Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană - oficialii europeni sunt sub jurisdicția CEJ


Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al CE, cu două mesaje pentru autoritățile române - 1.oficialii europeni sunt sub jurisdicția CEJ, 2 - CE este îngrijorată pentru soarta statului de drept în România
Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al CE, cu două mesaje pentru autoritățile române - 1.oficialii europeni sunt sub jurisdicția CEJ, 2 - CE este îngrijorată pentru soarta statului de drept în România

Să întâmplă rar ca o persoană să afle din presă că i s-a intentat un proces… cu atât mai mult o instituție precum Comisia Europeană!

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a reacționat la anunțul potrivit căruia prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans și alți oficiali europeni au dosar penal la Secția specială de investigare a magistraților. ”Le amintim autorităților române că toți oficialii Comisiei în exercițiul funcțiunii depind de jurisdicția Curții Europene de Justiție, iar autoritățile naționale nu au nici o putere asupra lor. Toți oficialii europeni sunt de asemenea acoperiți de Protocolul privilegiilor și imunității prevăzut în Tratatele europene semnate de toate țările membre, inclusiv de România”, a spus Margaritis Schinas.

Declarația citată mai sus a purtătorului de cuvânt al CE a fost precedată de următoarea aserțiune - „Am aflat și noi din presă".

Iată, declarația integrală a lui Margaritis Schinas - “Nu avem nici o informație, pentru că nu am primit o notificare oficială. Dar: li se reproșează oficialilor europeni lucruri comise în exercițiul funcțiunii. Știți că noi nu comentăm în chestiunile care țin de justiția națională a țărilor membre, dar am vrea totuși să le amintim autorităților române că toți oficialii Comisiei în exercițiul funcțiunii depind de jurisdicția Curții Europene de Justiție, iar autoritățile naționale nu au nici o putere asupra lor. Toți oficialii europeni sunt de asemenea acoperiți de Protocolul privilegiilor și imunității prevăzut în Tratatele europene semnate de toate țările membre, inclusiv de România. Permiteți-mi să vă amintesc și că ieri (miercuri) noi ne-am exprimat marea îngrijorare despre statul de drept în general în România. Iată cum stau lucrurile. (There you have the full picture.)”

Schinas a anunțat jurnaliștii acreditați la UE și strânși pentru reuniunea zilnică a presei în clădirea în formă de stea a Comisiei, imobilul Berlaymont (mai cunoscut sub numele de Berlaymonstre), că el și Comisarii cărora li se cere socoteală în România nu au habar despre ce e vorba și că nu este natural ca ei să afle o asemenea grozăvie din presă.

După ce Liviu Dragnea a depus o plângere împotriva Biroului de anchetă asupra fraudei, OLAF (care depinde tot de Comisia UE), iată că Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție a înregistrat o plângere împotriva lui Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, Vera Jourova, comisar european pentru Justiției, Angela Cristea, șefa reprezentanței CE în România, și a procurorului general, Augustin Lazăr, acuzați de „constituire de grup infracțional organizat, abuz in serviciu, fals intelectual, comunicare de informații false, toate in legătură cu falsificarea Raportului MCV”. Plângerea penală a fost depusă de angajații site-ului luju.ro, asociat cu trustul de presă Antena 3, patronat de familia lui Dan Voiculescu, despre care presa a scris că ar fi fost finanțat și de PSD.

Aflând de eticheta „grup infracțional organizat” lipită Comisiei în plângerea de la Secția specială de la București, în țara care deține președinția UE, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas a ridicat ochii spre cer.

Informația referitoare la dosarul penal împotriva oficialilor europeni a fost publicată de site-ul citat, care a prezentat și răspunsul procurorului care a preluat cazul, Adina Florea, cea care a fost refuzată de președintele Iohannis în funcția de procuror-șef al DNA. Florea a ajuns însă la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, înființată în luna octombrie. Aceeași secție este și principala beneficiară a recentelor modificări operate prin ordonanță de urgență la Legile Justiției care îi conferă puteri cel puțin egale cu ale Parchetului General, la care se adaugă și prevederea că procurorul general nu are competența să intervină, ierarhic, asupra procurorilor acestui super-parchet. Aceeași secție cere insistent și preluarea dosarului TelDrum de la DNA.


XS
SM
MD
LG