Linkuri accesibilitate

Conflictul Birchall-Savonea crește cu acuzații de uzurpare a atribuțiilor Ministerului Justiției


Ministrul Justiției, Ana Birchall, cere CSM să transmită ministerului în regim de urgență punctul de vedere al instituției legat de raportul GRECO. Birchall a spus că a așteptat și așteaptă opinia instituției, care se pare însă că era preocupată de modificarea Legii ANI.

UPDATE:

CSM reacționează la declarațiile Anei Birchall cu privire la absența unui răspuns al Consiliului privind rapoartele GRECO și arată că afirmațiile ministrului Justiției sunt contrazise de lege, subliniind că au fost lansate eronat pentru a decredibiliza activitatea instituției.

„Precizările Consiliului Superior al Magistraturii față de dezinformările ministrului justiției, Ana Birchall, care impută Consiliului Superior al Magistraturii „uzurparea atribuțiilor Ministerului Justiției” prin inițierea unor propuneri de modificare legislativă şi întârzierea comunicării punctului de vedere cu privire la rapoartele GRECO: Prin lege, Consiliului Superior al Magistraturii îi este conferită prerogativa de a formula propuneri legislative, de care a uzat dintotdeauna în scopul îmbunătățirii cadrului normativ necesar bunei desfășurări a activității judecătorilor și procurorilor”, informează CSM, printr-un comunicat de presă publicat pe Facebook.

În ceea ce privește întârzierea transmiterii poziției privind cele două rapoarte GRECO, Consiliul subliniază că dezbaterea nu a avut loc deoarece cvorumul nu a putut fi intrunit din cauza absenței unor membri.

Ministrul Justiției Ana Birchall a declarat, miercuri, că a așteptat un punct de vedere de la CSM, dar „CSM era preocupat să modifice legea ANI”. Birchall anunță că nu a primit punctul de vedere de la CSM pe raportul GRECO și MCV.

„Legat de multele întrebări pe care le-am primit zilele acestea privind analiza noastră pe GRECO și MCV, vă pot spune că așa cum am comunicat, de altfel, noi am așteptat un punct de vedere de la CSM, dar se pare că CSM era preocupat să modifice legea ANI, uzurpând, de altfel, atribuțiile Ministerului Justiției și trimițând direct la comisia din Senat, Am solicitat public și în scris aceste clarificări (...) este de datoria mea în calitate de ministru al Justiției să apăr atribuțiile și reputația Ministerului Justiției. Revin și cu această solicitare publică către CSM. Am făcut o revenire și săptămâna trecută să ne transmită în regim de urgență punctul de vedere al CSM cu privire la această analiză. Daca nu, o să dau publicității analiza pe care, repet, am întocmit-o pe baza punctelor de vedere primite de la instituțiile care ne-au transmis și toate asociațiile profesionale”, a spus Ana Birchall, citată de Mediafax.

Ministrul a afirmat că speră ca în cursul zilei de miercuri să primească punctul de vedere solicitat de la CSM.

Birchall a mai spus că nu consideră că nu este „în beneficiul actului de justiție” existența SIIJ în forma actuală, câtă vreme, potrivit legii, are competența de a reține tot dosarul, indiferent de infracțiunea cu care este sesizată.

Referitor la afirmațiile Liei Savonea, de sesizare a Curții Constituționale privind un conflict de natură constituțională, Birchall a declarat „voi reacționa legal și constituțional”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG