Linkuri accesibilitate

 
Oficiali americani: o echipă va merge în Arabia Saudită pentru discuțiile de pace Rusia-Ucraina. Europa: întâlnire a miniștilor de Externe

Oficiali americani: o echipă va merge în Arabia Saudită pentru discuțiile de pace Rusia-Ucraina. Europa: întâlnire a miniștilor de Externe


Steve Witkoff (stânga) și Michael Waltz, în fața reporterilor, la Washington, la Casa Albă - fotografie de arhivă.
Steve Witkoff (stânga) și Michael Waltz, în fața reporterilor, la Washington, la Casa Albă - fotografie de arhivă.

O echipă de experți americani va fi trimisă zilele următoare de președintele Statelor Unite, Donald Trump, în Arabia Saudită pentru a începe negocierile cu Rusia și Ucraina în vederea încheierii războiului de aproape trei ani, au declarat oficiali americani pentru mai multe instituții media.

Pe 15 februarie, oficiali americani au declarat jurnaliștilor că secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, și negociatorul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, vor participa la discuții.

Este foarte probabil ca emisarul lui Trump pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, să nu fie prezent la discuții, scrie presa americană, care citează oficialii din Statele Unite.

Keith Kellogg,trimisul special al președintelui Trump pentru Ucraina și Rusia, la Conferința de Securitate de la Munchen, 15 februarie 2 025.
Keith Kellogg,trimisul special al președintelui Trump pentru Ucraina și Rusia, la Conferința de Securitate de la Munchen, 15 februarie 2 025.

Un oficial ucrainean a declarat pentru Politico că informația a luat Kievul prin surprindere, care nu are, deocamdată, planuri să trimită o delegație. Și, conform declarațiilor pentru presă ale oficialilor americani, SUA nu intenționează să includă la discuții reprezentanți ai altor aliați.

Separat, șefa politicii Externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, a solicitat o reuniune a miniștrilor de Externe ai blocului, pentru a discuta despre Ucraina. Întâlnirea ar urma să aibă loc în marja Conferinței de Securitate de la München, în dimineața zilei de 16 februarie.

Agenția de presă Reuters, la rândul ei, citează patru diplomați europeni care au declarat că Franța dorește să organizeze pe 17 februarie un summit informal al liderilor UE pentru a discuta despre Ucraina. Detaliile acestei întâlniri nu sunt cunoscute.

Oficialii americani nu au oferit detalii sau precizări cu privire la data la care vor avea loc întâlnirile din Arabia Saudită.

Toate aceste informații vin într-un moment în care la München, în Germania, aveau loc discuții importante privind războiul care a costat mii de vieți și a provocat distrugeri de miliarde de dolari.

Afirmațiile emisarului american pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellog – care a spus că este posibil ca Europa să nu fie „la masă” dacă Statele Unite intermediază negocieri pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei – au provocat agitație.

Kellogg a vorbit sâmbătă, pe 15 februarie, la o masă rotundă de la Conferința de la München și a sugerat că Washingtonul urmărește să facă progrese substanțiale în câteva săptămâni, spunând că operează „în timpul lui Trump”.

Cu toate acestea, pe fondul îngrijorărilor Kievului și ale Uniunii Europene că ar putea fi marginalizate după ce Trump a vorbit la telefon, în această săptămână, cu președintele rus Vladimir Putin și a declarat că Moscova și Washingtonul vor începe negocierile imediat, Kellogg a declarat că Ucraina și Europa nu vor fi lăsate deoparte.

„Trebuie să aduci aliații cu tine. Vor juca ei un rol? Bineînțeles că o vor face. Nu o poți face excluzând pe nimeni”, a spus el. „Vrem să ne asigurăm ca va fi o pace de durată, sustenabilă”.

Întrebat dacă poate asigura audiența că „ucrainenii vor fi la masă și europenii vor fi la masă”, Kellogg a răspuns: „Ei bine, tocmai ați schimbat întreaga dinamică”.

„Răspunsul la ultima întrebare... este nu”, a spus el, referindu-se, aparent, la Europa.

„Răspunsul la prima parte a acestei întrebări este da - bineînțeles că ucrainenii vor fi acolo”.

Pe 15 februarie, Departamentul de Stat al SUA a declarat că secretarul de stat american Marco Rubio discutat la telefon cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Rubio a vorbit cu Lavrov „ca o continuare a conversației președintelui Donald Trump cu președintele rus Vladimir Putin la începutul acestei săptămâni”, se arată într-o scurtă declarație.

„Secretarul a reafirmat angajamentul președintelui Trump de a găsi o soluție la conflictul din Ucraina. În plus, [Rubio și Lavrov] au discutat despre oportunitatea de a lucra împreună pe o serie de alte probleme bilaterale”, se arată în declarația lui Rubio, care a ajuns sâmbătă seară în Israel – e prima lui călătorie în Orientul Mijlociu de la preluarea mandatului.

Secretarul de stat american Marco Rubio (stânga) și ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov - colaj foto.
Secretarul de stat american Marco Rubio (stânga) și ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov - colaj foto.

Ministerul rus de Externe a declarat că cei doi „au convenit să mențină un canal deschis de comunicare pentru a aborda probleme de lungă durată în relațiile ruso-americane”.

„Ambele părți și-au exprimat angajamentul comun de a se implica în chestiuni internaționale cheie, inclusiv situația din Ucraina, evoluțiile din Palestina și din Orientul Mijlociu în sens larg, precum și alte chestiuni regionale”, a declarat acesta.

Zelenski și liderii Uniunii Europene și-au exprimat opoziția față de orice discuții la care reprezentanții lor ar fi excluși.

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a avertizat împotriva unei „soluții rapide” și a unui „acord murdar” pentru a pune capăt conflictului, insistând asupra faptului că niciun acord de pace nu poate fi pus în aplicare fără implicarea Europei și a Ucrainei.

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, la întâlnirea de la Munchen cu secretarul american de stat Marco Rubio, cu ministrul italian de Externe, Antononio Tajani (al treilea din dreapta) și ministrul german de Externe, Annalena Barebock (a doua din dreapta).
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, la întâlnirea de la Munchen cu secretarul american de stat Marco Rubio, cu ministrul italian de Externe, Antononio Tajani (al treilea din dreapta) și ministrul german de Externe, Annalena Barebock (a doua din dreapta).

Ea a adăugat că „și împăcarea eșuează întotdeauna” și că „Ucraina va continua să reziste, iar Europa va continua să sprijine Ucraina”.

În discursul său de la Conferința de la München, Zelenski a făcut apel la țările europene să creeze o armată comună în fața posibilei dezangajări a SUA și a amenințării Rusiei.

„A venit timpul, trebuie create forțele armate ale Europei”, a spus el.

„Dacă americanii au decis să meargă pe această cale, diminuându-și prezența, nu este bine, desigur, este foarte periculos”, a spus el.

În marja conferinței de la München, țările industrializate din G7 și-au reafirmat „sprijinul neclintit pentru Ucraina”.

„Membrii G7 au discutat despre războiul devastator al Rusiei în Ucraina”, se arată într-odeclarație comună. G7 este format din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada, Japonia și Italia.

„Ei și-au subliniat angajamentul de a lucra împreună pentru a contribui la obținerea unei păci durabile și a unei Ucraine puternice și prospere și au reafirmat necesitatea de a dezvolta garanții de securitate solide pentru a se asigura că războiul nu va reîncepe.”

Între timp, premierul britanic Keir Starmer i-a spus lui Zelenski, într-o convorbire telefonică, că Londra rămâne angajată ca Ucraina să fie pe „o cale ireversibilă către aderarea la NATO”.

„Prim-ministrul a reiterat angajamentul Marii Britanii ca Ucraina să se afle pe o cale ireversibilă către NATO, așa cum au convenit aliații la summitul de la Washington de anul trecut”, se arată într-un rezumat al convorbirii publicat de biroul lui Starmer.

Starmer a declarat că este de acord că nu pot exista discuții „despre Ucraina, fără Ucraina”. El a declarat că Kievul are nevoie de garanții solide de suveranitate și securitate, împreună cu ajutor militar suplimentar.

Articol scris pe baza corespondențelor de la Munchen ale jurnalistului RFE/RL Ray Furlong (Munchen) și informațiilor furnizate de Reuters, Politico, and CNN

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG