Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană pierde procesul legat de lipsa de transparență a contractelor de cumpărare a vaccinurilor anti-Covid


Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a pierdut procesul legat de transparența contractelor de cumpărare a vaccinurilor anti-Covid
Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a pierdut procesul legat de transparența contractelor de cumpărare a vaccinurilor anti-Covid

Comisia lui von der Leyen a pierdut procesul legat de neasigurarea transparenței contractelor de cumpărare a vaccinurilor anti-Covid. Decizia Curții Europene de Justiție vine în ajunul votului din Parlamentul European, în care von der Leyen urmărește un al doilea mandat de Președinte al Comisiei.

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a anulat pe 17 iulie o decizie a Comisiei Europene de a secretiza anumite părți ale contractelor de cumpărare a vaccinurilor anti-COVID. Cazul a ajuns la CEJ după ce, în octombrie 2021, eurodeputații Verzi au solicitat acces la contractele negociate de Comisie. Grupul de parlamentari a luat decizia de a da Comisia Europeană în judecată motivând că executivul european nu i-a trimis decât versiuni de contracte cu mari porțiuni secretizate.

CEJ a decis astfel că Comisia nu a acordat suficient acces la acordurile de achiziție și consideră că decizia executivului de a publica doar versiuni parțial secretizate ale contractelor conține ilegalități.

De asemenea, Tribunalul UE consideră că Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a picat testul „interesului public” prin păstrarea secretă a numelor oficialilor UE implicați în negocieri și decizii.

„Numai având numele, prenumele și detaliile rolului profesional sau instituțional al membrilor echipei în cauză ar fi putut stabili dacă membrii acelei echipe au avut sau nu un conflict de interese”, a transmis instanța.

În motivarea deciziei, Curtea se mai afirmă că executivul european „nu a demonstrat că un acces mai larg la aceste clauze ar aduce efectiv atingere intereselor comerciale ale acestor întreprinderi”.

Decizia Curții e publicată cu doar o zi înainte ca Parlamentul European să voteze un nou mandat al Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei.

Verzii, care au contestat lipsa de transparență a Comisiei Europene, sunt acum curtați de Ursula von der Leyen, care dorește să își asigure sprijinul pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. .

Comisia, condusă de președinta Ursula von der Leyen, care e implicată separat și într-un dosar legat de ținerea la secret sau ștergerea unor schimburi de mesaje text cu șeful Pfizer, a oferit doar versiuni parțial clasificate ale contractelor pe care le-a semnat.

Ursula von der Leyen a susținut că divulgarea tuturor detaliilor ascunse ar pune în pericol relațiile comerciale cu companiile farmaceutice, în special în ceea ce privește răspunderea și despăgubirea în caz de defecte ale vaccinului.

Comisia a susținut, de asemenea, că trebuie să păstreze private identitățile și cuvintele folosite de membrii echipei sale care au negociat tranzacțiile.

Hotărârea oferă o victorie parlamentarilor și persoanelor fizice care au solicitat detaliile acordurilor de cumpărare a vaccinurilor Covid, în valoare de 2,7 miliarde de euro, pe care Comisia le-a negociat în 2020-2021.

Comisia are termen până la sfârșitul lunii septembrie să depună un recurs la Curtea Europeană de Justiție dacă dorește să conteste hotărârea Tribunalului.

În urmă cu doi ani, Avocatul Poporului de la nivelul UE a declarat într-un caz separat că Comisia Europeană este responsabilă de gestionarea defectuoasă a unei cereri de acces la mesaje text între președintele său și CEO-ul companiei farmaceutice Pfizer cu privire la achizițiile de vaccinuri COVID-19.

Șefa instituției, Emily O'Reilly, a recomandat Comisiei Europene „să efectueze o căutare mai amplă a mesajelor relevante” referitoare la astfel de achiziții, după ce un articol publicat de New York Times a dezvăluit că von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, au schimbat mesaje text și apeluri despre achizițiile de vaccinuri pentru țările UE.

Știre redactată cu informații oferite de AFP și AP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG