Conferința de Securitate de la München s-a încheiat duminică cu concluzia că Europa ar trebui să aibă un lider pregătit să meargă la negocierile de pace din Ucraina.
Prin emisarii săi trimiși la München, președintele Donald Trump a uimit partenerii europeni transmițându-le că nu vor avea loc la masa negocierilor.
Președintele american l-a sunat miercuri, chiar înainte de începerea conferinței de scuritate, pe preşedintele rus Vladimir Putin – a cărui armată a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în urmă cu trei ani – fără a consulta liderii europeni sau Kievul, declarând începerea imediată a negocierilor de pace.
La München, vicepreşedintele american JD Vance a lansat critici dure la adresa democraţiilor şi valorilor europene în cadrul conferinţei de la Munchen. JD Vance a dat ca exemplu România, spunând că dacă aici s-au amânat alegerile anul trecut, pentru câteva sute de mii de dolari plătiți pentru publicitatea online a unui candidat de către Rusia, atunci înseamnă că democrația nu e chiar puternică.
JD Vance le-a spus europenilor că securitatea Europei nu mai e prioritatea SUA, așa că Europa trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că „partea europeană a NATO trebuie să cheltuiască mai mult” pentru apărare.
Prezent la München, președintele Volodimir Zelenski a spus că nu acceptă ca pacea din Ucraina să se negocieze fără Ucraina. El a spus că Ucraina nu poate accepta „un armistiţiu fără garanţii reale de securitate”.
În ultima zi a conferinței, speakerii, printre care premierii din mai multe țări europene, au ajuns la concluzia că europenii trebuie mai bine reprezentanți în relația cu Ucraina, adică să aibă și ei un emisar special așa cum au SUA.
„Ce ne-a lipsit în problema Ucrainei în ultimii ani a fost o personalitate respectată de toată lumea, luată în considerare la Moscova şi la Kiev, dar care să aibă şi sprijinul Washingtonului, al capitalelor europene şi al liderilor din Sudul Global, o persoană cu autoritatea necesară pentru a gestiona negocierile de pace”, a declarat premierul croat Andrej Plenkovic.
Summit de urgență la Paris privind războiul din Ucraina
Liderii europeni urmează să se întâlnească săptămâna viitoare, la Paris, la un summit de urgență convocat de președintele francez Emmnuel Macron, scrie BBC.
Întâlnirea, afirmă BBC, este un răspuns la îngrijorările că SUA avansează cu Rusia în negocierile de pace care vor bloca continentul.
Anunțul inițial a fost făcut de ministrul polonez de externe Radosław Sikorski, prezent sâmbătă la Conferința de Securitate de la Munchen.
Franța nu a confirmat încă întâlnirea. Există „discuții în desfășurare despre organizarea unei întâlniri informale, dar încă nu s-a decis nimic”, a declarat un oficial din Paris pentru POLITICO.
Premierul britanic Keir Starmer, probabil că va participa la summitul de la Paris, a spus că trăim un „moment o dată la o generație pentru securitatea noastră națională” și este clar că Europa trebuie să își asume un rol mai important în NATO.
Un lider al parlamentului rus: Uniunea Europeană este incompetentă
Un lider al parlamentului rus a declarat duminică că evenimentele de la Conferinţa de Securitate de la Munchen au demonstrat că Uniunea Europeană este incompetentă, nu înţelege ce se întâmplă în lume şi se află într-o criză, transmite Reuters.
Statele Unite i-au surprins pe liderii europeni afirmând că locul Ucrainei nu este în NATO, că o revenire la graniţele sale de dinainte de 2014 este nerealistă şi că Europa nu va fi la masa negocierilor de pace dintre Rusia şi Ucraina.
Într-o postare intitulată „Isterie la Munchen”, preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a scris pe Telegram că elitele politice europene sunt singurele vinovate pentru situaţia actuală.
„Instituţiile colective ale Uniunii Europene, reprezentate de liderii lor, nu înţeleg ce se întâmplă în lume, demonstrându-şi incompetenţa şi inadecvarea”, a declarat Volodin.
Acesta a susţinut că liderii europeni au reacţionat cu iritare la declaraţiile vicepreşedintelui american JD Vance, care a criticat guvernele europene pentru ceea ce a numit cenzura libertăţii de exprimare şi a opoziţiei politice.
Europa, a spus Volodin, se confruntă cu o criză, dar schimbarea este inevitabilă.
„Putem vorbi despre conflicte şi fenomene de criză care vor însoţi acest proces”, a concluzionat oficialul rus.
Zelenski: Ucraina nu a fost invitată la discuțiile din Arabia Saudită
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la o conferință de presă ținută la München că nu a primit nicio invitație la discuțiile dintre Rusia și SUA care vor urma în Arabia Saudită.
Potrivit președintelui ucrainean, „nu avem documente, nici invitații și este ciudat pentru mine să vorbesc în acest caz, în acest format, dacă înainte nu am avut negocieri între noi și partenerii noștri strategici. Din câte îmi amintesc, Rusia nu este partenerul nostru strategic”.
O echipă de experți americani va fi trimisă zilele următoare de președintele Statelor Unite, Donald Trump, în Arabia Saudită pentru a începe negocierile cu Rusia și Ucraina în vederea încheierii războiului de aproape trei ani, au declarat oficiali americani pentru mai multe instituții media.
Pe 15 februarie, oficiali americani au declarat jurnaliștilor că secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, și negociatorul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, vor participa la discuții.