Linkuri accesibilitate

Conferința de pace pentru Ucraina, în Elveția. Rusia nu participă, dar dă ultimatum. Ucraina reacționează


Liderii lumii merg sâmbătă în Eleveția, la Conferința pentru pace din Ucraina.
Liderii lumii merg sâmbătă în Eleveția, la Conferința pentru pace din Ucraina.

Peste 100 de țări au confirmat prezența la „Summitul de Pace” din Elveția care va avea loc sâmbătă, 15 iunie. În timp ce liderii lumii se reunesc să discute despre pace, Rusia face noi amenințări.

Elveția a acceptat să găzduiască acest summit la cererea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi a încercat să obţină susţinerea unor ţări care întreţin relaţii mai bune cu Moscova decât marile puteri occidentale. De la început Rusia a respins summitul și nu a putut fi invitată la întâlnirea din Elveția.

Lipsa Rusiei a încurajat puteri aliate, precum China, să anunţe că negocieri de pace funcționează doar dacă Rusia şi Ucraina participă amândouă, mai transmite Reuters.

Președinta Elveției, Violei Amherd, a declarat că scopul conferinței este de a crea o platformă de dialog pentru a discuta primele etape necesare pentru obținerea păcii în Ucraina.

Subiectele abordate nu vor fi direct legate de pace, ci vor include probleme umanitare, siguranța nucleară, libertatea de navigare și securitatea alimentară.

De asemenea, ministrul elveţian de Externe, Ignazio Cassis, a precizat că, la summit, vor fi abordate probleme de interes internaţional – precum securitatea nucleară şi alimentară și libertatea navigaţiei.

Vladimir Putin a cerut capitularea Ucrainei

Vineri, cu o zi înainte de summit, preşedintele rus Vladimir Putin a stabilit, de facto, capitularea Ucrainei drept condiţie a unor negocieri.

Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina îşi retrage trupele din cele patru provincii ale sale revendicate de Rusia şi renunţă la aspiraţia de aderare la NATO.

„Trupele ucrainene trebuie să se retragă complet de pe întreg teritoriul republicilor populare Doneţk şi Lugansk, şi din regiunile Herson şi Zaporojie. Negocierile (de pace) vor fi atunci posibile", a indicat liderul de la Kremlin. Rusia a anexat pe hârtie cele patru regiuni ucrainene, dar pe niciuna nu o controlează în întregime. Putin a cerut de asemenea ca Ucraina să fie o ţară "neutră, în afara blocurilor (militare) şi ne-nucleară”.

În replică, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a transmis vineri că Vladimir Putin nu este în poziţia de a pune condiţii Ucrainei pentru a înceta războiul.

„A avut câteva sute de mii de soldaţi răniţi şi ucişi în această invazie nedreaptă şi neprovocată. Ar putea pune capăt acestei situaţii astăzi, dacă ar alege să facă acest lucru. Şi îi cerem să facă acest lucru şi să părăsească teritoriul suveran al Ucrainei”, a declarat Austin.

Volodimir Zelenski spune că nu acceptă ultimatumul lui Putin

Tot vineri, Ucraina a respins condiţiile enunţate mai devreme în aceeaşi de preşedintele rus Vladimir Putin pentru o încetare a focului şi o pace negociată, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că oferta de încetare a focului formulată vineri de preşedintele rus Vladimir Putin este un ultimatum - respectiv retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO.

Vorbind la postul italian de ştiri SkyTG24 în timp ce participa în Italia la summitul G7, Zelenski a susţinut că Putin nu-şi va opri ofensiva militară nici dacă cererile sale de încetare a focului vor fi satisfăcute.

Preşedintele ucrainean a descris condiţiile enunţare de preşedintelui rus pentru o încetare a focului şi reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere.

La începutul săptămânii, Kremlinul a susținut că un summit care să deschidă calea pentru un proces de pace în Ucraina va fi inutil fără participarea Rusiei.

„Fără Rusia, discutarea problemelor de securitate care ne privesc este absolut inutilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru ziarul rus Izvestia.

„Cel mai probabil, va fi doar formalism gol, fără nicio perspectivă de a obţine cel puţin un rezultat tangibil”, a spus el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG