Linkuri accesibilitate

Finanțarea presei de către partide, dezbătută de senatorii din Comisia Juridică


Europa Liberă a arătat într-o serie de articole publicate în ultimii ani că finanțarea presei de către partidele politice, în afara campaniei electorale, influențează publicul fără că acesta să știe că informația este plătită pentru a fi difuzată.

Proiectul de modificare a Legii 334 privind finanțarea partidelor şi a campaniilor electorale urmează să fie dezbătut marți în Comisia Juridică a Senatului.

Proiectul de lege este asumat de un grup de parlamentari PSD, însă organizațiile Active Watch, Centrul pentru Inovare publică și Expert Forum au atras atenția că el nu preia în integralitate ideile Autorității Electorale Permanente, al cărui proiect a rămas „blocat în sertarele Guvernului” de la finalul anului trecut.

Organizațiile neguvernamentale mai spun că proiectul „aduce o serie de îmbunătățiri”, dar că „rămâne profund deficitar în ceea ce privește probleme esențiale”.

Printre îmbunătățirele semnalate se numără:

  • nivelul sumelor pe care partidele și candidații le pot investi în cheltuieli de publicitate;
  • nivelul donațiilor, al împrumuturilor și al contribuțiilor pe care le poate primi un partid politic sau un candidat;
  • informații mai detaliate să fie incluse în rapoartele pe care partidele le întocmesc pentru AEP.

Proiectul nu rezolvă însă lipsa de transparență a modului în care partidele politice investesc bani în mass-media, în afara campaniilor electorale.

„Finanțarea netransparentă a mass-media de către unele partide politice distorsionează agenda publică, iar cetățeanul plătește taxe pentru a fi înșelat, prezentându-i-se drept jurnalism un conținut sponsorizat netransparent de partidele politice. Mai mult, există suspiciuni serioase că unele partide plătesc campanii de denigrare a unor oponenți mascate drept conținut jurnalistic”, afirmă Active Watch, într-un comunicat.

De asemenea, se păstrează un nivel ridicat al subvențiilor pe care le pot primi partidele de la bugetul de stat, potrivit celor trei ONG-uri.

Conform analizei, proiectul de lege „rămâne profund deficitar”, mai ales că partidele mici, de la nivel local, sunt discriminate în accesul la subvențiile primite de partidele politice.

În plus, AEP nu primește suficiente instrumente de control și nici nu sunt garantate independența și profesionalismul angajaților instituției, mai arată analiza celor două ONG-uri.

„Toate acestea în timp ce conducerea AEP a rămas, cu concursul partidelor din arcul guvernamental, una profund criticabilă, președintele (numit în funcție anul acesta) și secretarul general (recent demisionar din funcția de președinte) având amândoi probleme de integritate”, concluzionează organizațiile.

Procedura ar urma să fie grăbită de parlamentari, deoarece termenul de adoptare tacită urmează să se împlinească după vacanța parlamentară, la cinci zile de la reluarea sesiunii parlamentare.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG