Linkuri accesibilitate

Care este rolul SUA după Conferința pe teme de securitate de la Munchen?


Vicepreședintele american Mike Pance a prezentat un discurs pe teme de securitate la cea de-a 55-a editie a Conferințe de la Munchen
Vicepreședintele american Mike Pance a prezentat un discurs pe teme de securitate la cea de-a 55-a editie a Conferințe de la Munchen

Corespondență de la Washington

La conferință, America a vorbit pe două voci. Vicepreședintele Pence – cea oficială - a cerut Europei să se dezică de tratatul nuclear cu Iranul, să își mărească contribuția la cheltuielile și investițiile militare și să își modifice comportamentul comercial.

Remarcile sale au fost primite cu răceala, în schimb cele ale fostului vicepreședinte Joseph Biden au adus speranța că momentul actual va fi depășit, că el ar fi o aberație. Dar din ce în ce mai multe voci din străinătate, deși speră ca Biden sa aibă dreptate, sunt sceptice. Și asta pentru că îl consideră pe Donald Trump nu o cauză, ci mai curând o consecință. Alegerea sa în fruntea țării nu este o întâmplare – spun ei - ea reflectă modificări calitative în electoratul american, care se regăsesc nu doar în administrația sa, ci și la opoziția democrată sau cel puțin la o parte a ei.

Observatorii politici arată că mulți dintre alegătorii, mai ales tineri, americani nu se mai raportează, nici la războiul rece, care a urmat, dar nici măcar la situații mai recente, ca de exemplu atacurile teroriste din 2001. Se manifestă – susțin aceste voci – o oboseală în America, față de statutul de mare putere și mai ales de angajamentul militar, cvasi-permanent al Statelor Unite, în campanii peste hotare.

Este drept că majoritatea americanilor s-a opus retragerii din Siria, anunțată precipitat, în decembrie, de Trump, dar aproape jumătate din populașie a susținut decizia. Nu puțini candidați de extremă stângă, la viitoarele prezidențiale, încearcă să-l învingă pe actualul președinte, dar sunt și ei în esență împotriva activismului extern. La fel stau lucrurile și în politica comercială. Stânga, susținută de sindicate este și ea împotriva acordurilor comerciale, așa cum sunt ele negociate, chiar dacă o face din rațiuni diferite de Trump.

În acest context, întrebările cu privire la viitorul cooperării trans-atlantice și ordinii internaționale – inclusiv raportarea la așa-zisele democrații iliberale – rămâne sub semnul întrebării, iar asta explică, în parte, ceea ce observatorii au remarcat la Munchen, adică ceva mai mult scepticism decât în urmă cu un an.

XS
SM
MD
LG