Linkuri accesibilitate

China dezvoltă drone de atac pentru Rusia (Bloomberg)


Dronă kamikaze Shahed deasupra Kievului în 2022. Fișier de arhivă
Dronă kamikaze Shahed deasupra Kievului în 2022. Fișier de arhivă

Companii din China și Rusia lucrează la proiectarea și construirea unei noi drone kamikaze, după modelul Shahed, scrie Bloomberg, citând oficiali europeni care au dorit să rămână anonimi. Oficialii spun că firmele din cele două țări au început discuțiile în 2023 și au început să dezvolte și să testeze un model în acest an. Dronele chineze nu au fost folosite în Ucraina până în prezent, au mai spus oficialii europeni.

O companie chineză a prezentat anul trecut Sunflower 200, care seamănă izbitor cu drona Shahed-136 de producție iraniană, utilizată de Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

Furnizarea către Rusia a unei drone de atac de tip Shahed ar marca o intensificare a sprijinului Beijingului pentru Rusia, în ciuda avertismentelor repetate din partea SUA și a aliaților săi.

Președintele Xi Jinping a declarat în repetate rânduri că Beijingul e neutru în conflictul din Ucraina, chiar dacă oficialii occidentali afirmă că China furnizează Rusiei componente și alte tipuri de sprijin.

În același timp, oficialii americani spun totuși că China se abține să furnizeze direct arme și artilerie, care ar însemna o escaladare fără precedent și aproape sigur ar declanșa acțiuni occidentale mai puternice, cum ar fi înăsprirea sancțiunilor.

O sursă Bloomberg a declarat că autoritățile din SUA crede că Beijingul încă evaluează dacă să trimită drone complet construite. Între timp însă, ar trimite kituri care pot fi transformate în drone de atac. Statele Unite nu a ajuns la concluzia că Beijingul trimite ajutor letal Rusiei, a spus oficialul SUA, care a recunoscut însă alte țări pot avea o interpretare diferită.

China nu furnizează arme părților implicate în conflictul din Ucraina și controlează strict exporturile de articole cu dublă utilizare, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA.

Potrivit presei occidentale, în timpul războiului din Ucraina, China a devenit principalul furnizor al Rusiei de bunuri necesare pentru diverse arme, inclusiv rachete.

Financial Times a scris că, în 2023, 90% din cipurile importate de Rusia au provenit din China și au fost utilizate în producția de rachete, tancuri și aeronave. În ultimul trimestru al anului trecut, 70% din mașinile unelte care au fost probabil utilizate în producția de rachete balistice ar fi fost, de asemenea, importate din China.

Rusia a folosit mii de drone Shahed împotriva Ucrainei de la începutul războiului, construind chiar și o fabrică pentru a produce în masă tehnologia dezvoltată de Iran.

Dar Rusia încă se bazează pe țări precum Coreea de Nord și Iran pentru livrări și pe China pentru piese și componente critice.

Una dintre îngrijorări este că China ar putea produce o drone similare cu Shahed într-un ritm mult mai mare decât Iranul sau Rusia, au spus oficialii.

Oficialii nu au identificat drona în curs de dezvoltare, dar site-urile chineze de apărare și mai multe mass-media au raportat că țara dezvoltă o dronă de atac kamikaze numită Sunflower 200, care este descrisă ca fiind similară ca aspect cu drona iraniană Shahed 136.

În luna mai, secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a provocat o dispută cu Washingtonul când a sugerat că China lucrează pentru a oferi Rusiei ajutor letal. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că, până în prezent, SUA nu au dovezi despre arme furnizate de China direct Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la summitul G7 că președintele Xi i-a dat cuvântul că nu va furniza arme Rusiei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG