Linkuri accesibilitate

Fostul șef al ofensivei de la Mariupol și al asediului de la Azovstal numit comandant al armatei ruse


 Generalul Mordvișev a fost până acum comandant al armatei a 8-a din districtul militar de sud al Rusiei.
Generalul Mordvișev a fost până acum comandant al armatei a 8-a din districtul militar de sud al Rusiei.

Generalul Andrei Mordvișev este noul șef al armatei ruse în locul generalului Alexander Lapin, care fusese numit șef al statului major al forțelor terestre ale Rusiei pe 10 ianuarie. Mordvișev a fost până acum comandant al armatei a 8-a din districtul militar de sud al Rusiei.

El a condus trupele în timpul ofensivei de anul trecut din orașul-port ucrainean Mariupol, arată buletinul de știri RBC, care a culminat cu un asediu de luni de zile la combinatul siderurgic Azovstal și cu caputurarea ucrainenilor adăpostiți în tunelurile combinatului.

Forțele ucrainene au susținut în martie că l-au ucis pe Mordvișev. Ca răspuns, presa de stat rusă a difuzat un videoclip în care liderul cecen Ramzan Kadîrov îl numea pe Mordvișev „cel mai bun comandant”.

Numirea lui la conducerea militară a Rusiei vine pe fondul mai multor schimbări produse în ultima vreme din ordinul Kremlinului. Valeri Gerasimov, șeful Statului Major, a fost numit comandant general al Rusiei pentru războiul din Ucraina în ianuarie. Serghei Surovikin, un general notoriu supranumit „Generalul Armaghedon” de presa rusă, care a fost numit comandant general al armatei în octombrie, a fost numit adjunct al lui Gherasimov.

Evgheni Nikiforov este șeful Districtului Militar de Vest, Rustam Muradov este șeful Districtului Militar de Est, iar Serghei Kuzovlev este șeful Districtului Militar de Sud, a confirmat ministerul rus al Apărării.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG