Linkuri accesibilitate

Concluzia negocierilor de la Vila Lac: programul e gata, reformele lipsesc


Liderii partidelor care vor forma viitoarea Coaliție de centru dreapta au avut ieri o ultimă negociere la Vila Lac, de aproape 13 ore. La masa puterii au stat și reprezentanții grupului minorităților naționale, care au ridicat o serie de pretenții pentru a vota noul Guvern. UDMR a încercat să dea o ultimă lovitură, iar PNL și USR-PLUS au ratat ținta de a avea alegeri în două tururi. Concluzia întâlnirii: programul e gata, reformele lipsesc.

PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un acord final asupra programului de guvernare și asupra programului politic, iar astăzi vor semna în Parlament acordul privind viitoarea Coaliție de guvernare.

La capătul ultimelor 13 ore de discuție și după două săptămâni de negocieri politice, din programul de guvernare vor lipsi tocmai marile reforme. În el se vor regăsi doar ajustări ale diferitelor proiecte prezentate de partidele politice în perioada campaniei electorale.

Nu s-a ajuns la un acord în Coaliție pentru modificarea legislației electorale și revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi și nici alte proiecte majore, precum renunțarea la pensiile speciale, nu se vor realiza.

„Reforme sistemice nu prea o să putem să facem pentru că UDMR e conservator și cedează greu”, spun surse din Coaliție.

Echipa de negociere a liberalilor s-a schimbat, din ea lipsind Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, cei care puseseră sâmbătă seara la cale un puci în PNL. La discuții au venit din partea PNL, Ludovic Orban, europarlamentarii Dan Motreanu și Cristian Bușoi, dar și ministrul Virgil Popescu.

Cum au simțit minoritățile naționale gustul puterii

Cele 18 voturi ale grupului minorităților naționale vor cântări greu în ecuația majorității parlamentare. La discuția purtată de liderii Coaliției cu grupul minorităților acest lucru s-a simțit din plin.

„Discuția cu grupul minorităților naționale a fost foarte lungă. Au început să spună că nu vor nimic, după care, în timpul discuțiilor, au ridicat pretenții la funcții de secretar de stat, subprefecți, locuri în comisiile parlamentare. Nu ne venea să credem. Mai mult, au cerut să fie prezenți în delegațiile guvernamentale când există o deplasare în țara unui reprezentant al grupului minorităților naționale”, au declarat pentru Europa Liberă surse participante la negocieri.

Constrânși de scorul obținut în alegeri, liderii viitoarei Coaliții de guvernare au răspuns pozitiv la doleanțelor grupului minorităților naționale.

Din cauza faptului că reprezentantul minorității elene, prezent astăzi la negocierile cu liderii viitoarei Coaliții de guvernare, a fost confirmat cu COVID-19, grupul minorităților a anunțat că intră în izolare în perioada următoare.

UDMR a încercat o lovitură importantă înainte de închiderea negocierilor

UDMR a constituit surpriza la împărțirea ministerelor, după ce a obținut Ministerul Dezvoltării, râvnit de PNL și de USR-PLUS. În ultima seară a negocierilor, chiar înainte ca discuția să se încheie, liderii Uniunii au cerut un punct important: reducerea pragului de la 20% la 10% pentru folosirea limbii minorităților în administrația publică. Propunerea nu este nouă și reprezintă o solicitare mai veche a UDMR, ea fiind prezentă și la negocierile cu PSD din fosta legislatură.

Au jucat poker cei de la UDMR. Nu au ridicat problema toată ziua și au lansat discuția spre seară, în jurul orei 7. Când eram aproape să semnăm acordul, au spus că ei nu sunt în regulă. PNL și USR-PLUS au cerut o pauză, după care le-au spus că nu pot să fie de acord”, au precizat surse care au participat la discuție.

Liderii UDMR nu au acceptat nici ei reforma electorală și revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi.

Am discutat vreo oră pe acest subiect, nu s-a ajuns la o înțelegere. S-a convenit că PNL și USR-PLUS pot să facă un acord parlamentar pe această temă, putem forma noi o majoritate, cu AUR, cu cine putem. Dacă reușim, UDMR a promis că nu va ieși din Coaliție”, au dezvăluit surse prezente la Vila Lac.

UDMR a venit cu o propunere să existe turul al doilea pentru alegerea primarilor, dacă nici un candidat nu obține în primul tur 35%, dar în turul al doilea să fie trei candidați.

„PNL și USR-PLUS doreau să accepte formula, dar ca în turul al doilea să intre doar doi candidați. Li s-a explicat celor de la UDMR că în acest fel se securizează primarii lor. În final, UDMR nu a mai dorit să fie de acord cu această variantă ”, susține cei prezenți la discuții.

În cadrul negocierilor s-a atins și problema pensiilor speciale, dar nici aici nu s-a ajuns la un acord. UDMR nu a fost de acord să se abroge pensiile speciale pentru aleșii locali, pensii care nu au intrat încă în vigoare. Compromisul făcut de liderii Uniunii a fost să fie de acord cu prorogarea termenului de intrare în vigoare prin Ordonanță de Urgență. În cazul în care nu se adoptă o astfel de OUG, pensiile speciale ale aleșilor locali intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Suntem de acord să renunțăm la toate pensiile speciale, dacă vreți”, a fost propunerea lui Kelemen Hunor, chiar dacă șansele ca o astfel de Ordonanță de Urgență să treacă de CCR sunt minime.

Micile victorii după ore de negociere

În lipsa acordului pe marile teme, liderii Coaliției au negociat la sânge fiecare punct din programul de guvernare. S-a ajuns la un consens pentru desființarea Secției Speciale, existând chiar și acordul UDMR în acest sens.

Impozitarea 0% a salariului minim pe economie, propunerea USR-PLUS, nu se va aplica de la 1 ianuarie 2021.

În Coaliție s-a decis să se facă un studiu de impact, după care se va încerca aplicarea măsurii pilot într-un sector care va fi evidențiat de studiul de impact”, spun sursele citate.

O altă temă discutată a fost legată de venitul minim de incluziune.

Acum, dacă ai ajutor social și încerci să muncești, pierzi ajutorul social. În legea Băncii Mondiale care este făcută de trei-patru ani și este prorogată la nesfârșit, se spune că pe măsură ce începi să primești salariu, ți se reduce ajutorul social, dar nu ți se taie. Tu ești încurajat să câștigi din ce în ce mai mulți bani că nu îți pierzi ajutorul social decât după ce treci de un anumit prag. Acum, dacă iei ajutorul, sigur că nu vrei să muncești. Stabilești un plafon peste care nu mai primești ajutor social, dar sub care îl poți primi în continuare chiar dacă muncești”, au declarat surse din viitoarea Coaliție de guvernare.

Discuțiile au vizat fiecare punct din programul de guvernare din zona economică, inclusiv vechea discuție despre canalul Siret-Bărăgan.

Calendar neclar pentru votul de învestitură în Parlament

Liderii Coaliției nu au ajuns la un calendar clar privind învestirea în Parlament a noului Guvern. Dorința lor este ca până pe 27 decembrie să existe acest vot în forul legislativ, data la care începe campania de vaccinare.

Calendarul este însă destul de strâns, deoarece astăzi se va forma Parlamentul, ziua de marți este dedicată alegerii conducerii forului legislativ, iar miercuri s-ar putea forma comisiile parlamentare. În acest context, este greu ca în ziua de miercuri să fie audiați și miniștrii propuși și să aibă loc și votul de învestitură.

Conform celor din Coaliție, președintele Klaus Iohannis va chema marți partidele la consultări. Procedura este una formală, deoarece îl va nominaliza pe Florin Cîțu.

Negocieri dure în Parlament între Putere și Opoziție

PNL și-a rezervat funcția de președinte al Camerei Deputaților, în timp ce USR-PLUS o va susține pe Anca Dragu pentru șefia Senatului. USR-PLUS va prelua în Camera Deputaților șefia comisiilor de Justiție, Administrație și Cultură. Liberalii vor avea printre altele comisia de buget, sănătatea, apărare, industrii, muncă sau statut.

Șefia comisiei de control a activității SRI va reveni PNL, în timp ce comisia de control a activității SIE va fi preluată de USR-PLUS.

Social-democrații s-au revoltat pe modul în care PNL și USR-PLUS au împărțit funcțiile în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, deoarece le revin doar trei poziții, deși, conform algoritmului, ar avea dreptul la patru funcții. În cadrul Coaliției, s-a decis ca PSD să primească cele patru poziții, dar șefia comisiilor de specialitate să fie din categoria celor mai puțin importante.

Cele mai importante comisii pe care le-ar putea deține PSD ar fi de politică externă și de politică economică. Ar urma să mai dețină comisia pentru tehnologia informației, comisia pentru egalitate de șanse, comisia pentru românii din afara granițelor sau comisia pentru cercetarea abuzurilor.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG