Linkuri accesibilitate

Securitatea regiunii Mării Negre, discutată la București. Trilaterală România-R.Moldova-Ucraina


Platforma Crimeea este un summit internațional convocat de Ucraina pentru a crește presiunea asupra Rusiei în legătură cu anexarea ilegală a peninsulei cu același num. Imagini de la summitul Platformei Crimeea de la Kiev/Ucraina, din 23 august 2021.
Platforma Crimeea este un summit internațional convocat de Ucraina pentru a crește presiunea asupra Rusiei în legătură cu anexarea ilegală a peninsulei cu același num. Imagini de la summitul Platformei Crimeea de la Kiev/Ucraina, din 23 august 2021.

Prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre, sub egida Platformei Internaționale Crimeea, și a doua reuniune a trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova pe teme de securitate au loc joi, la București.

Formatul celor două reuniuni beneficiază de participarea miniștrilor de externe și ai apărării din cele trei state vecine.

Prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre a fost anunțată luna trecută de ministrul Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de externe din UE, și promovată ulterior la nivelul miniștrilor de externe din formatul „București 9” și în cadrul ministerialei de externe a NATO.

Evenimentul din 13 aprilie 2023 va fi găzduit de miniștrii români și ucraineni ai afacerilor externe - Bogdan Aurescu și Dmitro Kuleba - și apărării - Angel Tîlvăr și Oleksii Reznikov.

Conferința de joi a fost precedată de o sesiune de discuții care au avut loc miercuri la nivel de experți naționali și internaționali, concluziile urmând să ofere material de lucru pentru dezbaterile de joi.

La conferință, Bogdan Aurescu va avea consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba.

După consultări, cei doi oficiali vor susține declarații comune de presă, începând cu ora 11:50, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

La reuniune vor participa delegații străine din peste 20 de state și organizații internaționale, la nivel de ministru, secretar de stat sau alți înalți oficiali, secretarul general adjunct al NATO, secretarul general al Consiliului Europei și secretarul general al Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM.

Platforma Internațională Crimeea reprezintă o inițiativă a Ucrainei lansată la Kiev, pe 23 august 2021, menită să consolideze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea.

Organizarea sa are loc la București la solicitarea Ucrainei, care nu a putut găzdui conferința pe teritoriul său după ce Rusia a invadat-o total anul trecut, pe 24 februarie.

Trilaterala România – Republica Moldova – Ucraina

Trilaterala România – Republica Moldova – Ucraina la nivel de miniștri de externe a fost lansată în 2022 la inițiativa aceluiași ministru Bogdan Aurescu, iar ediția din acest an, a doua, va fi axată pe teme de securitate și va beneficia și de participarea miniștrilor apărării din cele trei state.

La reuniunea de joi vor participa miniștrii de externe și apărare din România și Ucraina enumerați anterior, cărora li se vor alătura și cei din Republica Moldova: ministrul afacerilor externe Nicu Popescu și ministrul apărării Anatolie Nosatîi.

Obiectivul conferinței este consolidarea cooperării dintre cele trei state vecine, în contextul actual marcat de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, alt obiectiv va fi stabilirea unui mecanism de dialog și coordonare pe termen lung, vizând inclusiv sprijinirea activă de către România a autorităților de la Chișinău și Kiev în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană.

Agenda reuniunii trilaterale din 13 aprilie de la București va fi axată pe dimensiunea de securitate și va cuprinde discuții pe subiecte precum:

  • evoluțiile din regiune;
  • agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și acțiunea hibridă a Moscovei împotriva Republicii Moldova (inclusiv a regiunii transnistrene);
  • sprijinul acordat de NATO și UE pentru Ucraina și Republica Moldova;
  • modalități de consolidare a cooperării trilaterale în vederea contracarării amenințărilor actuale și creșterii rezilienței celor două state.

Prima ediție a Trilateralei a avut loc pe 15 septembrie 2022, la Odesa, și a beneficiat de participarea miniștrilor energiei și a reprezentanților companiilor din domeniul energiei din cele trei state.

În cadrul discuțiilor, accentul a fost pus pe măsurile imediate de sprijin necesare pentru ca Ucraina și Republica Moldova să facă față sezonului rece, dar și pe cele pe termen lung pentru consolidarea securității energetice a acestora, cu accent pe interconectarea regională, având în vedere și necesitatea combaterii utilizării energiei în scopuri geopolitice.

Prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre

Este pentru prima dată când România și Ucraina co-organizează un eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre, sub egida Platformei Internaționale Crimeea.

Lista vorbitorilor și participanților la Conferință include miniștri de externe și ai apărării, șefi de instituții internaționale, oficiali guvernamentali și experți independenți implicați în Platforma Internațională Crimeea.

La reuniune vor participa fizic delegații din: Ucraina, Republica Moldova, Germania, Franța, Lituania, Letonia, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord, Georgia.

De asemenea, miniștri de externe și reprezentanți de înalt nivel din alte 6 țări și organizații internaționale vor interveni online din: Suedia, Grecia, Spania, Japonia, Guatemala, și secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Obiectivele evenimentului cuprind, printre altele, dezbaterea lecțiilor învățate în urma invaziei neprovocate pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina pentru lumea democratică și impactul multidimensional al acesteia, pornind de la analiza situației actuale din regiunile Mării Negre și Mării Azov.

De asemenea, evenimentul urmărește identificarea de soluții cu privire la blocarea libertății de navigație de către Rusia în Marea Neagră, precum și de modalități privind intensificarea cooperării practice în domeniul apărării dintre statele riverane Mării Negre ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei.

Participanții vor analiza, pe lângă impactul multidimensional al războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei asupra situației de securitate din regiunile Mării Negre și Mării Azov.

De asemenea, vor discuta și despre o posibilă strategie de răspuns la provocări și amenințări, precum și despre viitorul securității în regiune.

Aspecte legate de războiul informațional și atacurile cibernetice vor fi, de asemenea, abordate prioritar.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG