Linkuri accesibilitate

Nokian Tyres după plecarea din Rusia: Fabrică de 650 de milioane de euro și 500 de locuri de muncă la Oradea


Anunțul privind noua fabrică ce se va deschide în România are loc după ce compania Nokian Tyres va renunța la cea din Rusia.
Anunțul privind noua fabrică ce se va deschide în România are loc după ce compania Nokian Tyres va renunța la cea din Rusia.

Compania finlandeză Nokian Tyres (TYRES.HE) a anunțat marți că va investi 650 de milioane de euro pentru a construi o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România.

Uzina din România va avea o capacitate de producție de 6 milioane de anvelope pe an și va înlocui o parte din capacitatea de producție din Rusia, situată la aproximativ 17 milioane de anvelope pentru autoturisme pe an.

Săptămâna trecută, Nokian a declarat că a semnat un acord de vânzare a operațiunilor sale din Rusia către producătorul local de petrol Tatneft PJSC (TATN.MM) în valoare de 400 de milioane de euro. Decizia vine ca urmare a războiului neprovocat al Moscovei din Ucraina.

Noua fabrică din România va permite companiei să „înceapă să producă noile anvelope Nokian fără (forța de muncă din, n.r.) Rusia”, a declarat directorul executiv al companiei din Finlanda, Jukka Moisio.

„Investiția este o decizie strategică semnificativă ce permite creșterea noastră viitoare”, a adăugat directorul general Nokian.

Compania își propune să transforme noua fabrică din România în prima cu emisii zero de dioxid de carbon din industrie. Noul proiect va genera, de asemenea, aproximativ 500 de locuri noi de muncă și se va afla la Oradea, în nord-vestul României, datorită poziției sale convenabile pentru comerțul de anvelope în Europa Centrală și a resurselor energetice verzi disponibile în zonă.

Pe 28 iunie, Nokian Tyes a anunțat că a pus capăt investițiilor din Rusia ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident regimului de la Moscova. Într-un anunț al boardului de directori, compania a decis „să inițieze părăsirea controlată de pe piața din Rusia. Din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor ... ulterioare, nu mai este fezabil și nici sustenabil pentru Nokian Tyres plc să continue operațiunile (economice, n.r.) în Rusia”.

„În ultimele luni, am asistat la evenimente șocante în Ucraina. Am urmărit situația cu mare tristețe și noi, împreună cu întreaga comunitate internațională, condamnăm fără echivoc războiul, care a provocat suferințe de nedescris atâtor oameni”, declara la momentul respectiv directorul executiv al companiei finlandeze.

Nu toate multinaționalele s-au grăbit, însă, să părăsească piața din Rusia. Potrivit unui articol publicat în a doua jumătate a lunii septembrie de think-tank-ul american Atlantic Council, doar 106 companii părăsiseră țara, în timp ce alte 1.149 încă se aflau la momentul respectiv pe teritoriul rus.

„Publicul are impresia că majoritatea marilor companii internaționale au părăsit deja Rusia. În realitate, majoritatea dintre cele care își reduc activitatea economică și își suspendă operațiunile o fac cu voce tare, în timp ce opt din zece companii care își desfășoară activitatea la o anumită scară în Rusia au păstrat tăcerea în această privință”, a declarat Natalia Popovici, fondatoarea WeAreUkraine.info, un portal media fondat de experți în domeniile comunicării și managementului de criză.

Mai multe publicații din sfera online și-au propus să monitorizeze activitatea companiilor cu operațiuni economice pe teritoriul statului rus. Una din ele, Moral Rating Agency (Agenția de Rating Moral), dă inclusiv note multinaționalelor din Rusia în funcție de reacțiile lor oficiale la invazia din Ucraina, cât de repede au condamnat războiul și au luat hotărârea de a părăsi piața din Rusia, dar și motivele pentru care unele din ele au ales să rămână.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG