fiecare dată a fost refuzat.

Mandatul de negociere al lui Nicolae Ciucă a fost stabilit de Florin Cîțu și a fost limitat la susținerea unui guvern minoritar. În mai multe discuții purtate de premierul desemnat, acesta și-a dat seama că nu poate obține o majoritate dacă mandatul nu este flexibilizat de conducerea PNL. Cel care s-a opus vehement de fiecare dată a fost Florin Cîțu, susțin surse din partid.

Nicolae Ciucă, fără o experiența politică, nu a avut curajul să iasă public cu aceste declarații pentru a pune presiune pe Florin Cîțu, de teamă să nu îi fie retras mandatul, spun sursele citate. De asemenea, liderul PNL a refuzat și ca PSD să intre la guvernare la nivel de miniștri.

Întrebat dacă nu i-a putut primit la guvernare pe cei de la USR sau PSD pentru că nu a avut mandat, premierul desemnat a recunoscut și a spus: sigur că da”.

Nu era un guvern al meu, nu era doar decizia mea”, și-a justificat atitudinea premierului desemnat.

La capătul unei săptămâni cu negocieri eșuate, Nicolae Ciucă a avut totuși puterea să-l contrazică public pe Florin Cîțu. Guvernul nu are șanse „matematice să treacă”, a susținut Nicolae Ciucă, la scurt timp după afirmația colegului său de partid.

„Acest guvern va trece, va avea susținere”, a declarat, în schimb, președintele PNL, la finalul Biroului Executiv Național.

Premierului demis i s-a atras atenția din partea jurnaliștilor că nu se bazează pe nimic, iar afirmația sa a stârnit râsete de amuzament printre reporteri. PNL și UDMR nu pot aduna cele 234 de voturi necesare trecerii unui guvern în Parlament.

Sentimentul în PNL este că Nicolae Ciucă a fost încă un premier de sacrificiu. În discuțiile informale, mai mulți membri ai conducerii partidului au recunoscut că sunt șanse foarte mici ca un Cabinet Ciucă să fie învestit.

Florin Cîțu a afirmat că este posibil ca parlamentarii PSD să voteze acest guvern, deoarece Marcel Ciolacu nu a luat o decizie ca social-democrații să nu voteze guvernul.

„În acest moment, nu s-a pus problema pentru un astfel de construct cu PSD, am pregătit toate discuțiile și am negociat pe marginea mandatului. Nu ține de mine ca persoană sau de cineva anume. Sunt decizii politice care trebuie asumate la nivelul conducerii partidelor. Ne găsim în această situație pentru că aceste linii de negociere nu au fost acceptate”, a afirmat și Nicolae Ciucă.

Biroul Executiv al PNL a decis să propune nume noi doar pentru ministerele rămase vacante după plecarea USR de la guvernare.

Lista miniștrilor noi propuși de PNL

  • Alina Gorghiu – ministerul Justiției
  • Florin Roman – ministerul Economiei
  • Robert Sighiartău – ministerul Digitalizării
  • Cătălin Predoiu – ministerul Apărării Naționale
  • Marcel Boloș – ministerul Transporturilor
  • Mircea Fechet – ministerul Agriculturii

Partidul Social Democrat și Uniunea Salvați România au precizat că nu vor vota un guvern minoritar PNL – UDMR condus de Nicolae Ciucă. Kelemen Hunor a criticat decizia liberalilor de a insista cu un guvern minoritar. Acțiunile lui Florin Cîțu i-au luat prin surprindere și pe cei din UDMR.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG