Linkuri accesibilitate

CNA cere Comisiei Europene să investigheze TikTok după victoria lui Călin Georgescu în primul tur


Logoul CNA
Logoul CNA

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a cerut marți Comisiei Europene să deschidă o investigație oficială împotriva rețelei chineze de socializare Tiktok, a anunțat Valentin Jucan, vicepreședinte al CNA.

CNA a luat ca reper raportul făcut de Expert Forum, care a stabilit că preferințele electorale pentru candidatul independent Călin Georgescu au crescut de la 2% la 22% în baza unei campanii desfășurate pe TikTok.

Campania ar fi folosit conturi cu conținut electoral fără marcaje adecvate, cu amplificarea artificială a mesajelor prin algoritmi, utilizând hashtaguri dedicate, precum #echilibrușiverticalitate, care au atras milioane de vizualizări.

„Aceste acțiuni au ridicat suspiciuni de manipulare a opiniei publice printr-o utilizare inadecvată a platformei Tik Tok și lipsa transparenței în gestionarea conținutului politic”, spune vicepreședintele CNA într-o postare pe Facebook.

În adresa către Comisia Europeană, CNA invocă Regulamentul (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DSA) și spune că nu au fost respectate obligațiile privind evaluarea riscurilor sistemice. Conform Art. 34 din DSA, platformele online foarte mari (VLOP) trebuie să identifice, să analizeze și să evalueze riscurile sistemice care apar din:

- Proiectarea sau funcționarea serviciilor lor, inclusiv a sistemelor algoritmice.

- Utilizarea serviciilor lor.

Această obligație include evaluarea riscurilor precum impactul asupra proceselor democratice și al discursului civic. Algoritmii TikTok au amplificat conținut electoral favorabil unui singur candidat, generând un dezechilibru în competiția electorală și periclitând pluralismul politic, spune CNA.

De asemenea, nu au fost prezentate măsuri de evaluare sau atenuare a acestui risc, au fost amplificate dezinformarea și conținutul nemarcat și au fost identificate riscuri de manipulare prin algoritmi opaci (algoritmii TikTok prioritizează conținut emoțional, distorsionând dezbaterea publică).

Raportul Expert Forum indică că multe materiale distribuite pe TikTok nu au fost marcate ca fiind de natură electorală, expunând utilizatorii la conținut al cărui scop sau origine nu sunt clare.

Lipsa transparenței în publicitatea politică a algoritmilor

Deși TikTok declară că nu permite publicitate politică plătită, analiza arată că platforma a permis promovarea indirectă a mesajelor politice prin influenceri, fără etichetare adecvată și nu a asigurat transparența necesară pentru identificarea sponsorilor sau a surselor conținutului electoral.

Aceste practici contravin obligațiilor impuse de DSA privind transparența în publicitatea politică.

Cât privește lipsa transparenței algoritmilor, conform Art. 27 din DSA, furnizorii de platforme online care utilizează sisteme de recomandare sunt obligați să furnizeze informații clare și inteligibile despre parametrii principali care determină afișarea conținutului, precum și să ofere utilizatorilor opțiuni pentru influențarea acestor parametri.

În cazul TikTok, algoritmii care prioritizează și amplifică conținutul audiovizual nu sunt suficient de transparenți, iar utilizatorii și autoritățile nu au acces la informații esențiale despre criteriile utilizate pentru recomandări, spune raportul citat de CNA.

Această lipsă de transparență poate contribui la riscuri semnificative, inclusiv:

1. Distorsionarea dezbaterilor publice, prin promovarea disproporționată a conținutului menit să provoace reacții emoționale puternice;

2. Influențarea procesului electoral, prin amplificarea potențială a conținutului favorabil unui anumit actor politic, fără mecanisme clare de echilibrare.

Această lipsă de transparență împiedică autoritățile de reglementare să evalueze dacă platforma respectă obligațiile impuse de legislația europeană, afectând în același timp încrederea utilizatorilor în procesul democratic.

Acțiunile TikTok au avut un impact semnificativ asupra alegerilor prezidențiale din România 2024, primul tur, contribuind la:

  • crearea unui avantaj nedrept pentru un singur candidat;
  • manipularea opiniei publice prin conținut nemarcat;
  • exploatarea tinerilor utilizatori, care reprezintă o parte majoritară a publicului TikTok, format din 8,9 milioane de utilizatori.

CNA cere Comisiei Europene...

1. Să inițieze o investigație oficială asupra conformității TikTok cu prevederile DSA, în special privind transparența algoritmilor și riscurile sistemice;

2. Să solicite TikTok să publice o evaluare detaliată a riscurilor democratice legate de activitatea sa în România;

3. Să impună măsuri corective și sancțiuni pentru încălcările identificate.

4. Să asigure publicarea unui raport privind transparența algoritmică, inclusiv în contextul conținutului electoral difuzat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din România 2024, primul tur.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG