Linkuri accesibilitate

Războiul dezinformării: China și Rusia colaborează mai mult ca oricând pe frontul propagandei


Oamenii dintr-un restaurant din Hong Kong urmăresc o emisiune în timp ce trupele ruse invadează Ucraina pe 24 februarie 2022.
Oamenii dintr-un restaurant din Hong Kong urmăresc o emisiune în timp ce trupele ruse invadează Ucraina pe 24 februarie 2022.

După un an de război în Ucraina, China și Rusia s-au apropiat una de cealaltă în privința diseminării informațiilor, repetând adesea mesajele în mass-media de stat proprie, ca parte a unei strategii mai ample de subminare a Occidentului, arată un nou raport.

Studiul anual al Alianței pentru Sprijnirea Democrației a German Marshall Fund a constatat că mesajele oficialilor și mass-media chineze au evoluat în urma invaziei Moscovei din februarie 2022 pentru a oferi o mai mare „acoperire retoricii Kremlinului”, în ciuda poziției oficiale a Beijingului ca parte neutră în conflict.

„Cu siguranță a existat o convergență pro-rusă, iar China a repetat punctele de discuție pro-ruse de la începutul războiului, minimizând totodată crimele de război rusești și acordând proeminență vocilor ruse”, spune Etienne Soula, analist de cercetare la Alianța pentru Sprijinirea Democrației și unul dintre autorii raportului.

Având în vedere această colaborare din ce în ce mai strânsă, raportul, publicat pe 24 februarie, subliniază „capacitatea Chinei de a-și folosi propria rețea de influență globală pentru a submina Occidentul”, care îi conferă un rol puternic în influențarea țărilor din Sudul Global.

Un ecran TV arată știri despre invazia Ucrainei de către Rusia la un centru comercial din Hangzhou, China, pe 25 februarie 2022.
Un ecran TV arată știri despre invazia Ucrainei de către Rusia la un centru comercial din Hangzhou, China, pe 25 februarie 2022.

„Pentru a slăbi democrațiile occidentale și aliații lor, China a încercat, de asemenea, să izoleze aceste țări făcând apel la Sudul Global”, se arată în raport.

„În contextul războiului din Ucraina, mesajele chineze au susținut în mod constant că țările care susțin Ucraina sunt ipocrite și indiferente față de restul lumii”.

Un an de război

Mass-media strict controlată din China s-a abținut să numească războiul o invazie și a folosit în schimb terminologia Kremlinului, referindu-se la aceasta ca la o „operație militară specială”.

Alteori, publicațiile chineze au promovat dezinformarea și teoriile conspirației popularizate pe canalele rusești controlate de stat, cum ar fi că Statele Unite au laboratoare de arme biologice în Ucraina și că uciderile extrajudiciare de civili de către forțele ruse în orașul Bucea sunt o farsă. În alte dăți, au sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este controlat de miliardarul american George Soros.

Susținute de aproape un deceniu de știri care se propagă împotriva Occidentului și aprofundează legăturile pe care țările le-au caracterizat drept un parteneriat „fără limite” înainte de invazia Ucrainei de către Moscova, punctele de vânzare controlate de stat chineze au contribuit la răspândirea narațiunii despre război a Kremlinului către publicul lor masiv din țară și din străinătate.

Potrivit analizei raportului, această poziție a fost confirmată de canalele de social media. Între 24 februarie 2022 și 23 ianuarie 2023, conturile mass-media diplomatice și afiliate chineze de pe Twitter l-au citat pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov „de cel puțin trei ori mai des” decât pe Dmytro Kuleba, omologul său ucrainean.

Președintele rus Vladimir Putin a primit și el de opt ori mai multe mențiuni decât Zelenski.

În primul an de război, conturile de presă diplomatice chineze și afiliate statului de pe Twitter au menționat Statele Unite de două ori mai des decât Rusia atunci când au menționat „război” și au pus un accent mai mare pe NATO, care „nu era vizată de regulă de atacurile [media] chineze înainte de război”.

În 2021, conform cifrelor compilate de Alianța pentru Securizarea Democrației, mass-media de stat chineză a menționat „NATO” în peste 1.200 de tweet-uri, „extinderea” alianței fiind inclusă doar în 52 de tweet-uri. După invazia Rusiei, frecvența articolelor care menționau atât „NATO”, cât și cuvântul „expansiune” a crescut cu peste 540%, respectiv cu 1.700%.

Liderul chinez Xi Jinping, președintele sud-african Cyril Ramaphosa și președintele rus Vladimir Putin sosesc la cel de-al 10-lea summit BRICS la Johannesburg în 2018.
Liderul chinez Xi Jinping, președintele sud-african Cyril Ramaphosa și președintele rus Vladimir Putin sosesc la cel de-al 10-lea summit BRICS la Johannesburg în 2018.

Taiwan este un alt subiect despre care referințele au crescut vertiginos de la invazia Rusiei de anul trecut, deși într-un mod care s-a dovedit incomod pentru colaborarea Chinei cu Rusia în spațiul informațional.

Conturile chineze care au menționat insula autonomă pe care Beijingul o pretinde ca fiind a ei în același tweet cu „Ucraina” de peste 500 de ori, deși raportul notează că majoritatea erau ale unor oficiali sau mass-media chineze care urmăreau să înlăture comparațiile dintre cele două.

Beijingul vede Taiwanul ca pe o provincie neloială și invocă adesea respectul pentru propria „suveranitate și integritate teritorială” drept motive pentru care țările nu ar trebui să se raporteze la Taipei ca la o națiune independentă.

„Sprijinul Chinei pentru Rusia nu este fără echivoc. Linia roșie este că interesele chineze sunt pe primul loc, indiferent de situație”, a spus Soula.

„Acest lucru este destul de clar de fiecare dată când Taiwanul este adus în discuție și punctele de discuție sunt neclintite în a distinge faptul că Ucraina și Taiwan nu sunt la fel și, făcând acest lucru, aruncă într-un fel narațiunea Rusiei sub autobuz”.

China și Rusia în sudul global

Concluziile raportului confirmă comentariile făcute de James Rubin - un coordonator al Centrului Global de Angajare, un organism al Departamentului de Stat al SUA înființat pentru a „expune și contracara” propaganda și dezinformarea străină - în timpul unui turneu european la începutul lunii martie, când a avertizat că Occidentul a răspuns lent la legăturile strânse ale Beijingului cu Rusia.

„Noi, ca națiune și Occidentul, am întârziat să răspundem și este o judecată corectă că ne confruntăm cu o provocare foarte, foarte mare”, a declarat Rubin reporterilor, pe 28 februarie. „În spațiul de comunicare, alinierea dintre China și Rusia este aproape completă”.

Oamenii țin pancarte în timpul unui protest împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia, în fața reprezentanței Rusiei din Taipei, pe 1 martie 2022.
Oamenii țin pancarte în timpul unui protest împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia, în fața reprezentanței Rusiei din Taipei, pe 1 martie 2022.

China și Rusia au investit masiv în atragerea de noi audiențe în Africa, America Latină, Orientul Mijlociu și Asia în ultimul deceniu, Rubin susținând că ambele țări au cheltuit miliarde pentru a-și extinde operațiunile la nivel global.

Mass-media de stat chineză a fost esențială pentru eforturile Beijingului de a influența alte țări, de a controla informațiile despre Partidul Comunist și de a putea amplifica narațiunile Chinei despre politicile și rolul său în lume.

Pe fondul războiului din Ucraina, acele narațiuni par să găsească teren fertil în Sudul Global. Un sondaj efectuat de Consiliul European pentru Relații Externe de la sfârșitul lunii februarie a constatat că, în timp ce majoritățile puternice ale țărilor occidentale susțin Ucraina, cele chestionate din Sudul Global susțin mai puțin continuarea războiului și sunt mai predispuse să simpatizeze cu nemulțumirile Moscovei.

XS
SM
MD
LG